Колко често котките се нуждаят от ваксина против бяс

ваксиниране на котка Снимка: iStock

Н еобходими са няколко ваксинации, за да осигурите здравословен начин на живот на вашата котка. Има различни основни ваксини, такива, които се препоръчват въз основа на начина на живот, и много, които изискват бустери, за да останат ефективни. С толкова много подробности за проследяване, може да стане малко непосилно и трудно за управление.

Тази статия има за цел да изясни част от объркването около ваксините срещу бяс. По същия начин ще подчертаем важността на тази ваксина за гальовния домашен любимец.

Колко често котките се ваксинират против бяс

ваксиниране на коткаСнимка: iStock

Когато вашата котка е на около 12 седмици, тя може да получи първата си ваксина против бяс. Трябва да се ваксинира отново след година. От този момент нататък вашата котка ще се нуждае от редовни реваксинации, но колко често ще се нуждае от тези реваксинации зависи от държавните разпоредби и вида на използваната ваксинация.

Dogsandcats.bg

Вашият ветеринарен лекар може да определи най-добрата рутинна ваксинация за вашата котка. Обикновено тази рутина ще бъде една бустерна инжекция всяка година или на всеки три години.

Колко важна е ваксината против бяс за моята котка?

Ваксината срещу бяс може да бъде разликата между живота и смъртта за вашата котка.

Бесът е фатален за котките. Ако вашата котка се зарази с бяс, няма лек, нито лечение за справяне със състоянието. Ето защо е толкова важно да ваксинирате котката си срещу бяс. Единственият начин да предпазите вашия домашен любимец е да използвате ваксини като превантивна мярка. Ако вашата котка все още не е ваксинирана, свържете се с вашия ветеринар възможно най-скоро, за да си уговорите час.

Домашните котки имат ли нужда от ваксина срещу бяс?

ваксиниране на коткаСнимка: iStock

„Но моята котка е домашна и никога не излиза навън“, може би си мислите. Трябва ли в такъв случай да се ваксинира? Отговорът все още е да. Независимо дали вашата котка живее у дома или се разхожда навън, тя трябва да бъде ваксинирана срещу бяс. В някой държави това е задължителна ваксина за домашните любимци. Макар че в България болестта при животните почти не съществува, никога не е добре да поемаме риск.

Бесът е пагубно състояние при котките. Но как точно се проявява?

Често се разпространява от ухапване от заразено животно. Бесът атакува нервната тъкан и се разпространява в мозъка. След като достигне до него, засегнатото животно започва да страда от парализа, която в крайна сметка засяга дихателната система, което води до смърт.

  • Признаци

Най-ранните признаци на бяс могат да започнат да се появяват 2 до 4 дни след предаването на инфекцията, обикновено от рана от ухапване. Тези симптоми включват треска, летаргия и намален апетит. След това усложненията прогресират бързо. Това включва проблеми като парализа, гърчове, затруднено дишане, лигавене, затруднено преглъщане, кома, агресия или депресия. Котките могат да халюцинират и да станат агресивни.

  • Лечение

Няма начин за лечение на бяс при котки. Ваксините могат да предотвратят бяс, но не могат да го лекуват след като е настъпила инфекция. Обикновено в тези случаи се препоръчва евтаназия, за да се избегнат ненужни страдания.

Какво става, ако котката ми е била изложена на болестта?

ваксиниране на коткаСнимка: iStock

Ако смятате, че котката ви е била изложена на опасност, незабавно я заведете на ветеринар. Реваксинацията може да бъде предложена като допълнителна превантивна мярка.

Ваксината срещу бяс е решаваща стъпка за гарантиране на здравето и безопасността на вашата котка. Въпреки че планът за ваксиниране на една котка може да се различава от този на друга, важната част е последователността и отговорността. Ако вашата котка вече е ваксинирана, прегледайте графика си с вашия ветеринарен лекар. Ако вашата котка все още няма ваксинация, насрочете такава възможно най-скоро.

Вижте още:

Защо годишните ваксини за котки са абсолютно задължителни

Трябва ли да поставим ваксина срещу бяс на котката, ако не излиза навън

Бяс при котките, какво трябва да знаем?

Виж още