Пази ли ме котката ми докато спя

котка през нощта Снимка: iStock

Н ашите любими котки могат да бъдат намерени да се излежават или дремят на много места в дома почти по всяко време на деня. Но когато подремвате или се обръщате през нощта, не е необичайно мъркащият спътник да е наблизо.

Някои преставители дори обичат да спят със стопаните си и веднага скачат в леглото когато стане време за сън. За нас знаем, че ще предпазим мъркащите ни домашни любимци от евентуална опасност. Но дали когато котката ни спи до нас, може да ни защити, в случай на нужда?

Котките спят със стопаните си поради различни причини, но нито една от тях не е, за да ни защитят

Кучетата на драго сърце ще скочат веднага, за да предпазят стопаните си, докато мъркащият приятел по-скоро ще продължи да спи или ще се скрие отколкото да реагира.

Въпреки това, съществуват истории по света, в които котки са спасили собствениците си, надушвайки пожар в сградата и събуждайки човека си, за да избягат. Можем да кажем, че не е невъзможно мъркащият приятел да се опита да ни обезпокои, ако помирише нещо необичайно или почувства, че нещо не е наред наоколо, но в крайна сметка не можем да разчитаме напълно на това.

Dogsandcats.bg

Интересът на мъркащите животни да спят с нас в леглото ни е провокиран от много и различни фактори:

котка през нощтаСнимка: iStock

  • Защита и сигурност

Сънят поставя котките в уязвимо състояние. В дивата природа сънят ги излага на много по-висок риск на атака от по-големи хищници. Инстинктът им е да търсят допълнителна защита и сигурност, докато те (или вие) дремете.

Не е задължително те да ви пазят, докато спите, но ако котката ви има склонност да спи с вас, можете да бъдете сигурни, че сте доверен спътник и те се чувстват в безопасност с вас.

  • Компания

Гальовните домашни любимци, макар и самостоятелни, те обичат хората си и предпочитат да прекарват време с тях, дори и понякога да стоят на разстояние. Котката ви може да спи с вас, просто защото се радва на вашата компания и иска да бъде възможно най-близо до вас.

  • Възможно е да иска да ви помогне

Гальовните животни са мистерия, но се предполага, че те често усещат емоциите на стопаните си. Може би сте забелязвали, че мъркащият ви спътник е по-спокоен и стои близо до вас когато сте тъжни или болни. Ако се чувствате тревожни, има много голяма вероятност котката ви да усеща това и да иска да ви успокои.

  • Топлина

котка през нощтаСнимка: iStock

Котките жадуват за топли и удобни места за почивка, така че може да изберат да спят в леглото с вас в името на топлината и комфорта. Докато техните кожени палта са създадени, за да ги пазят в безопасност от топли и по-студени метеорологични условия, котките произлизат от пустинни животни, така че е естествено за тях да търсят външни източници на топлина, които да им помогнат да пестят енергия и да регулират телесната си температура. Това им позволява да изразходват повече енергия за дейности, свързани с тяхното оцеляване, като лов или защита на територията им.

Някои котки са склонни да се придържат близо до стопаните си, докато спят и това може да се дължи на различни причини. Тъй като мяукащите животни естествено осъзнават, че сънят ги прави уязвими, те са склонни да се придържат близо до тези, които ги карат да се чувстват сигурни, сигурни и защитени. Така че, докато котката ви може да не ви пази, готова да атакува всяка заплаха, която ви попадне, тя може да бъде сгушена близо до вас, докато спите, за да сте сигурни, че и двамата сте по-добре защитени от потенциални заплахи.

Вижте още:

Защо котката спи върху главата ми

Защо котките спят толкова много

Може ли котката ми да спи спокойно до мен

Виж още