Кочата билка помага ли на котките, които изпитват болка

котка лежи Снимка: iStock

Н икой собственик на котка не обича да вижда котката си в болка и ще направи всичко възможно, за да поддържа мъркащия си спътник здрав и в безопасност. Колкото и да се опитваме, котката може да развие заболяване или да претърпи някакъв вид нараняване, водещо до болка. За щастие котешката мента или кочата билка действително може да намали болката и дори безпокойството при котките. Но действа ли на всички котки? И как точно помага за облекчаване на болката?

Как котешката мента помага на котките при болки?

Кочата билка (Nepeta cataria) е част от семейството на ментата и расте в много части на света. Тя освобождава непеталактон, химикал, който се свързва с „щастливите“ рецептори на котката в мозъка, докато го вдишва. Този химикал може да направи котката хиперактивна или обратното - да я успокои. Няма да знаете как ще се отрази на котката ви, докато тя не опита.

котка лежиСнимка: iStock

Средно около 70% от котките „полудяват“ по кочата билка, но не всички котки обичат това растение. Всъщност котката се нуждае от наследствения ген, за да може котешката мента да има ефект, а около 30% от котките нямат този ген.

Dogsandcats.bg

Реакцията е различна при всяка котка - мяукане, ръмжене, релаксираща дрямка или дори лигавене.

Когато котка вдишва котешка трева, билката възпроизвежда феромони, които са химикали, които карат котките да се чувстват добре и действат приблизително 10 минути след вдишване. Когато феромоните се активират, всяка болка, която може да изпита вашата котка, ще намалее.

След като действието изчезне, може да отнеме от 30 минути до 2 часа, докато мозъкът на вашата котка се „нулира“ за нов кръг вдишване на котешка мента. Имайте предвид, че възрастните котки рядко реагират на коча билка и ако имате възрастна котка, ще ви трябва друг метод за облекчаване на болката.

Колко често мога да давам на котката си коча билка?

Недостатък на използването на котешка билка за болка за вашата котка е колко често трябва да давате котешка билка. Ветеринарните лекари препоръчват да се дава котешка трева веднъж на 2-3 седмици. Даването на повече може да намали ефекта на растението върху вашата котка.

Консултацията с вашия ветеринарен лекар е най-добра, ако котката ви има хронична болка, тъй като той може да предпише лекарства или друг метод за управление на болката.

Съвети за поддържане на вашата котка здрава и в безопасност

котка лежиСнимка: iStock

Котките са майстори в прикриването на болката, защото имат естествен вграден защитен механизъм, за да скрият дискомфорта си, за да не станат плячка за хищници. Ако подозирате, че котката ви изпитва болка, посещението при ветеринар е оправдано. Начин да разберете дали вашата котка може да изпитва болка е, ако тя вече не е толкова активна, изглежда унила, не се храни и има променени навици.

Кочата билка евентуално би могла да се използва за облекчаване на болката и тревожността при вашата котка, но въпреки това не е ефективен начин да облекчите дискомфорта на котката си. Посещението при ветеринар в такава ситуация е наложително, за да прегледа гальовният приятел и да предпише необходимото лечение.

Вижте още:

Как котешката мента действа на котките

Могат ли котките да „предозират“ с коча билка

5 причини, поради които котките се търкалят по гръб

Виж още