8 причини защо малките котета са толкова активни

малко коте играе Снимка: iStock

К отенцата са едни от най-любопитните животни на планетата. Те са пълни с живот и забавни лудории и да ги наблюдавате как се учат да се държат може да бъде много забавно. Но чудили ли сте се някога дали котето ви е прекалено активно или това е поведението му защото играе?

Може да е трудно да се направи разлика между „нормалното“ котешко поведение и прекалено лудото такова защото, както всички знаем, котките са способни просто да станат и да започнат да тичат от единия край на жилището ви до другия без видима причина. Това поведение може да предизвика много тревоги, особено за собствениците на малки котета, които за първи път имат такова животинче.

За да облекчите някои тревоги и да помогнете за идентифицирането на потенциалните проблеми, ще ви помогнем за осем причини, поради които котето ви може да е хиперактивно.

1. Инстинкт

малко коте играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките са хищници по природа, но те не се раждат, знаейки какво точно да правят. Инстинктът определя поведението им, докато растат, но все още има крива на обучение, по която котенцата развиват ловни умения. Дори котетата, които живеят в затворени помещения и на които може никога да не им се наложи да имат ловни умения, инстинктивно ще развият тези умения, така че намирането на играчки за вашето коте, които симулират плячка и развиват ловни умения, като тунели и топки, може да бъде от полза за развитието му.

2. Социално развитие

Подобно на повечето бозайници, котенцата се нуждаят от време и насоки, за да развият подходящи социални умения. Обикновено майка им и техните другарчета помагат в този процес, но котенца, отнети от майката твърде рано, или малки котенца, които наскоро са напуснали майка си, може да се нуждаят от допълнително обучение.

малко коте играеСнимка: iStock

Социалното развитие на котенцата им помага да се научат да не хапят и драскат хора или други животни, освен ако не са застрашени, както и на нормално взаимодействие с други котки, което няма да доведе до бой. Научаването на котето да не ви хапе или драска по време на игра ще помогне изключително много за тези умения.

3. Енергия

Котенцата са млади и пълни с енергия! Те обичат да тичат и да си играят и понякога просто имат нужда да изгорят част от тази енергия. Котенцата и котките прекарват много време в сън, така че през часовете, в които са будни, те могат да се държат активно, за да изгорят енергията, която току-що са натрупали по време на съня си.

4. Забавление

Понякога котето ви може просто да иска да си играе, без да има друга причина, освен да се забавлява. Въпреки че играта често е за развиване на различни видове умения, да гледате как котенцата правят салта и се борят може да бъде също толкова забавно за вас, колкото и за тях. Котенцата могат да избират любими играчки или дейности, което е силен показател, че част от хиперповедението им може да е просто за забавление.

5. Скука

Ако забележите, че котето ви често изглежда хипеактивно, то може да е отегчено. Преценете колко време прекарвате в игра с тях, както и с какви играчки разполага. Интерактивните играчки могат да бъдат чудесен вариант за забавление на котето, когато се опитвате да работите от вкъщи или да се съсредоточите върху други задачи. Редовното осигуряване на нови и различни играчки за котето също ще му помогне да не се отегчава.

малко коте играеСнимка: iStock

6. Страх и безпокойство

Котенцата могат да се страхуват или да са несигурни, когато се запознават с нова среда, животни или хора. Когато котето ви започне да се държи хипеактивно изневиделица, случило ли се е нещо непосредствено преди това? Видяло ли е котето ви за първи път куче или е чуло нов шум в къщата? Обикновено хиперактивността, дължаща се на страх или безпокойство, е краткотрайна и котето ще намери място, където да се скрие, докато отново се почувства сигурно. Помогнете на гальовното приятелче да се почувства сигурно, като бавно въвеждате нови неща и сте търпеливи, докато то се адаптира.

7. Свръхстимулация

Ако галите котето си и то изведнъж тръгне през цялата стая или се обърне и ви ухапе или одраска без предупреждение, това може да означава, че е свръхстимулирано. Някои котки развиват проблеми, предизвикани от свръхстимулация при галене, и когато се задействат, бързо реагират на стимула.

Ако котето ви започне да проявява внезапна агресия при игра или се измъква от стаята, докато го галите, наблюдавайте внимателно следващия път, когато провеждате сесия за галене. Трепери ли кожата на котето ви? Трепва ли с опашката си? Притиска ли ушите си назад или се движи бързо напред-назад? Един от начините да избегнете свръхстимулацията при котенцата и котките е да избягвате да галите или чешете областта в близост до основата на опашката. Тази област има много нервни окончания и може да бъде много чувствителна, затова много котки не обичат да бъдат галени тук.

малко коте играеСнимка: iStock

8. Тичане напред-назад вечер

Т.нар. котешки „zoomies“  са типично котешко поведение и мяукащото приятелче просто може внезапно да стане свръхчувствително без видима причина. Много котки имат подобно поведение след ходене до тоалетна, тъй като се предполага че така стимулират нервни окончания, които ги правят много активни. Докато котето има безопасно място, където не може да се нарани по време на тези изблици на енергия, няма защо да се притеснявате.

Порасналите котки и малките котенца са толкова забавни и има толкова много причини, поради които те могат да се държат твърде активно. Котенцата се нуждаят от стимулация, игра, играчки и безопасно място за почивка. Наблюдавайте котето си за промени в поведението и ако нещо ви се струва странно, няма нищо лошо да се обадите на ветеринарния лекар и да зададете въпроси. Ветеринарните лекари с удоволствие отговарят на въпроси и предпочитат да помогнат за ранното идентифициране на проблема, отколкото да се налага по-късно да лекуват по-сложен или опасен проблем.

Виж още