Как да се справим с котешкия пърхот

котка се чеше Снимка: Pixabay

С ъщо както при нас, хората, гальовните животни могат да страдат от пърхот и лющеща се кожа. Причините за появата му са различни. Това може да е често срещано състояние при мяукащите приятели, които са с наднормено тегло, тъй като не успяват да достигнат до всички части на тялото си и съответно не могат да се погрижат за козината си. Другата група котки, които са по-предразположени са по-възрастните. Все пак, дори и котката ви да не спада в тези категории, не означава, че е застрахована от появата на пърхот.

Хайде да научим какво можете да предприемете и как да помогнете на гальовния приятел.

Причини за появата на котешки пърхот

котка на диванСнимка: Pixabay

След като преминат през цикъла на растеж, мъртвите клетки на козината се отделят, което е съвсем нормално. В случай че мъркащият ви приятел е възпрепятстван от миене и грижи за козината - поради наднормено тегло или възраст - има голяма вероятност тези мъртви клетки да се натрупат. По този начин те стават видими и ще се появят под формата на бели люспи върху козината на гальовния приятел.

Dogsandcats.bg

Общо взето

пърхотът се образува при отделянето на мъртва кожа, която се натрупва с течение на времето, когато котката ви не успява да се погрижи за козината си.

Друга причина за неговата поява би могла да бъде когато мастните жлези започнат да произвеждат твърде много мастен секрет. Обикновено тези масла служат, за да защитават и подхранват кожата. В случай че количеството им е твърде голямо - кожата на мъркащия приятел може да се раздразни, което би довело до лющене и пърхот.

Тогава ще видите бели петна по козината на котката ви или пък ще забележите как котката ви оставя бели „прашинки“ навсякъде, където легне. Тъй като кожата ще стане суха, гальовните животинчета започват да се чешат, тъй като ги сърби и се мият повече от нормалното. Прекомерното миене е опасно, тъй като има риск от косопад.

Здравословни състояния, които причиняват пърхот при котки

Освен гореизложените причини, има и някои болести, които водят до появата на пърхот. Това например, е един от симптомите на трихофития, което е вид гъбична инфекция. В този случай, наред с пърхота, има вероятност да забележите петна от косопад или слаба и чуплива козина.

Това инфекциозно заболяване може да се лекува, но е важно да посетите вашия ветеринарен лекар веднага щом забележите симптомите.

Лечение на котешки пърхот

Ако сте установили симптоми на пърхот при мъркащия приятел е важно да го заведете на ветеринар, за да се изключи трихофития или друга инфекция. При всички положения, ветеринарният ви лекар ще насрочи най-доброто лечение, независимо дали пърхотът се е появил поради инфекция или не.

котка се чешеСнимка: Pixabay

Леченията са разнообразни - къпане със специални шампоани, лекарства или пък нова храната за чувствителна кожа.

Обикновено котешкият пърхот не е нещо, за което да се притеснявате и лесно се лекува у дома. Въпреки това, ако забележите други проблеми с кожата или козината на вашата котка - като падаща козина, прекомерно облизване и миене или обрив - потърсете ветеринарния си лекар, за да може той да ви помогне да върнете хубавата козина на гальовния приятел, както и да изключи нещо по-сериозно.

Вижте още:

Грижи за лъскава и здрава котешка козина

Виж още