Черна Персийска котка: факти, произход и история

Черна персийска котка Снимка: iStock

П ерсийската котка отдавна впечатлява феновете на котки с царствения си вид и зашеметяващата си козина. Те са една от най-старите съществуващи породи котки, които можем да открием в различни цветове, включително черно. Черната персийска котка всъщност е доста рядък цвят в сравнение с цветове като сиво и бяло!

В тази статия ще разгледаме персийската порода, как се е появила и къде е днес!

Най-ранните наблюдения на черната Персийска котка

Смята се, че Персийските котки са резултат от развъждането на Турски ангорски котки и други дългокосмести котки. Съвременната версия на Персийската котка започва да се установява през 1800 г. Но наскоро изследвания установиха, че съвременните Персийски котки са по-генетично свързани със западноевропейските породи котки, като Британските късокосмести котки и Шартрьо, което има смисъл, тъй като имат сходна структура на лицето.

Черна персийска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как Персийските котки спечелиха популярност

Смята се, че Персийските котки в крайна сметка са стигнали до Европа чрез търговията с подправки в каравани с подправки. И какъв по-добър начин да спечелите популярност от това да бъдете предпочитани от кралицата? Кралица Виктория е предпочитала Персийската котка, отстъпвайки място на нарастващата ѝ популярност през годините. Породата се е сблъсквала с намаляване на популацията в определени моменти в историята, но те винаги са поддържали доста прилично разпространение.

Днес много любители на котки приемат Персийците в домовете си. Доказателство за това е, че тези породи заемат топ 5 на най-популярните породи котки.

Няколко любопитни факта за Персийските котки

  • Персийците са брахицефални.

Едно от нещата, които харесвате най-много в персийците, вероятно е техният интересен външен вид. Освен красива дълга козина, персите имат и леко изпъкнали носове.

За съжаление, това може да доведе до проблеми с дишането на тези котки, свързани със самата порода. Може дори да изложи котката на по-голям риск от други здравословни проблеми.

  • Персийците могат да имат здравословни проблеми, приписани на външния им вид.

Както споменахме по-рано, те са склонни към няколко здравословни проблеми. Проучване показа, че 64,9% от Персийските котки имат поне един здравословен проблем. Бъбречното заболяване е най-честата причина за смърт, докато проблеми с козината е най-честият специфичен проблем. Проблемите със зъбите също се срещат сравнително често. Персийските котки също могат да страдат от проблеми с дишането и очите поради формата на лицето си.

Черна персийска коткаСнимка: iStock

  • Персийските котки имат спокойни характери

Едно от нещата, които много хора изглежда харесват в персийската порода, е техният спокоен характер. Тези котки са склонни да бъдат изключително приятна компания и да се разбират с всякакви същества, като кучета и животни със същия размер. Тези котки обикновено се държат изключително добре с децата и са страхотни домашни любимци за възрастни хора.

  • Персийците се нуждаят от редовно разресване на козината

Ако имате Персийска котка у дома, трябва да отделяте време за редовно разресване. Причината е, че козината на тези котки е много буйна, има дебел подкосъм и за нея трябва да се полагат грижи.

Дали Персийската котка е добър домашен любимец?

Един такъв мъркащ приятел може да бъде абсолютно необикновен домашен любимец! Ако сте любител на котките, можете да оцените тяхната прекрасна природа и да се насладите на разресването на дългите им палта.

Тези котки са чудесни спътници в почти всяка ситуация. Те са страхотни котки за апартаменти, компаньони за ситуации с много домашни любимци и могат да бъдат страхотно добро животно за емоционална подкрепа.

Виж още