8 стъпки да обучим по-възрастната котка да използва тоалетна

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

Х ората с котенца наистина имат късмет, когато става въпрос за обучение в ходене до тоалетна: майката котка често напълно обучава котенцата сама, като им служи за пример. Дори дресирането на бездомно коте в макар и по-трудно, е постижима задача. Но възможно ли е да дресирате по-възрастна котка?

Отговорът е положителен. Котките се чувстват комфортно да ходят до тоалетна в кутия с пясък (котешка постелка), така че естествените им инстинкти биха могли да заработят. С няколко стъпки и търпение може да обучите по-възрастна котка да използва котешкат тоалетна. Нека проучим тънкостите в това обучение.

Котките, които живеят навън имат ли нужда от тоалетна

Мъркащите животни, които прекарват цялото си време навън, не се нуждаят от кутия, за да ходят до тоалетна. Уличните котки са склонни да копаят дупки в земята, за да вършат работата си, след което заравят отпадъците, за да прикрият миризмите от по-големи хищници.

Домашните котки обаче следва да ходят някъде до тоалетна и рядко живеят в къща с двор, който могат да използват за тоалетна. Затова ако имате у дома мъркащ домашен любимец, който е на няколко години, но за първи път живее в дома - ще трябва да го обучите къде да върши работите си.

Dogsandcats.bg

Осигурете правилните аксесоари за котешката тоалетна

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

До този момент вече сте решили да се заемете със задачата да обучите по-голямата си котка. Ще трябва да имате под ръка важни консумативипреди да започнете.

  • Комфортна тоалетна и гребло

По правило всяка котка трябва да има две тоалетни, които са достатъчно големи, за да може вашата котка да се побере удобно в тях.

Някои тоалетни се предлагат с покриви или електронни приспособления за почистване на изпражненията. В случай на запознаване на възрастна котка с тоалетна за първи път, изберете открита тоалетна без изискани технологии. Покритите тоалетни могат да накарат котката да се почувства на тясно и несигурно място, а шумовете от електронните части може да изплашат котката ви. Вие, разбира се, искате да насърчите котката си да използва тоалетната, а не да я плашите от нея!

За възрастни котки помислете за закупуване на тоалетна с ниски стени. Котките, които застаряват, често имат възпалени стави и се нуждаят от тоалетна, която да бъде достъпна.

  • Подходяща постелка за тоалетна

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Можете да закупите няколко различни видове котешка постелка, за да изпробвате, за да видите какво харесва вашата котка. Изберете първо неароматизирана постелка, която се слепва (повечето котки предпочитат това), а след това може би купете неслепваща версия.

Може да е изкушаващо да купите ароматизирана тоалетна, за да прикриете лошите миризми, но аромати, които може да миришат приятно за вас, може да са неприятни за вашата котка.

След като имате котешка тоалета, постелка към нея и лопатка е време да започнете с обучението!

1. Намерете тихо и уединено място за тоалетната

Когато започвате с обучението за първи път, уверете се, че сте поставили тоалетната в безопасна и тиха зона, която котката ви ще хареса. Не поставяйте тоалетната на шумно място, което което по-скоро ще стресира гальовния домашен любимец отколкото да го накара да се чувства комфортно.

2. Запознайте котката си с тоалетната

Помогнете на вашата котка да разбере новите, кутии, като ѝ ги покажете. Оставете я да изследва с вас наоколо, за да се чувства комфортно, и дайте много положителни похвали, ако влезе в кутията.

3. Експериментирайте с различни видове и количество отпадъци

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Когато за първи път започвате, експериментирайте с различни видове тоалетни, за да видите дали котката ви предпочита една пред друга. Ще разберете това, като забележите коя тоалетна котката ви използва най-често.

В случай че гальовният домашен любимец е уринирал на пода, използвайте памук, за да го напоите и го поставете в тоалетните. Така миризмата на урина ще привлича гальовния домашен любимец натам. Не забравяйте да почиствате старателно местата у дома с ензимен препарат, за да сте сигурни, че няма да повтори.

4. Поддържайте тоалетната чиста, но не веднага

Първоначално ще трябва да постигнете правилния баланс за чистотата на котешката тоалетна. Тя трябва хем да привлича гальовния домашен любимец с миризмата си, хем да не го отблъсква. Докато котката още се учи да ходи до тоалетна не я чистете твърде старателно и оставяйте малко бучки от урина, за да привличат мъркащия приятел с миризмата си. След като сте сигурни, че котката ви няма да използва килима, а ще отиде на правилното място - чистете тоалетната всеки ден.

5. Уверете се, че храната и водата са достатъчно далеч

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Въпреки че ще искате храната и водата на вашата котка да са близо, когато първоначално започвате обучението, не е хигиенично те да са твърде близо. Поставете ги на разумни разстояния, може дори да са в отделни стаи.

6. Опитайте феромонов спрей

Използването на специален феромонов спрей може да помогне на вашата котка да се чувства по-малко уплашена от използването на тоалетната. Заслужава си да опитате, ако смятате, че ще помогне на гальовния приятел.

7. Почиствайте авариите бързо

Както вече споменахме, когато котка помирише собствената си урина или изпражнения на определено място, тя получава сигнал да отиде на това място многократно. Това е чудесно за кутия котешката тоалетна, но не е чудесно за дома ви. Наблюдавайте отблизо котката си, докато я обучавате, и почиствайте инцидентите със специален почистващ препарат за домашни любимци на ензимна основа.

8. Търпението е ключът

Вашата котка може да не разбере идеята веднага. Може да претърпи няколко злополуки, но бъдете търпеливи. Награждавайте котката си с лакомства, когато се е справила и не я наказвайте, ако е сгрешила. Котките не разбират когато им се караме или ги наказваме и тези методи правят нещата само по-лоши. Затова най-добрият подход е да награждавате доброто поведение и да реагирате спокойно на нежеланото, като обясните спокойно на котката си, че е направила нещо нередно.

Нямате късмет? Говорете с ветеринар

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако изминат много седмици и котката, която се опитвате да обучите, все още не тоалетната време е да говорите с ветеринар. Понякога котките развиват медицински проблеми, които им причиняват проблеми с пикочния мехур. Вашият ветеринарен лекар може да прецени дали вашата котка има подобен проблем. Ако не друго, той или тя ще ви изслуша и може да предложи някои експертни съвети по въпроса.

Вашата по-възрастна котка е ходила до тоалетна някъде през целия си живот, преди да ви срещне. Това може да затрудни да я накарате да отиде на ново място. Затова проявете търпение, осигурете подходящи тоалетни и неароматизирана постелка, награждавайте доброто поведение и скоро ще сполучите!

Виж още