Как да помогнем на новородено коте, което е болно

малко коте Снимка: iStock

Н еонаталната смъртност е състояние, при което малкото коте се сбогува с живота в ранна възраст (обикновено по-малко от две седмици). Поради незрелите си телесни органи и системи, котенцата са склонни към различни проблеми със здравето, включително инфекции и фактори на околната среда, хранене и метаболизъм.

Много неща свързани със здравето могат да се „объркат“ при малките котета. Имунната система (жизненоважна за борбата с инфекциите) е все още в стадий на развитие, така че ако не е достатъчно силна, за да отблъсне инфекция, малкото коте може да не преживее състоянието. Освен това мъничетата все още нямат силна регулация на телесната температура и тя може да варира значително в отговор на променящата околната среда. Контролът на глюкозата също може да бъде лош и нивата на кръвната захар могат да паднат под нормалните граници в случаи на хранителни смущения, което води до състояние на хипогликемия. Този синдром се наблюдава по-често при котенца с родословие, тъй като те имат тенденция да бъдат по-деликатни.

Как да разпознаем, че едно малко коте го грози опасност?

малко котеСнимка: iStock

Можем да следим за следните симптоми:

Dogsandcats.bg
 • Слабост или летаргия
 • Ниско тегло при раждане
 • Загуба на тегло
 • Липса на наддаване на тегло
 • Намалена активност
 • Слаб апетит
 • Постоянни вокализации и неспокойствие в ранната фаза, но котето може да стане неактивно и тихо в по-късните етапи
 • Котето се опитва да се отдалечи от котилото и майка си
 • Диария
 • Ниска телесна температура

Причини за ранната смъртност при малките котета

Можем да разделим причините на две категории: свързани с кралицата (майката) или свързани със самото коте - генетични.

Проблемите свързани с майката котка могат да бъдат:

 • Трудно раждане или продължително раждане
 • Проблеми с изпускането на мляко
 • Нараняване
 • Неадекватно хранене
 • Болна майка
 • Екстремни температури и влажност
 • Лоши санитарни условия

Най-просто казано, ако майката не е в добро здравословно състояние или живее в лоши условия, няма достъп до топлина, храна и вода - шансът нейните котенца да се разболеят е доста голям.

Въпреки всичко може да се случи и котенце да се разболее, а майка му да е в перфектно състояние. В такъв случай възможните варианти са вродени дефекти или развитие на инфекции.

Поставяне на диагноза на малкото коте

малко котеСнимка: iStock

Винаги когато забележите, че малко коте не се храни и не наддава - трябва да се свържете с ветеринарен лекар. Поговорете с него какви симптоми наблюдавате при мъничето и следвайте неговите инструкции - дали трябва да го заведете на преглед или ще можете сами да се справите със ситуацията. 

Ще трябва да предоставите на вашия ветеринарен лекар подробна информация за всичко, което знаете за мъничето и неговия произход.

В случай че се наложи да заведете котето във ветеринарната клиника, може да се наложат различни видове тестове. Изследването на кръвта може да разкрие анемия, промени в броя на левкоцитите, включително необичайно нисък брой тромбоцити (клетките, отговорни за съсирването на кръвта) и увеличаване на броя на белите кръвни клетки, което обикновено се наблюдава при инфекции.

Биохимичният профил може да показва необичайно ниски нива на глюкоза (хипогликемия) заедно с други промени, в зависимост от това кои органи са най-засегнати. Анализът на урината може да покаже покаже наличие на бактерии в урината, което сочи към инфекция на пикочните пътища. Вашият ветеринарен лекар също ще проведе фекален преглед, за да тества за наличие на паразити.

Лечение на малкото коте

В случаите, когато новороденото има ниска телесна температура, ветеринарният лекар бавно ще затопли котето до нормална телесна температура в продължение на няколко часа, за да избегне шок на системата му. Ако е необходимо, може да му бъде оказана допълнителна помощ с кислород или интравенозна терапия за коригиране на дефицит на течности.

От съществено значение е да следвате всички указания на ветеринарния лекар, за да осигурите правилното лечение и хранене у дома. Не спирайте и не променяйте лечението сами. Особено важно е да се дават лекарства в точната предписана доза и време, тъй като в този незрял стадий животните имат големи вариации в метаболизма. Дори незначителни промени в дозировката на лекарството могат да бъдат вредни за възстановяването на вашето коте.

Вижте още:

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Мога ли да погаля новородено коте

Как да помогнем на котка майка, която не кърми котенцата си

Виж още