8 неща, които хората напълно грешат за котките

домашна котка Снимка: iStock

Х ората, които не харесват котки, обикновено имат какво да кажат по въпроса и не се срамуват да изразят пренебрежението си към всичко котешко. „Те са студени и отдалечени“, твърдят много хора. „Те гледат на хората като на свои лични слуги“, настояват други.

Истината е, че хората имат много дезинформирани идеи за котките, от техните личности през диетата им до тяхното (често неразгадаемо) поведение.

Има много котки, които се противопоставят на голяма част от котешките стереотипи. Така че в тази статия ще изброим осем неща, които хората смятат за котките, но те не са верни или поне не в голямата си част.

1. Котките не са привързани

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките получават лоша оценка за това, че са мрачни, самотни съквартиранти. Но само защото не се държат като кучета, които следват всяко наше движение с обожаващ поглед, това не означава, че те не са привързани същества, способни да изграждат дълбоки връзки със своите собственици.

Много стопани ще потвърдят, че мъркащите им приятели не ги оставят на спокойствие и плътно ги следват. Особено, когато са били оставени известно време сами.

Някои породи котки дори са известни с привързаност. Например Рагдол. Тези гальовни приятели са винаги щастливи да се топят от щастливо удоволствие в ръцете на собственика си.

2. Котките не могат да бъдат дресирани

Мразещите котки биха ви накарали да повярвате, че тези животни не са интелигентни домашни любимци, на които не им пука да угодят на стопаните си. Но всъщност множество стовани и специалисти по котешкото поведение казват съвсем друго. Предизвикателство е, да. Но в рамките на възможното.

Ако искате да научите котката си как да играе на донасяне или да дава пет, експертите препоръчват да използвате положитела стимулация и достатъчно мотивация. Някои породи котки са особено податливи на обучение, включително интелигентните Мейн Куун, умните Сиамски котки и други.

3. Котките не обичат вода

домашна коткаСнимка: iStock

Това е само отчасти вярно. Разбира се, някои котки няма да се доближат до вода доброволно, но някои гальовни животни всъщност се забавляват истински около вода.

Ако котката ви предпочита течащ кран пред купата си с вода, вероятно можете да го припишете като котешки инстинкт. В дивата природа дивите котки ще избягват стояща вода, защото тя носи по-висок риск от заразяване. Освен това течащата вода е по-студена, по-чиста и възможно най-свежа.

Докато повечето котки никога не се научават да обичат водата, има определени породи, които проявяват доста интерес към нея. Турският ван, Мейн куунът и Бенгалската котка обичат от време на време да играят добре.

4. Котките могат да пият мляко

Гладно коте и чинийка с мляко може да изглеждат като естествена комбинация. Истината обаче е, че кравето мляко просто не се вписва добре в храносмилателната система на котките, независимо колко изглежда, че се наслаждават на вкуса.

Според VCA Hospitals котките могат да преработват лактозата само през първите 12 седмици от живота си. След като едно коте спре да суче, то губи способността си да смила правилно млякото. Така че, въпреки че даването на обилна чаша студено мляко на котката може да изглежда като добра идея, повечето ветеринари препоръчват да не го правите.

5. Котките са разрушителни от злоба

домашна коткаСнимка: iStock

Дали разрушителното драскане на вашата котка ви праща на ръба на срива? Вярвате или не, котките не драскат мебелите ви от злоба. Според ASPCA, коткит драскат, за да отлепят мъртвия външен слой на ноктите си, излагайки нови нокти отдолу.

Котките също драскат определени повърхности, за да маркират своята територия и да тренират добре лапите си. Нещото, което трябва да запомните, е следното: чесането е естествено котешко поведение. Няма нищо общо с отмъщението или лошото отношение на вашата котка.

6. Котките са мързеливи и са част от интериора

Котките обикновено спят по 16 часа на ден, понякога дори по 20! Въпреки че това изглежда предполага, че котките са безделници, които живеят, за да бъдат обслужвани, факт е, че котките имат много по-сложни модели на сън от нас.

Въпреки че подремват често, котката рядко ще изпадне в дълбок сън по начина, по който го прави човек, оставайки вместо това в режим на лек сън.

Защо е така? Това се свежда до ролята на котката като естествен хищник. За разлика от хората, котките винаги са готови за лов – дори по време на сън. Така че, докато вашето дремещо коте може да изглежда като дълбоко спящо, сетивата му все още са достатъчно остри, за да го накарат да действа, ако е необходимо.

И точно както има породи котки, които обичат водата, има определени породи, които винаги са в движение. Диво изглеждащата Савана и екзотичната Бенгалска котка ще ви държат нащрек с енергичните си лудории.

7. Котките винаги се приземяват на краката си

Не можем да отречем, че котките са по-леки на краката си от повечето животни. И макар да е вярно, че те често могат да заковат нещо, което изглежда като невъзможно кацане, котките не се приземяват на краката си в 100% от времето.

Ловкостта на котката като нинджа се дължи отчасти на способността им да извиват гръбнака си по начин, който ние, хората, просто не можем да направим. Но ако нямат достатъчно време да заемат тази позиция, котката може да се приземи неудобно, като получи сериозни наранявания.

Пазете вашето коте в безопасност, като се уверите, че прозорците и балконите са сигурни.

домашна коткаСнимка: iStock

8. Котките могат да виждат в тъмното

Въпреки че могат да разпознават детайли в тъмното много по-добре от хората, котките нямат точно нощно виждане. Точно като хората, котешките очи изискват известно количество светлина, за да виждат изображения. Така че, въпреки че вашето коте вероятно обича да се разхожда из къщата ви дълго след като всички останали са заспивали, те нямат някакво суперсилно зрение, което да им позволява да виждат напълно в тъмното.

Котките са мистериозни същества, така че не е чудно, че хората непрекъснато бъркат фактите за тях. Но ние, любителите на котки, знаем истината: нашите котешки приятели са сладки, приятелски настроени, интелигентни и не бихме ги заменили за нищо на света – дори и да не са безупречни нинджи с безупречно нощно виждане.

Виж още