8 причини защо трябва да обособите високи котешки места у дома

Котка лежи върху котешко дърво Снимка: iStock

Н езависимо дали става дума за горната част на хладилника, котешко дърво, най-високия рафт на библиотеката или горните възглавници на дивана, котките обичат тези високи места. Може да сте закупили най-удобното, привлекателно легло за котки на пазара, но ако е поставено на пода, може да бъде пренебрегнато от гальовния домашен любимец у дома.

Каква е причината и защо котките имат нужда от високи места у дома, ще научим сега!

1. Повече време за визуално предупреждение за вашата котка

котка височинаСнимка: iStock

Когато мъркащият приятел е „кацнал“ на високо място, той може по-лесно да вижда какво се случва в средата наоколо. Например котката може да види дали хищник или противник навлиза в зоната и когато тя се намира на високо място - ще има време, за да планира бягството си, да остане мълчалива и скрита или пък да се приготви за атака. Макар че във вашия дом няма хищници - котката ви не знае това.

Dogsandcats.bg

2. Предотвратяване на засада от друга котка

За котка на закрито, ако котешкото дърво или рафт са разположени близо до стена или прозорец, това ограничава способността на противника да се промъкне и да нападне отзад. Това важи, разбира се, за домакинства с повече котки. Във външна среда мъркащото животно може също да избере високо място, което ограничава или елиминира възможността за изненадваща задна атака.

3. Начин котката да показва статус

В среда с повече котки, тази с по-висок ранг може да избере най-високото място, за да покаже позицията си в групата. Когато има напрежение между две гальовни животни с възможност за агресия, котката с по-висок статус може да отиде на високо място, за да покаже, че е по-нависоко в йерархията, което може да е достатъчно, за да осуети битката.

4. Високите места осигуряват спокойствие и защита на котките

котка височинаСнимка: iStock

Ако мъркащият приятел живее в домакинство с малки деца или кучета, способността да се оттегли на високо място е най-добрият начин да бъде оставен на мира. В домакинство с няколко котки, където има някакво напрежение, може да откриете, че една или повече от котките се чувстват по-сигурни, като ядат храната си на високо място. Това също може да бъде лесен начин да държите по-възрастна, по-малко подвижна или затлъстяла котка далеч от храната на по-младото коте.

5. Обзорно място за възможности за лов

За котка на закрито, високият рафт или котешкото дърво, разположени близо до прозорец, са идеалните места за наблюдение на потенциална плячка, случваща се на открито. Въпреки че гальовният приятел няма да може да стигне до плячката, това се превръща по някакъв начин във форма на котешка телевизия. Също така - това е осигурява удобен изглед на всеки нещастен паяк или буболечка, които се скитат в стаята.

6. Упражнение и време за игра за котката

Ако имате голямо котешко дърво, гальовният приятел има допълнителното предимство да може да се катери, скача и играе върху структурата. С котешко дърво, може също да служи и като повърхност за надраскване, тъй като те обикновено имат опорни стълбове, увити в сизал.

7. Обособяване на аромат и специално котешко място

Въпреки че много мъркащи животни могат да изберат да седнат или да подремнат на всяка мебел, която им е удобна, има нещо много специално в обособените високи котешки места и котешките дървета. Мебелите, споделяни от други членове на семейството, носят различни аромати, докато „котешките мебели“ ще миришат само на самите котки.

Това е важно за мъркащия домашен любимец, защото миризмата играе огромна роля в света на котките, когато става въпрос за идентификация, комфорт и познаване.

За много котки способността да се свият на място, което мирише на тях, може да осигури допълнителна увереност и спокойствие.

Това може да има голяма разлика, ако котката ви обикновено е нервна или се чувства уплашена, когато посетители идват в дома ви.

8. Осигуряване на топлина

Дори уютните котешки легла може да са студени, ако се поставят на пода. Високите места и котешки дървета осигуряват повече топлина, тъй като са далеч от студения под и течение, а ако навън има слънце, което влиза през прозореца - още по-добре.  Кацалките, разположени на върха на котешките дървета, са по-далеч от течението и по-близо до издигащия се топъл въздух.

котка височинаСнимка: iStock

Мебелите, специално предназначени за котки, са популярни в наши дни и можем само да се радваме колко много избор имаме. Хубаво е обаче да помислите за нуждите на мяукащия спътник, а не да се концентрирате върху цвета на котешкото дърво, който ще отива на дома ви.

Трябва ви котешка мебел, която е здрава и стабилна и може да издържи на катерене, бутане и скачане. Също така - трябва да е оборудвана с места за драскане и достатъчно играчки, нива и хралупи за сън.

Вижте още:

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Защо котките обичат да седят нависоко

7 причини да инвестирате в котешко дърво

Виж още