Как да почистим четката за котешка козина в 5 лесни стъпки

собственик разресва котка Снимка: iStock

А ко четката на вашия гальовен приятел започва да изглежда пухкава, тогава може би е време да я почистите.

Разресването на вашата котка с мръсна четка разпръсква уловения вече прах и пърхот обратно през козината на мяукащия приятел, което не е приятно, нито хигиенично.

В повечето случаи няма нужда да купувате нова четка, ако по старата ви има твърде много козина, а просто трябва да я почистите добре, за да има възможно най-дълъг живот. Ето как може да се случи това!

Dogsandcats.bg

Подгответе вашата почистваща станция, като напълните чист буркан или дълбока купа, която е поне с ширината на вашата четка, с равни части топла вода и оцет или топла вода с няколко капки от шампоана на вашата котка. Разбъркайте. Поставете кърпа върху равна повърхност, за да изсъхне четката ви.

1. Отстранете котешката козина от четката

С помощта на гребен с фини зъби премахнете старата козина от четката на вашата котка и изтръгнете свободните кичури с пръсти. Изхвърлете козината.

2. Накиснете четката

Потопете частта с косми на четката си в сместа от оцет с вода или вода със сапун и оставете да престои няколко минути. Ще забележите как водата става мътна, тъй като мръсните

частици започват да се разпадат и изплуват.

3. Изплакнете

Прокарайте четката си под гореща вода, за да изплакнете оцета или сапуна, като се уверите, че целият пърхот и козина са изчезнали.

четка с котешка козинаСнимка: iStock

4. Подсушете четката

Поставете четката си с косъмчетата надолу върху кърпата, за да изсъхне. Оставете да изсъхне напълно, преди да го използвате върху вашия домашен любимец. Разбира се, не забравяйте да поставите четката на място далеч от любопитните лапи на гальовния спътник.

Колко често трябва да почиствам четката

Отнасяйте се към четката на вашата котка както с четката, с която разресвате вашата коса.

Почиствайте я на всеки две седмици или месец, но ако имате повече котки, които разресвате с тази четка не е изключено да се наложи да извършвате тази процедура по-често.

Колко често трябва да разресвам котката си

Това зависи от дължината на козината на вашата котка. Дългокосместите представители обикновено трябва да се разресват по няколко пъти в седмицата (понякога дори всеки ден), за разлика от късокосместите котки, които изискват седмично разресване или на две седмици. Това е така, защото дългата козина, която се отделя от дългокосместа котка, може да се оплете в козината им, ако не бъде изчеткана. Въпреки че всички котки с козина линеят през цялата година, пролетта и есента обикновено са най-тежките сезони на падане на козината, тъй като котките се подготвят за големите промени в температурите.

Поддържането на четката на вашата котка чиста е жизненоважна част от цялостната хигиена на мяукащия спътник. Трябва да почиствате четката, когато се замърси или всеки път, ако котката ви е болна. Може също да искате да почистите четката си след всяка сесия за разресване, ако я споделяте с други котки.

Вижте още:

Как да използваме гребен, за да почистим бълхите от котката

Котката ми не позволява да я реша - как да се справя

Как да се погрижа за козината на малкото коте

Виж още