Как да подходим, ако котката облизва прекомерно едно и също място

котка се ближе Снимка: iStock

П ридирчивата грижа за козината е една от уникалните отличителни характеристики на котките. Малко животни се грижат за личната си чистота в същата безупречна степен. За котките миенето на козината всъщност е необходимост.

Но забелязали ли сте напоследък котката си да се концентрира върху едно конкретно място прекомерно? Престанала ли е да се храни или е спряла да играе, защото е твърде заета с миене на козината? Изглежда ли сякаш кригата за козината се е превърнала в обсебващ ритуал? Не пренебрегвайте тези признаци. Може да е време да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Има голяма вероятност физически, психологически или поведенчески проблем да е в основата на това прекомерно близане на една зона на тялото.

Кога грижата за козината е прекомерна?

Котките се грижат за около 30 до 50% от деня си. Миенето на козината е естествено поведение за котките и някои имат склонност да се грижат за козината си повече от други. Но това също може да е нормално. В зависимост от честотата и продължителността, миенето на козината се счита за прекомерно или обсесивно само когато разсейва котката от обичайната ѝ рутина и ежедневни функции, като хранене, игра, сън и взаимодействие със семейството.

Очевидни физически признаци на проблема грижа за козината са плешиви петна, необичаен вид на кожата и повредени или накъсани косми.

Dogsandcats.bg

котка се ближеСнимка: iStock

Какво причинява обсесивната грижа за козината

За съжаление, няма бърза и лесна диагноза или решение на проблема с котка, която се облизва твърде много.

На първо място, както всеки собственик на гальовно животно знае, котките са сложни същества и достигането до корена на всеки котешки проблем често е също толкова сложно.

Дали е стрес, алергия, паразити, хипертиреоидизъм или неврологично заболяване? Има толкова много потенциални причини за обсебваща грижа за козината при мъркащите приятели. Само вашият ветеринарен лекар ще може да ви постави окончателна диагноза, така че е време за консултация.

Първо трябва да се изключат медицински или физически разстройства, а сърбежът и дразненето, известни като дерматит, са често срещана причина за прекомерно миене на котките. И това е първата причина, която идва на ум, когато котка ближе едно конкретно място прекомерно. Сърбежът се причинява от набор от паразити, сред които бълхи, кожни акари, червеи, гъбички, които могат да предизвикат постоянно облизване и/или чесане. Вашият ветеринарен лекар ще направи задълбочен физически преглед и ще проведе лабораторни тестове, за да помогне при поставянето на диагнозата.

Алергията към бълхи, храна или нещо в околната среда, като цветен прашец, също ще накара котката да се грижи твърде много.

След като всички основни медицински причини за прекомерната грижа за козината са били изключени с кръвни изследвания и лабораторни тестове, прекомерното облизване се счита за поведенчески проблем. А когато става дума за котки, обичайният заподозрян е стресът. Той причинява напрежение, прави мъркащите приятели разочаровани и нервни, а това е доста често срещано при тях. Котките за съжаление са много податливи на стрес, а причините за това могат да са безкрайни.

Усложнения, поради прекомерна крижа за козината при котките

котка се ближеСнимка: iStock

В допълнение към увреждането на козината им, котката, която се мие прекомерно, може да допринесе за травма на кожата си с грубия си език на мястото на близане, причинявайки лезии. И вторични бактериални инфекции могат да се развият върху раздразнената кожа и може да се наложи да бъдат лекувани с локални или перорални антибиотици.

Твърде много близане също причинява космени топки, значителна загуба на коса, а плешивата кожа е склонна към слънчево изгаряне и измръзване. Инфекцията няма да настъпи, докато облизването не нарани кожата. но ако инфекцията се появи, облизването ще се засили и може да доведе до порочен кръг с възможна още по-сериозна инфекция.

Ограничаване на прекомерното близане, когато е поведенчески проблем

Поставянето на медицинска яка, може да се окаже от полза, ако се опитвате да ограничите прекомерното близане в определена зона, особено ако трябва да мажете тази част с мехлеми, предписани от ветеринар. Също така е от полза, когато имате котка, която е диагностицирана с поведенческо обсесивна грижа за козината. Първо, за да ограничите и прекъснете цикъла на подстригване, а също и да предотвратите неприятните кожни инфекции, причинени от прекомерното миене.

Виж още