Как да спра кастрираната ми котка да маркира

котка и урина Снимка: iStock

К отките маркират територия с урина по различни причини, след като достигнат полова зрялост, а кастрирането обикновено премахва този проблем още в зародиш. За съжаление, процедурата понякога не успява да спре маркирането с урина и ще трябва да предприемете допълнителни мерки.

Котешката урина мирише доста силно и е трудно да премахнем остатъчната миризма, така че трябва да потърсим корена на проблема и да разберем защо котаракът ни продължава да маркира дома ни след като е кастриран.

Признаци на маркиране с урина

Въпреки че кастрацията обикновено спира това поведение, малък процент от кастрираните мъжки котки продължават да маркират дори и след тази процедура. Понякога е трудно да си дадем сметка, че мяукащият спътник е маркирал (или успяваме доста по-късно, когато маркираният предмет вече е поел хубаво миризмата). Можем да наблюдаваме някои признаци на маркиране като:

  • Остра миризма на урина в дома, която не идва от тоалетните
  • Жълти петна по килима, стените или други вертикални повърхности
  • Локви от урина на пода

Как да се справим с маркирането след като котката ни е кастрирана

котка и уринаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Посетете ветеринарен лекар

Не е изключено да е настъпил някакъв проблем със здравето и затова котката ви повтаря нежеланото поведение. Не е изключено мяукащият приятел да е подложен на стрес или да страда от инфекция на пикочните пътища или бъбречни проблеми.

  • Поставете допълнителни тоалетни

Понякога котките маркират с урина в дома ви, защото няма достатъчно тоалетни, особено ако у дома имате и втора котка или друг домашен любимец.

  • Сменете тоалетната

Понякога котките не харесват типа тоалетна или пясък, които имат и вместо това започват да ги пропускат. По-възрастните котки също могат да страдат от състояния като артрит, които могат да направят използването на тоалетна с високи страни много болезнено за тях. Опитайте с друг вид тоалетна, който смятате, че би бил подходящ за гальовния домашен любимец.

  • Много е важно да изкореним миризмата на урина от дома си

Миризмата на котешка урина е не само е неприятна за вас, но и привлича котката ви обратно към мястото на „престъплението“. За целта можете да използвате ензимен препарат от зоомагазин или да почистите със сода и оцет. В никакъв случай не бива да използвате препарати, които съдържат амоняк, тъй като това ще привлече котката ви пак да уринира на това място.

  • Почиствайте тоалетната всеки ден

По същия начин по който не искате да използвате мръсна тоалетна, така и котката ви няма да се примири с непочистено място. Старайте се да почиствате котешката тоалетна всеки ден или дори сутрин и вечер. Все пак, хубавото на това задължение е, че отнема не повече от няколко минути.

котка и уринаСнимка: iStock

  • Ако имате две котки - уверете се, че не е настъпил някакъв конфликт между тях

Често котките уринират поради неразбирателство между тях в дома, ако имате повече. Кастрираната котка, която маркира, може да се чувства тормозена от другата и затова да изпитва нужда да разпространява аромата си. Осигурете достатъчно тоалетни, купи за храна и вода и места за игра и сън за всички домашни любимци в дома.

Маркирането с урина е един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват собствениците на котки и най-вече мъжките. Проблемът е сложен за изкореняване, но с повече упорство от ваша страна, старателно почистване и осигуряване на достатъчен брой тоалетни, бихте могли да се справите със ситуацията.

Вижте още:

Котката ми маркира жилището с урина - как да се справя

Как да почистим котешката урина

Защо котката ми пишка върху леглото

Виж още