Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

котка драска мебели Снимка: iStock

Д раскането по мебелите е една безкрайна борба, която водим с мъркащите ни приятели. Хубавото е, че съществуват определени материи, към които котката ви няма да прояви интерес и и могат да бъдат спасени от лапите и зъбите ѝ. Мяукащите животни имат нужда да драскат и да точат ноктите си и не бива да си мислим, че можем да ги отучим да го правят.

Усилията ни трябва да са насочени към това да ги обучим да използват драскалките, които сме им осигурили и да предпочитат тях пред мебелите ни.

Въпреки това има определени материи, които често присъстват в тапицерията на дивани, столове или килими и тези материи са силно примамливи за гальовните приятели, защото материалът е много добър за точене на нокти.

Dogsandcats.bg

Грапавите материи са рай за точене на нокти

котка драска мебелиСнимка: iStock

Котешките дървета и драскалки не случайно са изработени от вид груба материя - сизал. Той има здрави влакна, изключително грапав е и действа прекрасно като пила за нокти на тези приятели. Ако имате у дома мебели от по-груби материи, със сигурност ще разпалите интереса на гальовния ви спътник. Някои много често срещани и любими материи, които котките харесват кожа, по-грубите текстилни и полиестерни материи и такива, при които нишките се преплитат.

Котките не проявяват интерес към гладките материи

Най-добрите платове, които котките не драскат са гладките такива - микрофибър, изкуствен велур, плюш, кадифе и други. Това са гладки и меки материи, които са пълната противоположност на това, което котките харесват. Те обичат да драскат неща, които ще се „захванат“ за ноктите им и ще ги почистят от мръсотия. Това няма как да се случи с микрофибър или плюш, които са толкова гладки, че се плъзгаме по тях. Представете си все едно да пилим ноктите си с гладка пила, без никакво съпротивление, и няма как да премахнем излишната част от нокътя си.

Ако ви предстои купуване на диван - вече знаете на кои материи да се спрете. За собствениците, които вече имат някоя „котешка материя“ у дома като кожата например - ще ви трябва усилие и търпение, за да отучите гальовния си приятел да не го драска, но бъдете търпеливи и последователни. Купуването на достатъчно драскалки и играчки ще ви помогне значително!

Вижте още:

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Видове котешки играчки

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още