Хламидия при котки

Котка ветеринар Снимка: IStock

К огато котките живеят в домове, развъдници или приюти заедно с други котки, те са по-податливи на разпространението на инфекциозни заболявания. Котешката хламидия е много често срещана бактериална инфекция и това заболяване може да се разпространи и в белите дробове, ако не се лекува. За разлика от болестта при хората, това заболяване обикновено засяга очите и горните дихателни пътища при котките. Стопаните могат да забележат симптоми като секреция от очите и носа, кихане, треска, летаргия и дори присвити очи.

Котките могат да развият тази очна инфекция чрез директен контакт с бактерията, когато тя присъства в друга котка. Всеки очен или назален секрет се счита за инфекциозен. Бактерията не оцелява дълго в околната среда, така че споделените тоалетни, купи за храна и вода или играчки не играят съществен фактор при заразяване, но все пак е препоръчително да се дезинфекцират или да не се споделят между мяукащите животни. Най-податливи на заболяването са малките котенца, а в тази статия ще научим повече, за да знаете как да защитите гальовния приятел.

Какво е котешка хламидия

Котка ветеринарСнимка: Istock

Хламидията при котки (понякога наричана хламидиен конюнктивит) е бактериална инфекция, причинена от бактерията Chlamydia felis, която обикновено заразява очите и горните дихателни пътища. Тази бактерия нахлува и заразява очите, носа и гърлото на котката.

Dogsandcats.bg

Интересно е, че това е една от най-честите причини за конюнктивит при котките. Въпреки че е малко вероятно предаването между котки и хора, все пак е възможно котешки хламидии да засегнат хора, които влизат в контакт със заразени котки - така че гледачите трябва да прилагат редовни методи за дезинфекция.

Симптоми на хламидия при котки

Обикновено отнема между 3 и 10 дни за мъркащите животни, изложени на хламидия, за да развият симптоми. В този момент симптомите стават по-тежки и могат да продължат по-дълго, ако не се лекуват (което може да доведе до инфекции на белите дробове). Най-честите симптоми на хламидия при гальовните приятели могат да бъдат:

  • Секреция от очите - обикновено първият признак на котешка инфекция с хламидия е сълзене от очите. Това може да зарази едното или и двете очи. Тази течност ще прогресира до по-гъст, жълт или дори зеленикав на цвят секрет. Може да забележите, че очите на вашата котка започват да изглеждат забележимо раздразнени и тя може да примижава.
  • Кихане и секреция от носа - мяукащият спътник може да започне да подсмърча и от носа му да излиза течност.
  • Висока температура - подобно на други инфекциозни заболявания, хламидиите могат да причинят котките да развият треска. Мъркащият приятел може да трепери, да изглежда слаб и да има ускорен пулс.
  • Летаргия

Причини за появята на котешка хламидия

Котка ветеринарСнимка: IStock

Както споменахме - малките котенца са най-податливи на развитие на инфекцията, но това състояние може да засегне всяка котка (особено тези, които живеят в домакинства с много котки, които се разхождат навън, или мъркащи животни от развъдници и приюти). Котките се заразяват една друга предимно когато играят или се мият взаимно. Въпреки това има случаи на заразени гальовни животни дори и само от близък контакт.

Грижи и лечение за котка с хламидия

След като заведете гальовния домашен любимец на ветеринар, той ще предпише необходимото лечение. Обикновено това се прави с приемането на антибиотик. Макар че някои гальовни животни могат да изпитват по-тежки симптоми от други, повечето представители, които се заразяват с котешка хламидия, могат да се възстановят напълно с подходящи грижи и лечение. Въпреки това, без лечение, заболяването може да доведе до тежки респираторни инфекции. Котенца и млади котки, които се заразяват с котешка хламидия, могат да развият животозастрашаващи случаи на пневмония, когато инфекцията се разпространи в белите дробове.

Ако искате да предпазите мъркащия домашен любимец от заболяването или повторната му поява, можете да го направите с ваксина. Въпреки това, защитата не е постоянна и собствениците обикновено трябва да планират кога се поставят ваксините. В случай че гальовният домашен любимец не излиза навън и няма контакт с други мяукащи животни не се налага да му бъде поставена ваксина, освен ако не е имал предишна история на това заболяване.

В заключение, котешката хламидия е доста по-различно заболяване от това, на хората, което е венерическо. Макар че едва ли има за какво да се притеснявате, ако мяукащият домашен любимец се зарази с тази инфекция - бързата реакция и преглед при ветеринар, съчетани с хигиенни навици от ваша страна - със сигурност ще направят ситуацията по-смекчаваща.

Вижте още:

Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Котешки конюнктивит - какво трябва да знаем и как да помогнем на домашния любимец

Виж още