6 причини поради които котката ви следва навсякъде

котка и стопанин Снимка: iStock

С обствениците на домашни любимци отдавна сме се примирили с личносто си пространство. От момента, в който прага на нашия дом прекрачи котка или куче, трябва да приемем, че никога не сме сами, а времето прекарано в уединение е по-скоро лукс.

Все пак, не можем да отречем, че сме истински щастливи да си имаме едно сладко животинче, което спи на килима до нас докато работим, или се се настанява на кухненския стол, за да ни следи стриктно дали следваме рецептата докато готвим.

Вижте още: Защо котката ми ме следва в банята?

Съществуват различни причини, поради които гальовните приятели не се отлепват от нас:

Dogsandcats.bg

1. Гладна е

Мяукащите животни са известни лакомници и много от нещата, които правят често са защото искат храна. Особено, ако е наближил часът за хапване, бъдете сигурни, че гальовният приятел няма да пропусне да ви напомни. Често това преследване от стая в стая може да е придружено с мяукане и укор, че не сервирате храна на котката си.

2. Иска компания

Макар че тези животни се спрягат за утвърдени самотници, това не винаги е вярно. Повечето котки обичат компанията - дали на друго животно или на стопанина си, така че те просто искат да споделят с вас всички мигове и домакински задължения, макар и те да не са особено вълнуващи.

3. Има нужда от вас

Трудно можем да преценим кога мъркащият приятел изпитва дискомфорт или болка. Често можем да помислим някой сигнал просто за странно котешко поведение, а домашният ни любимец всъщност да иска да ни каже, че има нужда от нас и нашата помощ. Затова е добре да наблюдавате котката си и да събирате колкото се може повече информация за нейното поведение. След време бихте могли да разпознавате, ако гальовният приятел започне да се държи по-особено от обикновено и лампичката да ви светне, че може би трябва да посетите ветеринаря.

4. Любопитна е

Може да сте сигурни, че котката ви познава много по-добре жилището и всички миризми в него от вас. Тези приятели са невероятно любопитни и, ако попаднат в нов дом - няма да се отпуснат, докато не изследват всеки сантиметър с носа си.

котка и стопанинСнимка: iStock

Това любопитство не е само към дома, но и към вас. Вие всеки ден сновете из жилището си, правите най-различни и шумни неща, а котката ви иска да знае какви са те. Няма как да отворите шкаф и мъркащият приятел да не е дошъл от другия край на жилището, за да провери какво има вътре и какво правите вие.

5. Маркира на територия

За да се чувстват истински у дома си, котките трябва да маркират жилището ви с техния аромат. Така те ще са спокойни, че няма да дойде друго животно, което ще се настани в тяхната територия. Тъй като котките са снабдени с ароматни жлези в различни части на тялото си, като ключова е брадичката - със сигурност домашния любимец ще ви следва неотлъчно, за да маркира някой друг шкаф, до който не е бил допуснат преди.

6. Скучно ѝ е

Мяукащите животни прекарват целия си ден на закрито, а в допълнение често са сами, защото собствениците им работят. Могат много лесно да се отегчат, ако не получават необходимото внимание и затова да използват всяка секунда за забавление с вас, когато сте у дома.

Котките могат да бъдат прекрасни спътници и много добри приятели. Не можем да опишем чувството на радост и спокойствие, когато се приберем у дома, а едно пухкаво коте ни чака на вратата, готово да се отърка в нас и да ни последва във всяко едно помещение, което отидем!

Все пак, напомняме, че мъркащите животни не са просто аксесоар за дома ни и трябва да полагаме усилия в това да ги ангажираме винаги, когато имаме възможност. Дори и да са няколко минути на ден, бъдете сигурни, че котката ви ще е много щастлива да поиграе на въдица с вас!

Вижте още:

Защо котката ми се отърква в различни повърхности

Как да разберем, че котката ни е болна

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Виж още