4 проблема със здравето, към които са предразположени котките Мейн Куун

Мейн Куун Снимка: iStock

К отките Мейн Куун са големи и издръжливи, но това не означава, че винаги са в перфектно здраве. Всъщност има няколко здравословни проблема, които са често срещани сред тези внушителни на размер приятели, като понякога причините са свързани с техните гени, а в други случай - с техния голям размер.

Въпреки че повечето котки Мейн Куун няма да имат сериозни здравословни проблеми все пак е хубаво да знаете към какво биха били предразположени.

1. Дисплазия на тазобедрената става

Дисплазията на тазобедрената става е рядко заболяване при котки, причинено от деформирани тазобедрени стави, което води до болка в ставите. Въпреки че е сравнително рядко, се среща най-вече при по-големи котки като Мейн Куун.

2. Хипертрофична кардиомиопатия

Котките с хипертрофична кардиомиопатия имат сърца с удебелени стени, които ограничават притока на кръв, която преминава през тялото. Точната причина е неизвестна, но се смята, че има генетичен компонент.

Dogsandcats.bg

3. Затлъстяване

Мейн КуунСнимка: iStock

Въпреки че всички видове котки са податливи на затлъстяване, котките с големи рамки като Мейн Куун са особено застрашени. Тези приятели имат дълга козина, която може да прикрие допълнителните килограми. Най-лесният начин да разберете дали котката ви има здравословно тегло е да я претегляте редовно. Тези котки могат да тежат между 9-15 килограма.

4. Спинална мускулна атрофия

Това е неприятно заболяване, което се среща при Мейн Кууните. То е генетично, не е животозастрашаващо, но е нелечимо и причинява дискомфорт. Котките със спинална мускулна атрофия имат ограничена подвижност и изискват допълнителни грижи. Проявява се на около 3-4-месечна възраст.

Както голяма част от мяукащите домашни любимци, при Мейн Кууните могат да се появят и други „стандартни“ котешки заболявания като проблеми със зъбите и поликистозни яйчници.

Всички собственици на домашни любимци трябва да са наясно с всички потенциални здравословни проблеми, от които техният любим космат спътник може да страда в бъдеще. Разбирането на какво е податлив вашият Мейн Куун, може да ви помогне да предотвратите по-тежки ситуации, тъй като ще разпознаете ранните симптоми. 

Вижте още:

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

8 породи котки с пухкава, буйна козина

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

Виж още