Как безопасно да се погрижим за заплетена козина на котка

подстригване на котешка козина Снимка: iStock

Н яма нищо по-красиво от копринена, дългокосместа котка с добре поддържана козина. За съжаление, понякога косата на домашния любимец може да се превърне в сплъстена каша, с която изпитвате сериозни трудности да я срешите и може дори да се наложи да я подстрижете.

Подстригването на дългокосместа котка може да бъде предизвикателство, но с малко практика и правилните инструменти, козината на вашето коте ще си върне красотата съвсем скоро.

Инструменти за грижа за козината на котки

подстригване на котешка козинаСнимка: iStock

Преди да започнете да подрязвате козината на вашата котка, ще ви трябват правилните инструменти. Първо, ще ви е необходим гребен с широки зъбци, за да можете да разрешите лесно и безболезнено мъркащия спътник.

Dogsandcats.bg

Ако имате възможност и ви е необходимо - можете и да се сдобиете с електрически машинки за подстригване на козината за домашни любимци. Могат да се открият в зоомагазините. Те са създадени специално да намалят риска от нараняване на животинчето.
Макар че не се препоръчва да използваме ножица, за да премахнем възли по козината - ако сме много внимателни и възелът е малък, можем да го отстраним, с помощта на някого, който държи котката ни неподвижна.

Преди да започнете каквато и да е процедура - оставете уредите близо до мъркащия спътник, за да ги помирише. Така няма да се стресира, ако рязко го хванете без да му дадете възможност да мърда. След като приключите - не забравяйте наградата с лакомство, за да знае че се е справил добре.

Безопасно подстригване на котешка козина

За да се справите с сплъстена козина, ще трябва да отрежете сплъстените места или образувани възли. Това е необходимо, за да предотвратите образуване на кожни инфекции.

Дългокосместите котки, обикновено образуват възли около слабините, задната част, корема, подмишниците или под брадичката.

След като срешете тези зони, можете да откриете образували се възли, които трябва да отстраните. Отрежете ги внимателно, като внимавате, да не нараните мъркащия приятел.

За целта - внимателно изолирайте мястото от другата част на козината и се уверете, че мъркащият приятел е спокоен. Най-добре някой друг да го държи, за да сте сигурни, че няма изведнъж да мръдне докато държите остриетата близо до него. Ако сплъстяването е много близо до кожата - подходете много бавно и постепенно го премахнете.

В много крайни случаи - можете да се обърнете към професионалист или ветеринарния си лекар, за да ви помогне.

подстригване на котешка козинаСнимка: iStock

Котките имат ли нужда от подстригване на козината

За разлика от кучетата, гальовните животни обикновено не се нуждаят от цялостно подстригване на козината, освен ако не се налага. За да не позволявате да се образуват възли - разресвайте дългокосместата си котка колкото се може по-често. Това много ще улесни както мъркащия приятел, така и вас и няма да се налага да отстранявате често натрупани сплъстявания.

Вижте още:

Как да се погрижа за козината на малкото коте

8 породи котки с пухкава, буйна козина

Виж още