Как котките използват носовете си за поздрав

котка души стопанин Снимка: iStock

К огато мяукащите животни допират носове една в друга (или във вас) може да изглежда, че си дават целувка, но това всъщност е поздрав. Независимо дали докосват носове една с друга или се галят като „блъскат“ с главите си, езикът на тялото е един от основните начини, по които котките общуват по между си и с други същества - например техните стопани. 

Знаем, че гальовните животни мяукат само когато взаимодействат с хора, така че помежду си, освен съскане, виене (когато се карат) или пък миене на козината, поздрав с нос, търкане с глава са все начини, по които две мяукащи приятелчета комуникират. Душането, независимо дали лица или части от тялото (доста чест областта на дупето) помага на котките да събират информация за хората и животните, които поздравяват. Поведението на някои котки може да означава различни неща, така че е изключително важно да наблюдавате вашия мърщаш спътник когато котка се приближи до вас, за да разберете какво се опитва да „каже.“

Как котките се поздравяват

две котки се душатСнимка: iStock

Котешките поздрави започват с физическо взаимодействие лице в лице. Това действие може да изглежда просто, но процесът води до освобождаване на феромони, които им помагат да се опознаят един друг чрез форма на химическа комуникация. Гальовните животни душат и дупетата си за поздрав.

Dogsandcats.bg

Обонянието е важен начин за котките да оценят ситуацията поради техния орган на Якобсон, съд зад носния им проход, който работи с тяхната обонятелна система, за да абсорбира информация чрез улавяне на трудни за откриване миризми. Биохимичните съединения, които споделят предпочитанията и настроението на котката, са тези трудни за миризма аромати, които помагат на котките да водят разговор заедно.

И така, когато котките докосват носовете, това добър знак ли е? Отговорът е, че зависи. Всички котки ще направят това, за да поздравят, но обърнете внимание как се държат по време и след това, за да видите дали са имали положителна комуникация.

Котката ми се търка в лицето ми

Ако се чудите: „Защо котката ми ме търка по лицето?“ сутрин или когато се приберете от работа, всъщност причините могат да бъдат най-различни. Котките, които докосват лицето ви, може да искат да станете от леглото и да ги нахраните или да си играете с тях. Също така, котка, която търка мокрия си нос във вас, може просто да иска да ви поздрави.

Едва ли има собственик на котка, на когото му е неприятно да гушка или да усеща меката козина на пухкавия си спътник да докосва лицето му.

Емоциите при котките

котка души стопанинСнимка: iStock

Гальовните животни могат да ни покажат как се чувстват по много различни начини. Мъркането например означава, че котката е щастлива, но понякога може да означава и нещо друго. Котките мъркат, когато са доволни или като начин да се успокоят, ако се чувстват стресирани или тревожни. Ако котка ви погледне и затвори очи, това е начин да каже, че ви обича. Гушкането също е начин, по който тези животни показват обич. Щастливите котки ще седят, стоят или лежат спокойно с подвита опашка близо до стопанина си.

Повечето котешки емоции се изразяват чрез езика на тялото и промени в тяхната стойка, опашка и уши. Котка, която е ядосана или разстроена, ще има бързо движеща се опашка и или сплескани назад уши.

Колкото повече наблюдаваме реакциите на нашия мъркащ приятел - толкова по-добре ще разпознаваме как се чувства той. Допирът с носле е едно от най-сладките неща, които можем да усетим с мъркащия ни спътник. Ако се прибирате от работа и котката ви идва да ви поздрави като ви души - можете да допрете носа си до нейния, за да ѝ кажеже „Здравей!“ на нейния език.

Вижте още:

Наръчник как да погалим котка

Как котката показва, че ви обича

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още