8 породи котки с пухкава, буйна козина

Сибирска котка Снимка: iStock

А ко обичате рошавите, пухкави котки, където лесно можете да изгубите ръката си в козината - тази статия е за вас! Тези представители са силно очарователни, мекички и с право можем да кажем, че обожаваме да ги галим и гушкаме прекрасната им козина.

Някои породи са доста големи и впечатляващи на размери, като например „нежният гигант“, а именно Мейн Куунът или пък царят на сибирската пустиня - Сибирската котка.

Тези плюшени мечета със сигурност ще разтопят сърцето ви, а още по-хубавото е, че по характер повечето са мили и животът с тях е повече от песен. Разбира се, мекичкото палто, с което са снабдени има нужда от известни грижи и е задължително да включите редовното разресване на козината им, за да ги спасите от заплитания или поглъщане на прекалено голямо количество козина с миенето.

1. Сибирска котка

Тези мъркащи домашни любимци са средно големи по размер и имат трислойна козина, която е водоустойчива, за да им пази топло. Както при повечето големи породи, тези мяукащи животни имат нужда около три години да достигнат до пълния си размер и блясък. По характер са много мили, обичат стопаните си и са отлични скачачи. Обичат да играят и са приятелски настроени към други домашни любимци и деца. Те са интелигентни, така че се пригответе да измисляте достатъчно забавления и игри.

Dogsandcats.bg

2. Мейн Куун

Продължваме с порода, която набира все по-голяма популярност в България, а именно впечатляващият Мейн Куун. Тези големи котки, могат да достигнат до 15 килограма! Също така впечатляват със своята интелигентност и често ги наричат „котка-куче“. Тези впечатляващи представители обаче са много мили по характер, обожават стопаните си и с удоволствие биха се отпуснали върху вас (ако не ви тежи, разбира се) или наоколо. Тези красавци имат много гъста козина, очарователни остри уши и разкошни опашки.

3. Персийска котка

Тези прекрасни котета са известни с това, че имат по-къс нос, леко сплескано лице и спокоен характер. Те са едни от най-обичаните и популярни породи котки в цял свят, а бонус е, че са много пухкави, което прави гушкането още по-вълнуващо. Козината им е дълга и гъста, която обаче има нужда от ежеседмична грижа, за да се поддържа в блилятно състояние.

4. Норвежка горска котка

норвежка горска коткаСнимка: iStock

Тези пухкави симпатяги стават доста големи на размер, много красви и атлетични. Катеренето по дърветата е тяхно любимо хоби, така че ако имате такъв представител у дома - разходките навън трябва да се случват често. Те са мили, обичат стопаните си и с удоволствие ще се сгушат във вас.

5. Рагдол

Тези очарователни, много сладки пухкави котки са известни и с милия си характер. Те са много дружелюбни, разбират се чудесно с деца, което ги прави прекрасни семейни домашни любимци. Те нямат подкосъм, което прави поддържането на козината лесно, защото по-рядко се сплъстява. Все пак, редовното разресване е задължителен елемент от грижите за гальовния домашен любимец.

6. Хималайска котка

Тези очарователни представители са кръстоска между Персийска и Сиамска котка. По характер са спокойни, но игриви. Поради перскийските си гени, лицата им са сплескани и можете да ги чуете по-често да кихат или да хъркат от други котки. Козината им е прекрасна, дълга и много мека на допир. Въпреки всичко е склонна да се заплита.

7. Бирманска котка

Бирманците имат дълга, копринена козина в най-различни цветове. Те често се привързват към един собственик, който ще преследват из цялото жилище, но в никакъв случай не стават лоши или агресивни. Те са тихи, а козината им не се сплъстява твърде много и е лесна за поддръжка.

8. Рагамъфин

Тази прекрасна пухкава порода произлиза от Рагдол и това си личи, защото те много си приличат. В комбинация с Персийци и Хималайци, Рагамъфин става очарователна много сладка котка, с мека като коприна козина. Тези плюшени представители са любвеобилни към стопаните си, така че съжителството с тях със сигурност е повече от прекрасно.

Тези прекрасни пухкави котки, могат да се окажат предизвикателство през есента и пролетта, когато сменят козината си. В тези периоди бъдете готови за редовно разресване, а прахосмукачката и ръкавиците за почистване на косми ще се превърнат в най-добрите ви приятели.

Вижте още:

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

Как да се справим с космените топки при котките

Виж още