Как да се погрижа за котката ми, ако се нарани

коте с рана Снимка: iStock

К отките са пъргави и активни и, ако имате повече от един домашен любимец, вероятно ще играят, а понякога могат и да се сбият. Всички тези дейности могат да завършат ухапване, натъртване или пък кървяща рана.

Като собственик на котка е важно да знаете как да подходите, ако гальовният домашен любимец се нарани по някакъв начин.

Открийте мястото, където е раната

Понякога може да е трудно да разберете, че гальовният домашен любимец е наранен, защото пухкавата козина не позволява да видите добре. Особено при дългокосместите представители, които са много рошави, откриването на раната може да е истинско предизвикателство.

коте с ранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Признаци, които мяукащите приятели показват и могат да ги издадат, че са се наранили са:

  • Накуцване или затруднено движение
  • Кървене
  • Има част от тялото, която е подута
  • Плешиво петно и загуба на козина
  • Котката ви се крие и не позволява да я докосвате

Ако имате съмнение за някаква рана - проверете хубаво мъркащия си приятел, като се опитате с пръсти да разрешете козината с ръце, за да откриете мястото, което ви се струва наранено. Възможно е котката ви да се противи, ако я боли, затова бъдете много внимателни.

След като идентифицирате нараняването - можете да прецените колко е зле положението. Със сигурност ще трябва да заведете мяукащия приятел на ветеринар, за да го прегледа и да се погрижи за раната.

Междувремеменно, в зависимост от нейната големина, може да се наложи и вие да помогнем на котката си преди да я заведете на ветеринар:

  • Спрете кървенето

Ако забележите, че котката ви кърви много, важно е да го спрете възможно най-бързо. Използвайте чиста кърпа или марля и притиснете раната. Поставете превръзка върху кърпата или марлята, и я стегнете така че, да не позволявате не мястото да кърви.

Ако имате проблеми със спирането на кръвта - заведете гальовния спътник на ветеринар възможно най-скоро. Ако има кой да ви помогне и нараняването е на лапичката например - опитайте се да я държите вдигната нагоре над сърцето, защото това помага за намаляването на загубата на кръв.

  • Почистете раната

Ако раната е малка, можете да я почистите сами с чиста топла вода и чиста кърпа или антисептичен разтвор, ако имате у дома. В никакъв случай не използвайте спирт или алкохол, макар че за нас, хората тези методи за дезинфекция работят. Тези средства могат да увредят тъканта на мяукащия приятел още повече.

Ако виждате, че разрезът е по-дълбок - почистете около раната, колкото успеете и заведете котката си на ветеринар, който ще промие раната в дълбочина.

коте с ранаСнимка: iStock

  • Зарастване на нараняването

Докато раната заздравява, не забравяйте да я почиствате редовно, като използвате лекарство или мехлем по препоръка на вашия ветеринарен лекар. Следвайте стриктно неговите инструкции и не експериментирайте.

  • Не позволявайте на котката си да се ближе на нараненото място

Гальовните животни се мият постоянно и дъвчат всичко, което им се стори подходящо. Погрижете се мъркащият спътник да не дразни допълнително раната си като се мие. Ако се наложи я превържете допълнително или дори попитайте ветеринарния си лекар за яка. Колкото и да е неудобно, това е наложително.

Докато гальовният приятел е наранен - бъдете внимателни с него. Не му позволявайте да играе твърде буйно, за да не направи заздравяването си още по-бавно. Съвсем скоро той ще се оправи и ще може да галопира на воля.

Вижте още:

Как да разберем, че котката ни е болна

Виж още