Как да спра котката ми да драска килима

котка драска Снимка: iStock

С обствениците на котки обожаваме домашните си любимци до момента, в който очарователното ни коте не се превърне в див звяр и не атакува свирепо любимия килим. Все пак, трябва да отбележим, че драскането е нормално и естествено поведение на котките и не можем да ги спрем те да го правят.

Въпреки това, не бива да стоим безучастно, а да пренасочваме тяхното действие към драскалки, котешко дърво или места, които сме обособили като място за точене на нокти. Представяме ви няколко решения, които можете да опитате, за да възпрепятствате съсипването на любимия ви килим.

1. Подкъсете ноктите на котето

котка драскаСнимка: iStock

Подрязването на ноктите на вашата котка е бърз и ефективен начин да спасите мебелите си, а в същото време не наранявате мяукащия си спътник. Той пак има нокти и може да играе и да ги използва, просто те не са толкова остри.

Dogsandcats.bg

Като общо правило, ноктите на котките на закрито могат да се подрязват на всеки 10 дни до 2 седмици. Внимавайте обаче, когато подрязвате върховете на ноктите да не засегнете розовата част, тъй като там се намира живецът. Ако го нараните, ще потече кръв и ще причините болка на котката. Все пак, усещането е сходно на това, което чувстваме ние, когато изрежем по-дълбоко собствените си нокти. Не е фатално, но не е приятно, затова бъдете деликатни.

Вижте още: Как да подкъся ноктите на котката ми

2. Пренасочете поведението на мяукащия спътник

Както споменахме - това е естествено котешко поведение и мяукащите животни имат нужда да точат ноктите си. Това им позволява да маркират територията с ароматните си жлези, да поддържат ноктите си остри и да разтягат мускулите на гърба. Тъй като опитът да спрете драскането на вашата котка няма да се увенчае с успех, трябва пренасочите това поведение към предмети предвидени за драскане. Инвестирайте в драскалки, котешко дърво и други аксесоари за точене на нокти, които можете да откриете в зоомагазините.
Ако забелзвате, че мяукащият спътник драска само хоризонтални повърхности, каквато е вашият килим - потърсете такъв вид драскалки, които се поставят на пода.

3. Уверете се, че котката не е под стрес

Докато драскането е нормално поведение за котките, прекомерното и агресивно драскане не е. Ако опитите ви да намалите точенето на нокти във всички ваши мебели са неуспешни, котката ви може да е стресирана, което се случва доста често при гальовните животни.

Определени фактори или ситуации могат да причинят стрес у котките, като здравословни проблеми, скорошно преместване, конфликти с други котки или домашни любимци, твърде много време в самота и други.

котка драскаСнимка: iStock

Понякога котката ви просто трябва да свикне с нова рутина или нови членове, животно или човек у дома. Но така или иначе, най-добре е котето ви да бъде прегледано от ветеринар, за да се изключат всички основни здравословни проблеми. Те ще могат да определят дали проблемът с прекомерното надраскване на вашата котка е свързан със здравето или се дължи на други стресови фактори.

4. Използвайте спрейове за възпиране

Можете да използвате естествени или такива купени от зоомагазин, които са подходящи да напръскате килима. Макар че някои видове могат да се окажат неефективни за мъркащия приятел, не пречи да опитате.

Все пак, не забравяйте да подсигурите на гальовния спътник достатъчно играчки и забавления, за да сте сигурни, че нито му е скучно, нито е под стрес.

Често проблемните котешки поведения са резултат от това, че средата у дома не е достатъчно ангажираща, което ги принуждава да бъдат „непослушни“.

Вижте още:

Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

7 причини да инвестирате в котешко дърво

Виж още