8 съвета да предразим кожените мебели от котките

котка върху мебели Снимка: iStock

К ожените дивани, столове и други мебели са доста голяма слабост на котките. Тази материя просто ги привлича и съвсем скоро любимият ви стол ще се превърне в котешка драскалка!

Макар и да е трудно да държим мяукащия приятел далеч от кози вид мебели, има няколко неща, които си струват да се пробват, така че не всичко е изгубено!

1. Добавете още стълбове за надраскване в дома си

Вероятно най-лесният начин да накарате домашния любимец да спре да използва кожения ви диван като стълб за драскане е просто да поставите повече такива в целия дон. Поставете един или дори повече в близост до така желания кожен диван, за да насърчите котката си да драска там, а не дивана (като същевременно позволявате на котката да прави каквото иска в същата зона). Но се уверете, че имате и много други места за надраскване в дома си, така че вашата котка да знае, че има опции.

котка върху мебелиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Използвайте предпазители срещу надраскване

Предпазителите срещу надраскване са много полезни, защото са проектирани да бъдат прикрепени към диван (или друга мебел) с лента и може да се поставят почти навсякъде по повърхността на дивана (особено отстрани и ъглите, където гальовните приятели най-много обичат да впиват ноктите си). Технически, предпазителите срещу надраскване няма да спрат котката ви да драска изобщо, но тъй като тя ще хване предпазителите, а не кожения ви диван, кожата на дивана ще бъде спасена. И когато тези предпазители се изхабят, може да ги свалите и замените с нови.

Котките са умни и се научават на определени поведения. Ако дълго време държите предразители на дивана си, гальовният спътник ще се научи, че тези места не са приятни за драскане и в бъдещ момент може дори да не се нуждаете от тях.

3. Използвайте покривало за диван

Ако повече стълбове за надраскване или предпазител за не работят с вашия домашен любимец, може да искате да откриете подходящо за диван. Кожата на вашия диван вече няма да може да се види от вас, но поне ще бъде обезопасена. Хубавото е, че може да купите различни калъфи, които да перете и сменяте през определено време.

4. Дръжте ноктите на котката къси

котка върху мебелиСнимка: iStock

Това е един от по-простите начини да предпазите мебелите си – уверете се, че ноктите на котката ви се подрязват редовно! Ще трябва да режете ноктите на всеки 3-4 седмици, но това ще ви помогне много да запазите предметите у дома непокътнати.

5. Осигурете на котката си собствени мебели

Може би вашата котка е привлечена от кожата, защото се наслаждава на усещането за нея, или може би тя просто обича да се мотае по мебелите. Така че, защо не вземете вашия домашен любимец собствена мебел Съществуват толкова много опции, от които можете да избирате, когато става въпрос за котешки мебели, така че може да потърсите нещо подходящо, което мяукащият спътник най-вероятно ще хареса.

6. Пренасочете вниманието на вашия домашен любимец

Всеки път, когато хванете котката си с нокти, забити на неправилните места, пренасочвайте вниманието ѝ другаде. Може да ангажирате вашия домашен любимец, като си играете с него, като му дадете лакомство или играчка. Като пренасочвате вниманието им всеки път, когато се опитва да грабне мебелите, вие обучавате домашния си любимец да игнорира материята на мебелите ви в полза на нещо по-забавно.

7. Уверете се, че котката има достатъчно забавления

Може да не мислите така, тъй като котките спят толкова често, но те се отегчават. И ако вашият домашен любимец скучае и е пълен със задържана енергия, може да я изразходи върху вашите мебели. Но ако се уверите, че котката ви получава много упражнения и време за игра всеки ден, ще бъде по-малко вероятно тя да прояви разрушително поведение поради скука. Така че отделяйте няколко минути всеки ден, за да поиграете с домашния любимец!

8. Използвайте спрей за възпиране

котка върху мебелиСнимка: iStock

Ще трябва да бъдете малко внимателни, ако използвате този съвет, за да не използвате продукт, който поврежда кожата на вашия диван, но възпиращите спрейове могат да бъдат доста полезни. Котките имат невероятно обоняние, което означава, че някои аромати миришат направо ужасно за тях. Така че, ако напръскате дивана си с нещо, миришещо на цитрусови плодове, евкалипт, лавандула или розмарин, това трябва да е доста добро възпиращо средство. Вероятно ще трябва да пръскате дивана няколко пъти на ден, но ще си заслужава!

Виж още