Защо котките ядат изпражненията си

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

М яукащите животни имат някои странни навици. Вероятно сте забелязали, че вашата котка мирише или яде собствени изпражнения, което не е съвсем необичайно за тези животни. Всъщност, кучетата също са склонни да го правят.

Някои котки могат да ядат изпражненията си от любопитство. При други обаче, може да е симптом на някакъв проблем със здравето. Затова е добре да знаете причината, поради която тези отпадъци са „примамливи“ за мяукащия спътник.

Нормално ли е котките да ядат изпражненията си

Когато става въпрос за котки, яденето на техните изпражнения е съвсем нормално и дори полезно в определени етапи от живота. Малките котенца могат да развият този навик, докато майка им ближе интимните им части, за да стимулира ходенето до тоалетна.

Някои майки биха могли да ядат изпражненията на бебетата, за да им попречат те самите да ги хапнат, тъй като са наясно, че могат да съдържат паразити. Повечето котки израстват с този навик, но все пак той би трябвало с времето да избледнее.

Dogsandcats.bg

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Трябва да отбележим, че котките ежедневно биха могли да вкусват малка част от изпражненията си, тъй като се мият всеки път след ходене до тоалетна. Макар че този процес се случва при тях изключително чисто, все пак понякога се случва мяукащият приятел да се е изцапал, след което той ще побърза да се оближе, за да се почисти.

Медицински причини, поради които котките ядат изпражненията си

  • Ензимен дефицит

Ако панкреасът на вашата котка не произвежда достатъчно ензими, котето няма да може да абсорбира хранителните вещества и може да отслабне или да страда от глад. Когато е настъпил такъв ензимен дефицит, тя ще отдели всички ензими през изпражненията си, вместо да ги смила адекватно. За да компенсира необходимите хранителни вещества - мъркащият приятел може да започне да яде изпражненията си. Ако не лекувате това състояние своевременно, вашата котка може да гладува.

  • Паразити

Друга често срещана причина за яденето на изпражнения при котките са чревните паразити. В някои ситуации - те могат да се забележат в изпражненията на гальовния приятел.

  • Лоша диета

Ако гальовният домашен любимец консумира само суха храна, която не е богата на хранителни вещества, той може да изяде изпражненията си, за да си набави необходимите съставки.

В някои ситуации диабет и заболяване на щитовидната жлеза също могат да накарат мяукащия приятел да вкуси от изпражненията си.

Поведенчески причини, поради които котките ядат изпражненията си

  • Поведение пика

Гальовните животни могат да имат поведенчески нагон, наречен пика, което ги кара да ядат негодни за консумация материали, включително изпражнения. Ако котката ви има пика, тялото ѝ ще си помисли, че е гладна, въпреки че това не е така. В резултат на което ще поиска да изяде нещо, което не е предназначено за това.

  • Тревожност

Мяукащите животни са чувствителни и могат много лесно да се стресират от случка във външната среда. Възможна реакция в тази ситуация е да ядат изпражненията си.

  • Скука

Макар и рядко, но не е изключено мъркащият приятел да извършва това действие поради скука, ако не е заобиколен от достатъчно играчки.

Опасно ли е, ако котките консумират изпражненията си

Макар това състояние да не е тежко, не е препоръчително мъркащият спътник да развива този навик, особено ако причината е поведенческа. В изпражненията могат да се съдържат бактерии и паразити (особено ако сте пропуснали да обезпаразитите котката си), така че тя не бива да ги поглъща, тъй като могат да се появят стомашно-чревни проблеми.

Ако забележите, че мяукащият приятел е склонен към това поведение и въпреки това е в добро здраве - опитайте да го ограничите. Не го насърчавайте да го прави, почиствайте често тоалетната (ако имате тази възможност) и го награждавайте при добро поведение.

Как да предотвратим това поведение

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Това е навик, който трудно би могъл да се прекъсне, така че бъдете подготвени и търпеливи с вашата котка. Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите това нежелано поведение час по-скоро:

  • Почиствайте редовно тоалетната
  • Забавете храненето. някои мяукащи животни могат да се хранят толкова бързо, че да не успяват да усвоят добре храната. Можете да използвате повече купи или пъзели за хранене, за да направите този процес по-бавен и по-ангажиращ.
  • Увеличете игрите. Някои котки могат да хапват изпражненията си от скука, така че не пропускайте да им осигурите достатъчно забавления у дома, в които да участвате и вие.
  • Промяна на диетата. Възможно е поведението да е резултат от лоша храна, така че бихте могли да поговорите с ветеринарния си лекар за по-качествена и по-подходяща храна за мъркащия приятел.

Ако забележите, че котката ви яде изпражненията си, не я наказвайте и не ѝ се карайте. Такава реакция от ваша страна може да направи домашният любимец още по-тревожен и той да продължи с поведението още по-усърдно. Помислете от къде идва проблемът и помогнете на гальовния приятел да се справи. Награждавайте го с лакомства, когато е послушен.

Вижте още:

4 причини, поради които котките ядат собственото си повръщано

Защо кучето яде котешки изпражнения

Защо някои котки ядат котешката си постелка и как да ги спрем

Виж още