Големите диви котки харесват ли коча билка

диви котки Снимка: iStock

К отките обичат коча билка и може да се изненадате, но дивите и големи котки като лъвове и ягуари не са изключение. Свиреп лъв под влиянието на коча билка може да премине в нелепо игрив режим и да се преобърне, да потърка лицето си или да тича наоколо в весело настроение. Непеталактонът свързва обонятелните рецептори в носа, за да предизвика еуфоричен неврологичен отговор.

Големите котки обичат ли коча билка?

Големите котки са доста подобни на домашните котки по отношение на реакцията си към коча билка. Основният компонент на билката, непеталактон, се намира в листата, стъблата и семената на растението и е мощен стимулант. Котките, които реагират на кочата билка са:

диви коткиСнимка: iStock

  • Лъвове
  • Тигри
  • Ягуари
  • Пуми
  • Леопарди
  • Пантери
  • Рисове
  • Други

Подобно на домашните котки и дивите могат да станат почувстват еуфоричните ефекти на кочата билка. Тигрите, котките и пумите имат по-малко силна реакция, докато гепардите изглеждат незаинтересовани от растението. За котки, които обичат котешка трева, поглъщането на билката в големи количества може да причини коремно разстройство.

Dogsandcats.bg

Реакция на големите котки на коча билка

диви коткиСнимка: iStock

Котешката мента може да задейства щастливите рецептори на мозъка, въпреки че точната реакция ще зависи от генетиката и личността на животното. Големите котки, които реагират на билката, полудяват само с няколко дъха на непеталактон.

Някои от често срещаните реакции към коча билка включват триене, обръщане и търкаляне. Тези котки може също да изглеждат хиперактивни и по-гласовити, като издават по-силно ръмжене от обикновено.

Ефектите от коча билка са доста произволни и не всички големи котки изпадат в щастливо настроение. Някои стават агресивни и ще изглежда, че търсят конфликт, дори когато не са провокирани.

Колко време продължава ефектът на кочата билка?

диви коткиСнимка: iStock

Растението не води до пристрастяване и ефектите му върху мозъка са краткотрайни. Домашните котки се наслаждават на коча билка само за 10 до 15 минути, а при големите ефектът може да е подобен.

Кочата билка е стимулант, обичан от котките, както домашни, така и диви. Това е удоволствие за лъвове, тигри, ягуари, леопарди и диви котки.

Вижте още:

Кочата билка помага ли на котките, които изпитват болка

Възможно ли е кочата билка да причини диария на котките?

8 породи котки, които приличат на тигри и лъвове

Виж още