Ефективни ли са пречиствателите за въздух срещу миризмите от котешката тоалетна

пречиствател за въздух у дома Снимка: iStock

М ного хора използват пречистватели на въздуха, за да намалят симптомите на алергия, да филтрират вредните химикали и да направят въздуха в дома си по-чист. Ако пречиствателите на въздух са способни на това, дали ще бъдат ефективни при премахването на миризмата на котешка тоалетна в дома ви?

Отговорът е „да“, пречиствателите на въздух могат да помогнат за намаляване на миризмата на котешка тоалетна и други миризми и тази статия ще обсъдим по-подробно този въпрос.

Какво представлява пречиствателят на въздуха?

пречиствател за въздух у домаСнимка: iStock

Пречиствателят на въздух е устройство, което е предназначено да подобри качеството на въздуха, като премахва замърсителите от него. Пречиствателите на въздух се предлагат в търговската мрежа като самостоятелни устройства, които могат да се поставят в определено помещение.

Dogsandcats.bg

Въздухопречиствателите често се препоръчват на хора, страдащи от алергии и астма, но поради своите възможности могат да бъдат от полза за всеки. Те са създадени, за да премахват прах, полени, пърхот от домашни любимци, частици дим, спори на плесени, отпадъци от прахови акари, бактерии и други замърсители и дразнители във въздуха.

Те работят с помощта на вентилатор, който вкарва въздуха в устройството, след което филтър улавя замърсителите и другите частици и ги извлича от въздуха, а после прясно почистеният въздух се изпуска обратно в помещението.

Какъв тип пречиствател на въздуха работи при миризми от котешка тоалетна?

Най-препоръчваният тип пречиствател на въздуха за премахване на миризмите от котешка тоалетна е HEPA пречиствателят на въздуха с филтър с активен въглен. Активният въглен е най-ефективният начин за премахване на миризмите в дома.

Макар че HEPA е фантастичен за улавяне на частици като косми и пърхот от домашни любимци и пречистване на въздуха като цяло, няма да имате толкова голям късмет с премахването на миризми, ако използвате само HEPA. Филтърът с активен въглен в HEPA въздухопречиствателя ще може да се справи с малките частици, като например газовете, отделяни от амоняка от котешките отпадъци.

пречиствател за въздух у домаСнимка: iStock

Как да изберете правилния пречиствател на въздух

Изборът на правилния пречиствател на въздух може да бъде предизвикателство, особено ако никога преди не сте купували такъв. Това може да е скъпа инвестиция и искате да сте сигурни, че ще вземете такъв, който работи най-добре за вас, като същевременно ви дава добра стойност за парите ви. Ето съображения, които трябва да имате предвид, когато избирате пречиствател на въздуха:

 • Местоположение

На първо място, трябва да имате представа къде искате да поставите вашия пречиствател на въздуха. Тъй като се стремите да премахнете миризмите на котешка тоалетна, най-добре е да се насочите към помещението, в което се намира тоалетната.

 • Нужди за дома и здравето

Нуждаете се от въздухопречиствател, който да отговаря на специфичните нужди на вашия дом и здраве. Както обсъдихме по-рано, за премахване на миризми най-добрият пречиствател на въздух, който можете да купите, е HEPA пречиствател на въздух с филтър с активен въглен. По този начин от въздуха се премахват не само миризмите, но и пърхотът, алергените, прахът и други.

 • Ниво на шума

Вашият въздухопречиствател винаги ще работи, така че ще искате да се уверите, че той е тихо устройство. Проверете за нивата на децибелите върху опаковката и не забравяйте да прочетете отзиви за това колко силен шум издава даден продукт, докато работи.

 • Допълнителни разходи

Друго нещо, което трябва да вземете предвид, са допълнителните разходи, свързани с пречиствателя на въздуха. Не само че ще трябва да подменяте филтъра, когато се напълни, но също така ще трябва да вземете предвид всички разходи за поддръжка и енергия.

пречиствател за въздух у домаСнимка: iStock

Допълнителни начини за намаляване на миризмата на котешка тоалетна

В допълнение към пречиствателя на въздуха има много други неща, които можете да направите, за да намалите до минимум миризмата на котешка тоалетна в дома си. Спазването на всички тези съвети и трикове ще бъде най-ефективният начин за решаване на проблема ви. Ето какво можете да направите.

 • Използвайте препарат за тоалетна, безопасен за безопасен за домашни любимци

Дезодориращите средства са лесен начин за овладяване на миризмата, но задължително трябва да купите препарат от зоомагазин, който е безопасен за домашни любимци.

Ако се сблъсквате с упорити миризми в котешката тоалетна или на други места в дома си, един добър дезодорант за котешка тоалетна може да направи чудеса.

 • Използвайте котешка тоалетна с филтри

Някои покрити котешки тоалетни са снабдени със собствен филтър, който може да помогне за улавянето на миризмите и да ги намали.

пречиствател за въздух у домаСнимка: iStock

 • Избирайте качествена постелка за тоалетната

Наличието на качествена постелка е важно. Искате да сте сигурни, че сте избрали правилния вид, който е подходящ за вас и вашата котка, тъй като на пазара има различни видове и текстури. Това може да доведе до някои опити и грешки, но има някои чудесни постелки, които ще помогнат за намаляване на миризмата.

 • Почиствайте тоалетната всеки ден

Един от най-ефективните начини за намаляване на миризмата на котешката тоалетна е ежедневното почистване в дома. Някои хора дори предпочитат да почистват по няколко пъти на ден, за да изпреварят миризмите.

 • Поставете тоалетната на проветливо място

Поставете кутията за котешка тоалетна на добре проветриво място в дома, вместо да я затваряте в малка стая със слаба вентилация. Това може да доведе до силно натрупване на миризми. Колкото повече движение на въздуха, толкова по-добре.

 • Редовно мийте тоалетната

Не само трябва да се придържате към ежедневното почистване, но на всеки няколко седмици трябва да правите и дълбоко почистване на цялата кутия, като изхвърляте съдържанието и я измивате старателно със сапун, вода или препарат за почистване на котешки тоалетни.

 • Сменете тоалетната, когато се изхаби

В крайна сметка тоалетната ще трябва да се смени в един момент. Не се опитвайте да задържите стара кутия, в която са се появили неприятни миризми. Ако сте опитали да я измиете през цялото време и тя все още задържа миризмата, докато е празна, време е за нова.

пречиствател за въздух у домаСнимка: iStock

Вижте още:

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Сапунът за ръце опасен ли е за котките

Виж още