8 породи котки, които приличат на тигри и лъвове

Абисинска котка Снимка: iStock

П овечето домакинства са имали или планират да имат котка в даден момент. Тези любими семейни любимци имат общ прародител с други диви котки - леопард, тигър, гепард, пума, лъв и ягуар.

Опитомените котки имат същите черти и цветни маркировки по козината като дивите си приятели. Тези характеристики обясняват причината, поради която повечето от тях изглеждат като умалена версия на големите котки. Ако сте твърдо решени да се сдобиете с малко, миловидно копие на дива котка - представяме ви няколко породи, които приличат на умалена версия на лъв или тигър!

1. Абисинска котка

Известни като едни от най-старите породи котки, Абисинските котки приличат на лъвове без грива. Тези породи обикновено са много любопитни и интелигентни. Типът им тяло е мускулесто, което ги прави атлетични. Затова в повечето случаи ще ги видите да патрулират зорко на своята територия, освен ако не бъдат разсеяни.

Тъй като са много игрива порода, те често се нуждаят от човек около тях. В допълнение можете да им осигурите играчки, като например пъзели, които да ги занимават. Абисинските котки стават много самотни, когато не могат да общуват с хора; затова те са подходящи за семейства.

Dogsandcats.bg

2. Тойгър

Само от името можете да разберете, че тази порода прилича на тигър. Тя е развъдена през 80-те години на миналия век и представлява кръстоска между Бенгалска котка и таби котка. Тези приятели са мускулести с мощни задни крака, което ги прави много активна порода. Ето защо, когато задомявате такава котка, се уверете, че ѝ осигурявате достатъчно пространство на за игра.

3. Сомали

Абисинска коткаСнимка: iStock

Тази порода котки е дългокосместата версия на Абисинската котка. Създадена с подобен на абисинската характер, сомалийската котка също е доста активна. Заради по-дългата козина тази котка прилича на миниатюрен лъв. За да се запази козината без заплитания, те изискват редовни грижи за разресване на козината.

4. Пикси боб

Размерът на тази порода варира от малък до среден. Очите им се различават по цвят и са в нюанси на синьо, зелено или жълто. Въпреки че приличат на тигри, те са сравнително спокойни и много социални и игриви. Това означава, че можете да го отглеждате в семейството си, тъй като се разбират с деца и други домашни любимци, например кучета.

5. Чаузи

Хибридна порода, Чаузи е опитомена котка с вид на лъв. Приликата ѝ с пума или лъв е много впечатляваща. Чаузи се появява в резултат на развъждането на джунглите в Южна Азия и долината на Нил с Ориенталска късокосместа котка.

Когато е напълно зряла, Чаузи може да е доста тежка и голяма котка. Те имат мускулесто тяло и са доста атлетични, а козината им е с пясъчен цвят. Уникална черта за тях е, че са склонни да обичат водата, за разлика от другите домашни котки.

Ако обмисляте да отглеждате Чаузи, от решаващо значение е да се отбележи, че те са с много високи изисквания към поддръжката и изискват много грижи и внимание. Те са любвеобилни и игриви и изискват от вас да положите труд, ако трябва да отглеждате такава.

6. Мейн Куун

Мейн КуунСнимка: iStock

Добре известен с огромната си грива, той идеално прилича на лъв. Мейн Куунът е известен с това, че е най-голямата порода опитомени котки. По отношение на личността те са сравнително спокойни котки и притежават висока интелигентност. Освен това са много любвеобилни и податливи на обучение, което ги прави подходящи за отглеждане от семейства.

7. Оцикет

ОцикетСнимка: iStock

Оцикет прилича на малка котка от джунглата. Създадена чрез развъждане на Американски късокосмести, Абисински и Сиамски котки, тази порода е голяма мускулеста котка. Те са разнообразни на цвят и се срещат в различни нюанси.

Оцикета е активна котка, което означава, че е подходяща за голямо семейство. Освен това тази порода е и много привързана, дружелюбна и енергична и обича да играе със своите човешки спътници. Ето защо тя е добър избор за порода, ако търсите котка, която да отглеждате.

8. Бенгалска котка

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Тези красиви и елегантни котки са същински малки тигри. Изключително красиви, те често са търсени от много хора. Трябва да имате предвид обаче, че Бенгалските котки са доста активни породи, така че ако нямате опит в отглеждането на котки - може да не са най-добрия вариант за вас.

Независимо от външния им вид, повечето, ако не и всички от тези породи са много спокойни и лоялни. Ако искате да отглеждате величествена и красива котка, тези миниатюрни „диви котки“ ще изпълнят това ваше желание. Може да сте сигурни в едно - каквото и гальовно животинче да изберете (или то да ви избере) за вашия дом ще ви донесе безкрайно много щастие, уют и забавление.

Виж още