Хранят ли се котките прекомерно поради стрес

котка се храни Снимка: iStock

Х ората със сигурност можем да се утешим с някои храни - сладолед късно вечер, пица, чипс, шоколад или друго. Но дали и нашите котки могат да се хранят поради стрес като нас? Или пък изпитват глад за определени храни?

Мъркащите животни обичат да си хапват и някои наистина са склонни да прекаляват с храната, но не е задължително да имат специфични утешителни храни извън обичайната си котешка храна. Нека разгледаме тяхното психическо състояние и какво можем да направим, за да подобрим това за нашите котешки спътници.

Котките и „утешителната храна

Хората понякога се тъпчат с храна или прекаляват с нея като механизъм за справяне с ежедневния стрес. Може да посягате повече към пакетчетата с чипс в определени периоди на силен стрес или да си позволявате други сладки и солени храни.

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако мъркащият приятел изглежда, че се тъпче или прекалява с храната, това може да сочи за проблемно психическо състояние. Често котките могат да бъдат нещастни, което води до много поведенчески проблеми и странно поведение.

Хранене поради скука

Преяждането не означава непременно, че котката ви е напълно нещастна. Възможно е просто да скучае. Нашите гальовни животни се нуждаят от много умствена и физическа стимулация. Ако не получават подходящо забавление и движение, може да не се чувстват толкова добре.

Ако забележите, че котката ви често посещава купичката за храна и дреме, това може да означава, че тя просто се нуждае от малко вълнение. Обикновено наличието на няколко котки наистина повишава изискванията към упражненията.

Ако котките имат другари за игра от същия вид, те са склонни да бъдат много по-общителни, особено помежду си. Но ако имате една-единствена котка или такава, която невинаги си пасва с останалите, може да забележите, че този проблем е малко по-изразен при тях.

Депресия и безпокойство

котка се храниСнимка: iStock

Депресията и тревожността вървят ръка за ръка както при хората, така и при нашите космати приятели. Това се съпровожда и от други симптоми, но обикновено е доста лесно да се разбере.

Въпреки че действителната диагноза се поставя много трудно, може да потърсите признаците у дома си. Котките с депресия и тревожност са склонни да бъдат летаргични, антисоциални и невротични. Котките могат да имат силни качества във всяка от тези категории. Например някои мъркащи животни, които са депресирани, може да проявяват повече признаци на апатични поведения.

Тревожните котки обаче може да са изключително нервни, а понякога дори агресивни. Според Excited Cats котките могат не само да развият подобни на човешките симптоми, но и да проявят много признаци на депресия и тревожност:

 • Липса на апетит
 • Често заспиване
 • Летаргия
 • Не търсене на внимание
 • Затворено поведение
 • Загуба на интерес към играта
 • Липса на грижа за козината
 • Лошо качество на козината
 • Преяждане
 • Невротични действия
 • Агресия

Депресията може да идва от различни източници, но понякога може да е пряк признак на самота. Ако котката ви е единственото коте в дома, тя може да жадува за общуване със своя вид.

котка се храниСнимка: iStock

Понякога има някои неща, които човешките същества просто не могат да осигурят. Така че, ако смятате, че на котката ви липсва компанията на други котки, може би е време да се пречупите и да посетите местния приют за нов другар, но това трябва да е само, ако сте абсолютно убедени, че котката ви е социална и иска друг котешки приятел.

Някои гальовни животни могат да се стресират още повече от наличието на второ животинче, ако имат по-затворен характер и не обичат да общуват с хора или животни твърде много.

Добре би било да се консултирате и с  ветеринарен лекар, който може да има предложения, като например промени в околната среда или храненето. В крайни случаи медикаментите също са вариант за успокояване на проблемните симптоматични прояви.

Някои котки просто се възползват от купата за храна

Ако оставяте храна на котките си да се хранят свободно, не е изключено те да са лакоми. Те просто не могат да устоят на изкушението, ако храната е пред тях и трябва да я изядат цялата. Ако имате котка, която просто обича купичката с храна, може да се наложи да ограничите порциите ѝ, за да не напълнее, тъй като това не е добре за здравето ѝ.

Ако вашият ветеринарен лекар прецени, че е необходимо, той може да направи допълнителни изследвания, за да е сигурен, че в организма на котката ви не се случва нищо друго.

котка се храниСнимка: iStock

И все пак, ако подозирате, че гальовният спътник е стресиран и това води до куп нежелани и опасни за котката поведения - трябва да потърсите корена на проблема, като идентифицирате факторите на околната среда и други потенциални причинители, които биха могли да допринесат за това поведение. И така, накратко, котките абсолютно могат да ядат стрес в отговор на събития, свързани с околната среда или общото здравословно състояние.

Би било полезно, ако винаги обсъждате с ветеринарния си лекар всякакви здравословни проблеми, за да може той да предприеме подходящите мерки за осигуряване на необходимите грижи за котката ви.

Виж още