Често срещани проблеми със здравето, характерни за породата Турски ван

Турски ван Снимка: iStock

К акто името им подсказва - тези гальовни животни произхождат от Турция. Те са симпатични котки, физически активни и обичат да прекарват време с хората си. Уникалната им козина, подобна на кашмир, обикновено е бяла с по-тъмна опашка, понякога с тъмни петна на главата  или други части на тялото. Любопитно за Турският ван е, че обича да се потапя във вода и ще плува щастливо, ако има такава възможност.

Въпреки че тази порода не е известна с никакви генетични здравословни проблеми, има няколко често срещани притеснения, за които трябва да внимавате, ако планирате да донесете у дома Турски ван.

1. Затлъстяване

Турският ван обикновено е здрава порода като цяло, но управлението на теглото е нещо, с което може да срещнете проблем. Женските са склонни да тежат между 3.5-4.5 кг, докато мъжките - 4.5-5.5кг. Затлъстяването може да изложи вашата котка на повишен риск от артрит, проблеми с черния дроб, диабет и други здравословни неприятности.

За да предотвратите затлъстяването - наблюдавайте приема на храна и насърчавайте упражненията. Изберете подходяща храна за вашата котка, а дори можете да се консултирате с ветеринар, който да препоръча подходяща.

Dogsandcats.bg

2. Диабет

Понякога тези приятели могат да развият диабет. Често срещани рискови фактори за появята на заболяването е липса на физическа активност и прекомерно хранене. Затова е от ключово значение да внимавате с порциите и да стимулирате мъркащия приятел да играе. С последното едва ли ще срещате кой знае колко трудности, тъй като тези котки обичат да се забавляват и да изследват средата около тях.

3. Повишени чернодробни ензими

Турски ванСнимка: iStock

Повишените чернодробни ензими при котки може да са признак, че вашата котка има състояние, което се характеризира с увеличаване на размера на черния дроб. Високият холестерол също може да играе фактор за увеличения черен дроб, така че трябва да следите внимателно теглото на вашия домашен любимец, за да не затлъстее.

4. Респираторни инфекции

Котките също могат да хванат вируси, които водят до респираторни инфекции. Симптомите на респираторна инфекция при котки включват хрема, кихане, запушване, кашлица, треска и язви около очите, носа и устата. Те също могат да изпитат проблеми с преглъщането или задавяне и хрипове, когато се опитват да дишат. Ако подозирате, че вашият домашен любимец има инфекция на горните дихателни пътища, свържете се с вашия ветеринарен лекар за среща и препоръки за лечение. Ако не се лекуват, котките могат да развият пневмония или други сериозни здравословни проблеми.

5. Ушни инфекции

Ушните инфекции могат да засегнат всяка възраст или порода котка, включително Турския ван. Котките с диабет, алергии или заболявания, които причиняват отслабена имунна система, са по-склонни да развият ушни инфекции. Добрата новина е, че ушните инфекции са лесни за лечение, ако бъдат открити рано, така че ще бъде важно да обърнете внимание на поведението на вашата котка.

Ако забележите, че котката ви клати главата си бързо или я накланят на едната страна или търкат ухото си в повърхности - не е изключено да е налице ушна инфекция.

Турският ван като цяло е здрава котка, но могат да се развият някои генетични здравословни проблеми. Затлъстяването, диабетът и повишените чернодробни ензими са са неприятности, които могат да бъдат предотвратени чрез здравословна диета и много упражнения. Инфекциите на горните дихателни пътища могат да възникнат по всяко време и могат да доведат до пневмония, ако не се лекуват. Ушните инфекции са често срещано заболяване сред котките, но могат да бъдат лекувани успешно, ако бъдат хванати навреме. Вашият турски ван вероятно ще живее дълъг и здравословен живот, ако поддържате теглото му, насърчавате упражненията и поддържате рутинните прегледи при ветеринар.

Вижте още:

3 основни проблема със здравето, характерни за породата Манчкин

5 основни проблема със здравето, характерни за Сибирските котки

4 проблема със здравето, към които са предразположени котките Мейн Куун

Виж още