Как да почистим котешката урина от кожени ботуши

котка до ботуши Снимка: iStock

К ожата е красив и скъп текстил, който издържа години наред. За съжаление, тя е и естествено пореста и е склонна лесно да абсорбира миризми и петна. Има много правдоподобни причини, поради които котката ви може да ходи до тоалетна извън тоалетната си и не е приятно да откриете, че го е направила върху вашите фини кожени ботуши! Колкото по-бързо успеете да се погрижите за петното от урина, толкова по-голяма е вероятността да спасите ботушите си и другите кожени изделия от постоянна миризма на котешка урина.

Как да подходим, ако гальовният приятел е решил да използва ботушите ни за тоалетна?

1. Сода за хляб

Това е безопасно и естествено решение за почистване на котешка урина от кожените ви ботуши. Содата за хляб е мощна срещу котешка урина и други силни миризми, така че е един от най-добрите ви шансове и за петна от кожа.

Покрийте пода с няколко стари вестника или хартиени кърпи и поставете ботушите си върху тях. Обилно поръсете содата за хляб директно върху обувките си, от вътрешната страна и дори върху долната част на подметките. Оставете праха да престои върху обувките за няколко часа или дори за цяла нощ. Изсмучете с прахосмукачка всички частици от праха и ги помиришете, за да се уверите, че цялата миризма е абсорбирана. Ако все още миришат малко, повторете процеса или опитайте с друг почистващ разтвор.

Dogsandcats.bg

2. Оцет

котка до ботушиСнимка: iStock

Оцетът е друг естествен продукт, който помага за неутрализиране на лошите миризми и е нещо, което всеки собственик на домашни любимци трябва да държи в дома си по всяко време. За да почистите зацапани кожени ботуши или обувки, смесете една част бял оцет с две части топла сапунена вода.

След като разбъркате заедно, втрийте разтвора по цялата повърхност на обувките, за да помогнете на порите да го абсорбират. Избършете обувките с чиста, влажна кърпа и ги оставете да изсъхнат на добре проветриво място. Може да решите да ги оставите и навън за няколко часа, за да им помогнете да се проветрят.

3. Ензимни почистващи препарати за котешка урина

Ако предпочитате да опитате нещо по-мощно, на пазара има много ензимни почистващи препарати за котешка урина. Тъй като само водата не е достатъчна, за да се отървете от неприятната миризма, ензимните почистващи препарати са един от следващите най-добри варианти. Тези почистващи препарати са разработени специално за котешка урина, а някои от тях са предназначени за кожени изделия.

Защо котката ми уринира върху кожените ми ботуши?

Обикновено котките не ходят до тоалетната извън тоалетната, освен ако нямат основателна причина. Това, което на вас може да ви се струва незначително, за котката ви обикновено е голям проблем. Една от най-честите причини да уринират извън котешката тоалетна е, че тя е мръсна. Гальовните животни са изключително чисти и не искат да стоят в собствената си мръсотия.

Друга причина може да е, че нямате достатъчно тоалетни в дома. Повечето ветеринарни лекари препоръчват по една тоалетна кутия на котка плюс една допълнителна при домакинства с много котки. Ако нито една от тези причини не е проблем, тогава вашата котка може да има медицински или поведенчески проблем, който изисква преглед от ветеринарен лекар.

котка до ботушиСнимка: iStock

Въпреки че обичаме нашите котешки приятели, няма нещо, което да мирише по-лошо от котешка урина. Последното, което искаме, е всичките ни скъпи кожени ботуши и обувки да миришат на котешка урина. За щастие има няколко прости, лесни и достъпни варианта за почистване на петна от котешка урина и миризми от кожени ботуши. Все пак не можете да забравите да се справите с истинския проблем и трябва да отделите време, за да разберете защо изобщо са пикали по обувките ви.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Как да почистим котешката урина

Котката ми маркира жилището с урина - как да се справя

Виж още