Как да помогна на котката ми, ако счупи нокът

котка с наранен нокът Снимка: iStock

М акар и да са много ловки, бързи и сръчни, котките в същото време са много буйни, готови за предизвикателства и, ако решат да се качат на най-високия рафт - може би ще намерят начин да го направят.

В играта си, може да се случи да счупят нокът, като това е много болезнено. Подобно на нас, хората, счупването на нокът при котките е също толкова неприятно и може да предизвика накуцване, докато не се възстанови.

Как могат котките да счупят нокът

Мъркащите животни драскат и играят с всичко, което им се стори интересно. Те могат да се закачат на килим, в малък процеп (радиаторите в домовете ни, например са доста „подходящи“), тапицерия или някоя друга мебел. Може да се случи котката да скочи от височина, но да не прибере нокътя си и да го счупи при приземяването.

Някои представители могат да имат особено дълги нокти, които да се закачват лесно в различни повърхности. В такава ситуация би било добре да се подрязват редовно, за да намалите възможността от счупване. Малките котета са склонни да нараняват ноктите си, защото са все още крехки, а в същото време са много игриви и използват всяка възможност за забавление.
Независимо как котката ви е счупила нокътя си, това е болезнено за тези темпераментни животни и изисква незабавно внимание.

Dogsandcats.bg

Ноктите са снабдени с кръвоносни съдове

котка с наранен нокътСнимка: iStock

Това са едни от най-важните инструменти, с които разполагат котките. Болката от счупването е толкова голяма, защото там са разположени много на брой кръвоносни съдове и нерви. Затова, когато подрязваме ноктите на котката си е много важно да режем само връхчето и да не стигаме до по-надолу, където ноктите имат леко розов цвят.

Какво да направя, ако котката ми счупи нокът

Ако котката ви извика от болка и изведнъж започне да накуцва или да държи лапата си нагоре, проверете нараненото краче за счупен нокът. В някои ситуации счупването може да не е толкова очевидно и да разберете по-късно, че котката ви се е наранила, ако забележите прекомерно облизване на някоя от лапите, стонове или плач, назъбен вид на нокътя, кръв по лапата или пода, подута лапа.

Следвайте тези стъпки:

  • Изолирайте нараненото място. Дори и най-кроткото и мило коте, може да стане истински звяр, да хапе и драска с другите си лапи и изобщо да не позволява да го докоснете, защото е уплашено и го боли. Най-добре някой да държи котката ви неподвижна докато вие се заемете с нокътя. Можете да използвате кърпа, с която да увиете мъркащия приятел (като бурито), за да го обездвижите.
  • Спрете кървенето като увиете лапичката с марля или кърпа. Приложете малко натиск върху нараненото място, за да спрете кървенето. Останете така 5-10 минути, за да видите дали кървенето намалява.
  • Когато това се случи - отстранете висящата част от наранения нокът. В зависимост какво е нараняването, най-вероятно парче нокът ще бъде прикрепено все още за нокътя. Разбира се, това можете да го направите, ако парчето се крепи на милиметри и почти ще падне скоро. Ако не се чувствате сигурни - потърсете ветеринарния лекар.
  • Ако раната е дълбока - има много кръв, нокътя е счупен при кръвоносните съдове - най-добре потърсете ветеринарния си лекар, за да почисти раната, както и да сложи подходяща превръзка за мъркащия приятел. Докато отивате към ветеринарната клиника - дръжте лапичката увита в кърпа, за да не кърви силно.
  • Предотвратете инфекция. Ветеринарният лекар ще ви посъветва какво е необходимо, за да почиствате нокътя, така че да не се инфектира. В някои ситуации може да се налага мазане с мехлем или пък антибиотик.

Най-важното е да поддържате раната чиста. Това може да включва ежедневна смяна на превръзката и нанасяне на лекарство.

Насърчавайте котката си да е по-спокойна, докато нокътя не се оправи. Като цяло, едва ли мъркащият приятел ще държи да играе и да се катери навсякъде с наранената си лапа, но все пак - може би ще трябва да преустановите игрите на въдица или топче. Също така - не позволявайте на котката си да хапе лапата или да я ближе прекомерно. В някои случаи може да е необходима яка, която да държи езика на мъркащия приятел далеч от раната докато заздравее.

котка с наранен нокътСнимка: iStock

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

Котешките нокти - какво трябва да знаем за тях

Виж още