Как да почистим котешките играчки

котешки играчки Снимка: iStock

К отките обичат играчки и ще играят радостно с любимите си часове наред. Съвсем нормално е техните играчки могат да се превърнат в мръсни, пълни с микроби предмети само след няколко дни игра. Дори неприятно, но мръсна котешка играчка може да привлече буболечки, да мирише лошо и, когато е твърде мръсна, ще бъде напълно игнорирана от вашата котка.

За да помогнем на вас и вашата котка да извлечете повече удоволствие от всяка играчка, по-долу сме приготвили съвети как да се грижим за тези важни котешки аксесоари, така че да живеят по-дълго, но и да не бъдат свърталище на мръсотии и микроби.

1. Мийте или перете малките котешки играчки на ръка

котешки играчкиСнимка: iStock

Играчките за котки обикновено са много по-малки от играчките за кучета и поради тази причина не винаги могат да се перат в пералня. Това важи особено за котешките играчки, изработени от плат, пера или въже от сизал, които са склонни да се разпадат дори и на слаба програма на пералнята.

Dogsandcats.bg

Вместо това - изперете тези играчки на ръка или измийте топчетата и всякакви пластмасови или предмети от друг материал. Ще ви отнеме само няколко минути, но резултатът ще е добър.

2. Използвайте торбичка за дрехи, за да перете котешките играчки в пералнята

Ако решите все пак да използвате пералня за играчките от плат, които биха могли да се изберат - използвайте торба за дрехи. Тя не само ще държи играчките и другите неща, които перете, но и ще ги предпази. Ако нямате торба за дрехи - може да използвате стара калъфка за възглавница, след като поставите играчките вътре. Калъфката обаче трябва да е с цип, за да не изпаднат играчките от нея.

3. Не мийте котешки играчки в съдомиялна машина

Ако смятате, че вашата пералня е малко груба с играчките за котки, миялната машина е още по-неподходяща и по-скоро ще съсипе играчките ви, отколкото да ги почисти. Също така е частици от тях могат да попаднат където не трябва и да повредят уреда ви.

4. Отстранете кочата билка преди да почистите играчката

Не пропускайте да премахнете билката от играчките, които позволяват поставянето вътре в тях на коча билка. След като я извадите - изперете играчката и когато тя издъхне - отново я заредете с растението.

котешки играчкиСнимка: iStock

5. Не сушете котешки играчки в сушилнята

Това вероятно ще повреди играчките на мъркащия приятел, така че е по-добре да го избягвате.

6. Никога не използвайте химикали или препарати за миене върху котешките играчки

Котките, също както кучетата, играят с играчките си, използвайки устата и лапите си. Поради тази причина е изключително важно да не използвате разяждащи химикали или почистващи препарати, за да почистите играчките на вашата котка, тъй като повечето ще оставят филм върху тях, които котката след това поглъща и може се отрови или да пострада.

7. Не използвайте ароматизирани перилни препарати за почистване на котешки играчки

Проблемът с ароматизираните перилни препарати е, че те добавят допълнителни (и обикновено силни) химикали, за да получат този свеж аромат, който много хора обичат. Както обсъдихме по-рано, тези химикали могат да бъдат опасни за гальовния приятел, но също може и да не се харесат на котката ви, защото тези приятели са чувствителни на миризми. Затова не перете любимото одеяло или легло на котката си с омекотител и силен прах за пране.

8. Осъзнайте момента, когато трябва да изхвърлите играчките на котката си

Не винаги е лесно да изхвърлите любимата играчка на вашата котка на боклука, но в някои случаи това е най-добрият избор. Платнена играчка, която губи пълнежа си, е чудесен пример, тъй като пълнежът може да представлява опасност от задавяне. Вероятно трябва да хвърлите пластмасова играчка с всички драскотини и ожулвания по нея, така че котката ви да не се разболее от микробите и бактериите, които може да съдържа или да глътне парче от нея, ако тя се разпада.

котешки играчкиСнимка: iStock

Падащите пера от играчката обикновено са знак, че трябва да бъдат сменени или просто може да ги изтръгнете от играчката и да запазите останалата част от нея, ако тя е непокътната. Колкото и мъркащият приятел да обича определена играчка, ако тя вече става опасна за него - ще трябва да я изхвърлим.

Почистването на играчките на гальовните животни не е трудно и обикновено няма да отнеме много време и усилия. Въпреки това трябва да го правите сравнително често, така че техните играчки да останат чисти и котката ви да бъде здрава. Повечето играчки за котки могат да бъдат лесно и бързо почистени с продукти и инструменти, които вече притежавате, така че няма нужда да тичате до местния магазин за домашни любимци, за да купувате нови.

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Котешките играчки крият някои опасности

Виж още