Как да научите котка да стои у дома, когато живеете в къща

котка в къща Снимка: iStock

А ко живеете в къща вероятно мяукащият домашен любимец е свикнал да се разхожда свободно из двора или съседните улици. Въпреки това експертите препоръчват котките да се държат у дома, тъй като разходките навън могат да бъдат опасни поради ред причини - други животни, коли, риск от отравяне, сбиване с други животни или котки.

Ако вашият мъркащ приятел обича е свикнал да се разхожда със сигурност няма да му е лесно да свикне да бъде у дома. Не е задължително да ограничавате времето му навън напълно, но може да го правите по-контролирано. Например обезопасете двора си, така че да го направите труден за котката ви да излиза. Разходките на каишка в планината също са чудесен начин да разнообразите ежедневието на котката си без да я поставяте в опасност.

котка в къщаСнимка: iStock

Как да научим котката да прекарва повече време у дома - ще разберем в тази статия!

Dogsandcats.bg

1. Направете прехода постепенно

Повечето котки ще приемат по-добре прехода към живот на закрито, ако бавно ги свикнете с идеята. Например, започнете, като ги държите затворени през нощта, което е най-опасното време да са навън. Вземете котката си вътре през деня за хранене или игра, като постепенно увеличавате времето ѝ на закрито. Бъдете готови котката ви да протестира в началото, да драска по вратата, да издава гласове или да се опитва да избяга обратно. Останете последователни и повечето котки в крайна сметка приемат да останат вътре.

2. Въведете вътрешни аксесоари преди прехода

Ако вашата котка на открито никога не е използвала тоалетна, драскалка, автоматична хранилка или друг аксесоар, тези непознати предмети могат да причинят ненужен стрес и да направят прехода по-труден. Започнете да обучавате котката си да използва тоалетна и стълб за драскане, като я възнаграждавате с лакомства, преди да я внесете вътре.

котка в къщаСнимка: iStock

Осигурете достъп до кутия за тоалетна в защитена зона и използвайте лакомства, за да насърчите котката си да я използва. Позволете на вашата котка да помирише и да свикне с вътрешното си легло или драскалка, докато все още живее навън. След като се премести у дома, тези вече познати предмети също могат да накарат котката да се почувства комфортно.

3. Използвайте времето във ваша полза

Ако живеете в район със студено време, възползвайте се от спада на температурата, докато обучавате котката си да идва по-често у дома. Котките обичат да им е топло, което означава, че е по-вероятно да приемат да останат вътре, когато навън е студено. Предложете на мяукащия си приятел си хубаво, уютно легло вътре, когато времето навън е хладно. Докато вашата котка се осмелява да се прибира на закрито, за да избяга от студа, тя естествено ще свикне да стои зад затворени врати. Надяваме се, че вашата котка на открито е приела предимствата на живота на закрито, докато времето се затопли отново.

4. Отвлечете вниманието ѝ от вратата

котка в къщаСнимка: iStock

Ако мъркащият приятел непрекъснато търси път за бягство, след като се премести на закрито, използвайте разсейване, за да я обучите да не изтича през вратата. Например дръжте лакомства близо до вратата и хвърлете едно в обратната посока, за да може котката ви да го преследва, когато излизате от къщата.

Ако забележите котката си да се втурва към вратата, плеснете с ръце или издайте друг силен звук, за да привлечете вниманието ѝ. Никога обаче не крещете гневно на котката си, не я удряйте или ритайте. Тези действия само ще я накарат да се страхува от вас и може да я вдъхновят да се опита по-усилено да избяга от къщата.

5. Направете дома ви вълнуващ

Въпреки че никога няма да можете да осигурите същото пространство и стимулация вътре, на които вашата котка на навън се е наслаждавала, все пак трябва да го направите възможно най-забавно. Осигурете множество играчки, особено такива, които ѝ позволяват да използва инстинктите си за лов и дебнене.

котка в къщаСнимка: iStock

Включването на котешки дървета, кули или рафтове позволява на вашата котка на открито да се катери и да изследва околната среда, както биха направили на дървета навън. Уверете се, че гальовният спътник има удобно място близо до прозорец или врата на вътрешния двор, за да се наслаждава на гледки на открито.

6. Осигурете безопасен достъп на навън

Помислете дали да позволите на вашата котка ограничен, безопасен достъп навън. Това може да означава да научите котката си да ходи на каишка. Друга възможност е да закупите или изградите „catio“ за вашия домашен любимец. Предлагат се и преносими външни заграждения или огради за котки.

Въпреки че обучението на котка, която преди е била само на навън, да бъде у дома може да бъде трудно, но не пречи да опитате постепенно да я свикнете към живота у дома. Все пак, не притискайте котката си твърде. Ако тя отказва да живее непрекъснато у дома и винаги търси достъп навън, изглежда тъжна от затворената къща, може би е добре да се „съгласите“ с нея и да я оставите да се разхожда. Все пак, ако може да го правите контролирано, за да може мъркащият приятел да не пострада от опасностите навън - би било чудесно!

котка в къщаСнимка: iStock

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

С котка на море: мисията възможна?

Защо котките ни носят трофеи

Виж още