Как да спра котката ми да се изхожда в мивката или ваната

котка в баня Снимка: iStock

И ма няколко обяснения защо мъркащият приятел може внезапно да се откаже от тоалетната си и да започне да се изхожда в различни места в банята, като най-често те са мивката, под душа или ваната. Няма да преувеличим, ако кажем, че това е доста разочароващ, миризлив и изобщо неприятен обрат на съжителството ни с котка.

За щастие, ако котето ви е здраво, вероятно можете да спрете това нежелано поведение, ако направите дребни промени в банята и превърнете котешката тоалетна в по-привлекателно място.

Проблемите с котешката тоалетна са с най-различен характер, но често произтичат от здравословни състояния, стрес, фактори в околната среда или комбинация от няколко неща. Преди да отучите гальовния домашен любимец от това нежелано поведение трябва да прегледате физическото и емоционалното здраве на мъркащия домашен любимец, за да можете да определите какъв е коренът на проблема и да работите по него.

Защо котките се изхождат в мивката или ваната

Като цяло котките са много чисти и спретнати животни. Когато домашният любимец избере да се изходи в някоя забранена зона, след като е прекрасно научен да ходи до тоалетна и преди не е имал прояви на подобно поведение, то котката ви се опитва да ви каже нещо.

Dogsandcats.bg

Първо проверете котешката тоалетна, за да се уверите, че не е мръсна, не мирише лошо или не се е появил някакъв проблем с нея. Също така се уверете, че нищо не е блокирало достъпа на вашата котка до нея.

Здравословни проблеми

Когато се появи необичаен поведенчески проблем с мъркащия ни спътник първото, което трябва да изключим е здравословен проблем. Възможни състояния, които могат да намерят отражение в ходене до тоалетна извън нея са проблеми с пикочните пътища или стомашно-чревни неразположения.

Ако подозирате, че промяната се дължи на здравословни проблеми, уговорете час с вашия ветеринарен лекар. Той със сигурност ще проведе необходимия физически преглед, може би кръвни изследвания или друго, за да определи на какво би могло да се дължи това необичайно поведение.

котка в баняСнимка: iStock

Поведенчески проблеми

Промяната в динамиката на домакинството е често срещана причина за стрес и тревожност при чувствителните котки и може да доведе до дефекацията им извън тоалетната. Причини за това могат да бъдат нов член на семейството, но и загуба на такъв.

Други проблеми като промяна на рутината, ако започнете нова работа и отсъствате повече от вкъщи, това може да се отрази стресиращо на гальовния спътник. Осиновяването на втора котка или куче също би могло да наруши идилията на сегашния ви домашен любимец и да го притесни.

Как да спра котката ми да се изхожда във ваната или мивката

Ако прегледите при ветеринар не открият никаква здравословна причина за това поведение, значи ще трябва да вземете мерки и да се борите с поведението на домашния любимец.

  • Направете промени в котешката тоалетна

Ако имате само една котешка тоалетна - добавете втора. По правило мъркащите животни трябва да имат две тоалетни. Почиствайте редовно тоалетните - по възможност всеки ден или на няколко дни. Веднъж седмично можете да ги почиствате с топла вода и препарат за почистване на котешки тоалетни.

  • Помислете за нова тоалетна

Може да сте купили тоалетната, когато котето е било мъничко, но вече имате една пухкава прекрасна котка у дома, която не се чувства щастлива в малка тоалетна. Можете да експериментирате с отворени и затворени, в зависимост какво предпочита мъркащият спътник.

  • Подходяща ли е постелката (пясъкът)

Има вероятност котката ви да не е щастлива с пясъка, който поставяте в тоалетната. Често домашните животни се смущават от ароматизираните постелки, защото миришат твърде натрапчиво. Макар и за нас миризмата е приятна, котките имат много по-силно обоняние от човешкото и за тях уханието може да е толкова силно, че да ги отблъсква.

котка в тоалетнаСнимка: iStock

  • Уверете се, че мястото е подходящо

Котешката тоалетна не бива да е труднодостъпна, прибрана в шкаф или килер. Също така не трябва да е поставена на шумно място, където често преминавате. Това е място, където гальовният приятел трябва да се усамоти, за да свърши работите си, така че - уверете се, че сме осигурили достатъчно тихо и спокойно място за целта.

Превърнете мивката и ваната в неатрактивни места

Ако котката ви не обича вода и бяга от нея - можете да държите мивката или ваната известно време с малко вода на дъното, за да отблъснете мъркащия приятел. От друга страна обаче, някои котки обичат да цапат и да играят във вода, така че ако вашата котка е от тях - тази мярка няма да помогне.

Бихте могли да опитате със спрейове с отблъскваща миризма, които можете да откриете в зоомагазините. Те са безвредни и са създадени така че, да излъчват миризма, която не се харесва на гальовните животни. След като пръскате мивката, ваната или местата в банята с такъв спрей известно време, гальовният приятел може да се научи да не ги използва, защото ще помни, че те миришат неприятно.

Опитайте различни подходи, които мислите, че ще помогнат. Не пропускайте да награждавате котката си с лакомство всеки път, когато отиде до тоалетна на правилното място.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Къде да поставя котешката тоалетна

8 странни котешки поведения и тяхното обяснение

Виж още