Турска ангорска котка

Турска ангорска котка Снимка: Istock

Други имена

Turkish Angora, Ankara

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 36-41 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

8 - 14 г.

Произход

Турция

История

Никой не е сигурен как и къде произлиза тази древна порода. Една от хипотезите твърди, че Турската ангорска котка се развива от африканска дива котка. Дългата козина пък, вероятно възниква след спонтанна мутация преди векове и се е запазила чрез кръстосване на котките една с друга в отдалечени планински райони в Турция. Съществува легенда, която разказва, че пророкът Мохамед толкова е обичал котките, че е отразял ръкава си, за да не безпокои Турската си ангорска котка, която е спяла в ръцете му. Преди, тези котки са наричани Анкарски (Ангора е старото име на столицата на Турция – Анкара). Като цяло градът е дом на много видове дългокосмести котки.

В началото на 1900г, правителството на Турция, съвместно със зоологическата градина в Анкара започва програма за развъждане на Турските ангорски котки, за да запази техния външен вид – чисто бяла козина и очи с цвят синьо, зелено, кехлибарено и различни. Зоологическата градина цени силно представителите, които имат различен цвят очи, тъй като се смята, че те са докоснати от Аллах. Предполага се, че любимата котка на Мохамед е именно с такива очи.

След като тези котки са внесени в Европа, те са много високо ценени. Въпреки това, скоро са засенчени от Персийците, защото се превръщат в по-атрактивни. Ангората все пак е използвата в програми за развъждане на Персийски котки. Породата се разпространява и в САЩ, а през 70-те години е призната от Международната фелиноложка организация (TICA).

Външен вид

Когато погледнете Турска ангорска котка разбирате защо се цени високо от пророка Мохамед. Тези котки са страшно красиви, най-често с чисто бяла козина, въпреки че могат да се срещат и в шоколад, лавандула или тези комбинации с бяло. Друг отличителен белег са техните очи. Те са различни нюанси на синьо, зелено и кехлибарено. Често се срещат представители с различен цвят на очите (синьо и зелено, синьо и кехлибарено и други). Тялото им е елегантно и удължено. Козината им е полудължа и мека.

Dogsandcats.bg

Характер

Тези котки са много атлетични и поддържат формата си чрез естествените си инстинкти, играейки постоянно с любимите си играчки. Те са пъргави и обичат да прекарват времето си по високите места в къщата. Изключително умни са и се научават сами да отварят всички възможни врати. Интересуват се от всичко, което се случва около тях и се нуждаят от постоянно внимание. Известни са с това, че изпълняват команди, остават до стопанина си и спят сгушени в леглото.

Здраве

Турските ангорски котки са здрави. Поради бялата си козина обаче, някои от тях могат да имат пълна или частична глухота, защото не успяват да произведат достатъчно количество меланин. Въпреки това, глухотата не се отразява на качеството им на живот и могат да живеят дълго и щастливо. За да компенсират, че не могат да чуват, те са склонни да мяукат силно. Както останалите породи, те също могат да страдат от заболяване на сърцето, така че редовните прегледи при ветеринар са препоръчителни.

Грижа

Козината им е полудълга, копринено мека и не е склонна към заплитане. Подкосмието им е или много малко, или напълно липсва. Препоръчително е да се сресва два-три пъти седмично. Все пак, козината им е склонна да се сменя често, така че в определени периоди, мебелите ви може би ще заприличат на котката ви. Голяма част от тях обичат водата, което улеснява къпането.

Хранене

Турската ангорска котка е много активна порода, затова е препоръчително да приема висока на калории храна, за да поддържа енергийните си нива и цялостното си здраве. Все пак, внимавайте с порциите, защото гальовните животни са доста лакоми и склонни към напълняване. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Това е общителна порода, подходяща за другар на друга котка или куче, за да имат компания, ако остават сами през целия ден. Чувстват се комфортно с по-големи деца.

Още породи котки

Виж още