Турски ван

Турски ван Снимка: Istock

Други имена

Turkish Van, Плуващата котка

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 36-43 см.

Тегло

3 - 8 кг.

Живот

12 - 18 г.

Произход

Турция

История

Породата произхожда от планинска област около езерото Ван, намираща се в Източния Анадолски регион. Позната е още от Средновековието, но се счита, че е древна порода. Съществува история, според която когато ковчегът на Ной достига до близо до връх Арарат, две бяло-червени котки се измъкват бързо, скачат във водата и доплуват до брега, след което се отправят към езерото Ван, което се намира в южна посока от върха. Гальовните животни се установяват там. Историята доказва древния произход на тези котки.

Извън библейската легенда, не се знае кога и как тези приятели са се „нанесли“ в района. Като цяло Турският ван може да бъде открит в Армения, Сирия, Иран, Ирак и някои райони на Русия. Тези приятели се наричат още и „Плуващата котка“, защото харесват водата и игрите с нея. Предвид, че тези котки живеят около езерото Ван, те стават доста адаптивни, тъй като условията там не са от най-леките. Мястото се характеризира с екстремни разлики в температурите – жега през лятото и студ през зимата. Предполага се, че котките са се научили да плуват и да се охлаждат в езерото, когато не издържат на жегата през летните месеци. Можете да предположите, че козината им е водоустойчива. Предполага се, че тези котки са донесени в Европа при кръстоносните походи някъде между 1095 и 1272г. По това време са наричани с различни имена – „Източна котка“, „Турска котка“ и други. В модерната история на Турския ван важен момент заемат две британски гражданки - Лора Лушингтън и Соня Халидей, които решават да вземат с тях две котенца след почивката си в Турция. Породата не е известна по това време във Великобритания, така че те се заемат с опити тя да бъде призната. Интересно е, че до 80-те години Турският ван не е бил признат и в Турция като официална порода, макар че, тези котки са високо ценени като домашни любимци от хората. Днес породата е призната от всички организации и може да се открие и в България.

Външен вид

Тези котки са големи, пъргави и много силни. Козината им е дълга и типична черта на породата е окраската, състояща се от цветни петна, разположени главно по главата и опашката. Цветът на тялото е бял, а петната могат да бъдат в разнообразни цветове, като традиционният им цвят е червен (кестеняв). Срещат се и изцяло бели представители на породата. Цветът на очите може да бъде кехлибарен, син или с две различни по цвят очи – едно синьо и едно кехлибарено око.

Характер

Турският ван е много активна порода. Отличително дългите им задни крака ги правят прекрасни катерачи, а скачането по високите и недостъпни места не представлява проблем за тях. Любимото им занимание са игрите, те са безкрайно пъргави, тичайки и правейки салта във въздуха. Любвеобилни и привързани са към стопаните си, но въпреки това не обичат да ги вдигате или да ги гушкате много дълго. Те са много интелигентни, така че можете да ги обучавате на различни неща, включително трикове и донасяне на играчки. Като цяло това не е порода, която ще спи спокойно в скута ви. Тези приятели обичат движението, играта и пакостите. Също така те обичат водата, така че можете да ги оставите да играят в банята, като не трябва да се притеснявате дали ще настинат, защото козината им е водоустойчива и ще изсъхне много бързо, дори и да се намокри. Те са много добри приятели и за разходки, а ако наблизо има езеро или вода, в която да се забавляват – още по-добре за тях.

Dogsandcats.bg

Здраве

Считат се за много здрава порода. Нужни са им от 3 до 5 години, за да достигнат пълна зрялост. За разлика от Турската ангорска котка, тези приятели на се склонни към глухота, въпреки че по-голямата част от тялото им е в бял цвят. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

Грижа

Козината им е полудълга и не е склонна към заплитане, но е добре да се сресват два-три пъти седмично, за да се премахнат мъртвите косми. Все пак, сезонното падане на козината при Турския ван е налице, така че в тези периоди е добре да премахвате по-старателно излишната коса. Козината им отблъсква до голяма степен мръсотията, така че не се нуждаят от често къпане, но много от тях се наслаждават на вода и на банята.

Хранене

Турският ван се нуждае от стандартна, висококачествена храта за котки на гранули и паучове. След кастрация са склонни към наднормено тегло, така че трябва да се консултирате с ветеринаря си за нискокалорична храна. 

Деца и домашни любимци

Турският ван се чувства добре в компанията на деца, тъй като е активен, социален и игрив. Препоръчително е да наблюдавате малките деца в компанията на котката, тъй като не трябва да я вдигат или да дърпат опашката, или козината му. Тези котки се радват на компанията на други, приятелски настроени, домашни любимци.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още