Как да предпазим котката от горещините през лятото

котка лежи у дома Снимка: iStock

П оради техните предци, живеещи в пустинята, често се смята, че котките не се влияят от горещото време. Въпреки че тяхната нормална телесна температура е по-висока от нашата собствена - около 38 градуса - котките не се справят по-добре с прекалено горещото време от хората. Гальовните животни също са изложени на риск от прегряване или развитие на топлинен удар, особено ако нямат начин да се охладят.

Как да се грижите за мяукащия домашен любимец през горещините - ще научим в тази статия!

Колко горещо им става на котките

котка лежи у домаСнимка: iStock

Мяукащите животни могат да бъдат невероятно самодостатъчни. Те ще се поддържат чисти, ще намерят най-топлото място, където да се чувстват комфортно, и дори ще се охладят през лятото. Тяхната самодостатъчност обаче има недостатък. Често ни заблуждава, че те не изискват нашите грижи и се справят чудесно с всичко сами.

Dogsandcats.bg

За съжаление, котките могат и наистина „прегряват“ от горещините.

Въпреки по-високата си телесна температура, те се справят също толкова зле с дългите горещи лета, колкото и ние.

Има и моменти, когато могат да надценят колко добре могат да се справят с жегата или дори колко време са прекарали навън.

Прегряването е също толкова опасно за котките, колкото и за нас, и ще трябва да обърнете внимание на следните симптоми, за да разберете кога трябва да помогнете на котката си да регулира телесната си температура:

  • Тъмночервени венци
  • Повишена температура
  • Летаргия
  • Задъхване
  • Учестен пулс
  • Безпокойство
  • Вокализация

Ако забележите тези симптоми, може да се наложи да се обадите или посетите ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че котката ви не страда от дехидратация или от .топлинен удар.

За да помогнете на мъркащия приятел да пребори жегата през лятото, опитайте следното:

котка лежи у домаСнимка: iStock

1. Поддържайте къщата хладна

Всички обичаме да се възползваме от климатика, когато е горещо, а котката ви също може да се възползва от хладния въздух. Не е нужно да правите къщата по-студена от нормалното. Температурата, която е удобна за вас, обикновено е идеална за котки. Докато домът ви е по-хладен, отколкото навън, котката ви няма да е изложена на риск от прегряване.

Ако нямате климатик, може да охладите малко къщата, като пуснете щорите, затворите прозорците, за да не влиза горещия въздух отвън или да използвате вентилатор.

2. Дръжте котката си у дома

Като правило, ако навън е твърде горещо за вас, вероятно е твърде горещо и за вашата котка. Ако имате котка, която се разхожда навън или разхождате котката си на каишка, дръжте я у дома през най-горещата част от деня. По този начин ще я предпазите от най-лошото време.

3. Осигурете чиста питейна вода

Безплатният достъп до чиста питейна вода е от съществено значение през цялата година, но е още по-важен през горещите лета. Котките често ще пият повече, когато им е горещо, за да се охладят, и е вероятно да преминат през съдържанието на купата си с вода по-бързо от обикновено.

Наблюдавайте купата и я допълвайте, когато намалее, за да сте сигурни, че котката ви винаги има чиста вода.

4. Осигурете сенчести зони

Вашата котка не е единствената, която има вероятност да страда от жегата; бездомните котки във вашия квартал също ще го направят. Докато вашият домашен любимец може да тича на закрито, когато му стане твърде горещо, бездомните котки са по-склонни да се пазят сами. Заедно с оставянето на купа с вода навън, можете също така да се уверите, че в двора ви има сенчести зони. Те ще дадат на бездомните котки — или дори на скитащата котка на вашия съсед — място, където да седнат, за да се възстановят от жегата, преди да продължат по пътя си.

котка лежи у домаСнимка: iStock

5. Използвайте студена влажна кърпа

Ако живеете в район, който става изключително горещ през лятото и котката ви е била навън в горещото време твърде дълго, може да опитате да използвате хладни, мокри кърпи. Трябва да използвате хладка вода, тъй като ледено студената вода може да има обратен ефект и да забави скоростта на охлаждане на вашата котка.

Макар че котката ви може да не хареса много този съвет, можете да поставите хладните кърпи на врата, гърдите и слабините на котката си, за да ги охладите.

Слънчевите бани през летния ден са нещо, което и хората, и котките обичат да правят. Това обаче не е единственото общо нещо, което имаме. Котките също са склонни към прегряване, ако са на слънце твърде дълго.

Следете за симптоми като задъхване, за да разберете кога на котката ви е твърде горещо. Можете да ѝ помогнете да регулира температурата си, като я държите на у дома на хладно, доставяте много студена питейна вода и осигурявате влажни кърпи, върху които да седят, в случай че почувстват жега.

Вижте още:

Как да накараме котката си да пие достатъчно вода

6 забавни летни дейности, които да правите с котката си

Безопасно ли е мангото за котките

Виж още