Безопасно ли е да готвя домашна храна за котката ми

мъж и жена готвят в кухня с котка Снимка: iStock

П равилното хранене на гальовните животни е от ключово значение за тяхното здраве. Богатата котешка диета ще поддържа котката ви здрава, енергична, с красива козина, здрави кости и ще се радва на добро храносмилане.

За хората няма две мнения, че е по-здравословно да се храним с домашно приготвена храна вместо полуготови храни или от ресторанти. Много котешки родители биха могли да предпочетат да приготвят храна за гальовния домашен любимец по-често, за да са сигурни, че котката им консумира хубава храна.

Все пак, трябва да отбележим че съществува множество противоречива информация как трябва да храните котката си - дали с купена котешка храна или домашна, приготвена от вас.

Качествената котешка храна, на утвърдени брандове, която можете да откриете в зоомагазините е може би най-добрият избор за диетата на гальовният спътник. Тези храни са създадени специално за високите протеинови нужди на котките и съдържат редица важни вещества, като таурин, без които мъркащите приятели биха страдали от много сериозни здравословни проблеми.

Dogsandcats.bg

Все пак, бихте могли да приготвяте храна за мъркащия приятел, но трябва да се съобразите с неговите нужди.

Правилно приготвената домашна храна е безопасна за котките

Домашните диети са безопасни за котките, но първо трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар и да сте сигурни, че отговаряте на хранителните изисквания на вашата котка. Котките имат специфични хранителни нужди, които ще разгледаме по-долу, и е важно да се уверите, че сте наясно с тях, преди да започнете да готвите за гальовния приятел. Много домашни диети са лесни за приготвяне, икономични и вкусни, но трябва да прецените дали бихте могли да отделяте време, за да готвите за тях.

  • Котките са хищници и трябва задължително да консумират месо

Ако решите да нахраните котката си с домашна диета, имайте предвид, че котката ви трябва да яде месо, за да оцелее. Богато на протеини месо, домашни птици или риба формира основата на специфичната за вида диета на вашата котка, допълнена с асортимент от основни хранителни вещества от зеленчуци, аминокиселини като таурин и други, както и витамини и минерали.

гладна коткаСнимка: iStock

  • Баланс при приготвяне на храната

При храненето на гальовни животни с домашна храна, трябва да се присъстват протеини и зеленчуци. Например, можете да изберете от три любими протеина като пилешко, пуешко или риба и да комбинирате с тиквички, зеле, броколи, спанак, които са подходящи зеленчуци за котките.

  • Храната трябва да е сготвена

Честа грешка е да позволяваме на гальовните животни да се хранят със сурово месо, а това може да бъде много опасно. Отваряме една скоба, за да кажем, че тези правила не важат за бездомните котки, които живеят на улицата, защото те се хранят със всякакъв вид месо. Като цяло, това може да е една от многото причини, поради които за огромно съжаление, тези приятели трудно биха оцелели твърде много години, за разлика от домашните котки.

Връщайки се на суровото месо, когато приготвяте такова за домашния си любимец - сгответе го, както го правите за себе си, но не добавяйте никакви подправки, нито мазнина.

Котките могат ли да бъдат вегетарианци или вегани

Дебатът за „вегетариански домашен любимец" е спорен сред ветеринарите и родителите на домашни любимци, особено за тези, които сами следват веган или вегетарианска диета. Трябва да напомним на собствениците, които сами правят този избор за себе си, че хората (както и кучетата) сме всеядни видове, докато котките са хищници. Само от това, можем да заключим, че котките не могат да оцелеят без да консумират месо.

Мъркащите животни нямат специфични ензими, необходими за разграждане и използване на растителните протеини толкова ефективно, колкото животинските протеини. Наприме,  растенията не съдържат аминокиселината таурин, която се намира в повечето видове месо.

Дефицитът на таурин води до тежки здравословни проблеми при котките, включително сърдечно-съдови заболявания и слепота. Освен това, протеините, получени от животинска тъкан, съдържат пълен аминокиселинен профил. Аминокиселините са градивните елементи на протеините, а растителните протеини не съдържат всички аминокиселини, които са от решаващо значение за здравето на задължителния хищник.

В допълнение към таурина, растителната храна също не може да осигури арахидонова киселина, витамин А и витамин В12, всички важни компоненти за оптимално здраве при мъркащите животни. Макар че при хората растителните протеини и необходимите витамини могат прекрасно да заменят животинския протеин, при котките това няма как да се получи. Задължителните хищници изискват месо в диетата си, за да живеят пълноценно.

В заключение, можете безопасно да приготвите храна на мъркащия приятел, но винаги следва да се консултирате с ветеринар, за да сте сигурни, че котката ви получава всички необходими вещества с храната си. Въпреки това, на пазара има огромно разнообразие от котешки храни, някои с много високо качество, други с по-малко. Винаги можете да попитате ветеринаря за препоръка, ако искате възможно най-доброто за мъркащия спътник.

Вижте още:

Защо котките не могат да оцелеят без месо

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Основни въпроси относно храненето на котката, които си задавате

Виж още