Как да използваме гребен, за да почистим бълхите от котката

котка гребен Снимка: iStock

Б ълхите са досадни кръвосмучещи паразити, които причиняват дискомфорт на мъркащите приятели. Важно е редовно да проверявате котката си за бълхи, които може да са взели от друг домашен любимец или отвън. Доста ефективен метод за почистване на бълхите е да използвате гребен, с който да разресвате козината на котката си. Как да го правите правилно ще научим в тази статия!

Какво е гребен против бълхи?

Гребенът против бълхи е инструмент за разресване, като целта е да ви улесни при премахването на тези гадини от козината на мъркащия приятел.

Важно е да разресвате котката си за бълхи на място, което може да се почисти и дезинфекцира, след като приключите с разресването. Ако не убиете бълхите, които попадат в околната среда, те могат да продължат своя жизнен цикъл. След като бълхите паднат от козината - следва да ги удавите в топла сапунена вода, след което да почистите гребена по същия начин.

Как да изберем най-добрия гребен против бълхи

Повечето гребени против бълхи, направени за кучета и котки, са сходни, но се уверете, че сте избрали този, който е подходящ за вашата котка и нейната козина. Ако котката ви е дългокосместа - използвайте гребен с дълги зъбци и обратното за късокосместите.

Dogsandcats.bg

Гребените с метални зъбци обикновено са по-здрави от тези с пластмасови. Разнообразието от метални зъби може да има гумено покритие на върховете за комфорт на вашата котка. Някои гребени против бълхи имат един ред или два реда зъби за по-прецизно отстраняване на бълхи.

Ако търсите гребен за малко коте е важно да изберете по-малък размер, който няма да нарани нежната козина на мъничето. Можете да помолите за съдействие в зоомагазина или да попитате ветеринарния си лекар за препоръка.

Кога да използвате гребен против бълхи

котка гребенСнимка: iStock

Преди да използвате гребен против бълхи, изчеткайте котката си с обикновена четка, за да премахнете сплъстената козина. Това ще попречи на козината да се заплита в тясно разположените зъби на гребена срещу бълхи и да нарани когата на мъркащия домашен любимец.

Някои котки обичат да бъдат сресвани, но други може да се опитат да хапят, одраскат или да избягат, ако се чувстват неудобно или изпитват болка. Почерпете гальовния приятел с лакомство или изберете момент за разресване, в който домашния любимец е спокоен. Това много ще ви улесни в процеса.

Като цяло знаем добре, че ако открием бълхи по козината на мъркащия домашен любимец - следва да се консултираме с ветеринар. Той ще прегледа домашния любимец и ще му даде силно обезпаразитяващо лекарство. В зависимост колко е тежка ситуацията - ще ви каже дали разресването с гребен е наложително, за да премахнете бълхите от козината на котката. Някои гальовни животни могат да имат една бълха, която ще бъде убита след лекарството, но в по-тежки случаи - със сигурност ще трябва да почистите козината с помощта на гребен.

Напомняме, че редовното обезпаразитяване на гальовните животни може да ви спести всички тези мъки и дискомфорт. Дори и котката ви да не излиза навън - това не значи, че не може да се зарази с бълхи, които вие внасяте с дрехите си. Така че в никакъв случай не неглижирайте тези грижи за гальовния спътник.

Вижте още:

Котката ми има бълхи - как да се справя

Видове вътрешни паразити при котките

Какво да направя, ако за котката ми се закачи кърлеж

Виж още