Как котките раждат?

котка ражда Снимка: iStock

М оже да бъде изненада да разберете, че котката ви е бременна; най-вероятно сте си мислили, че тя само е наддала малко повече. Бременността на котка е изненада също така означава, че може да не сте толкова подготвени, колкото бихте искали за процеса на раждане на вашата котка. Всъщност може дори да не сте наясно как протича този процес или дори как можете да помогнете на любимата си котка да се справи.

Как да разберете дали котката е бременна

котка раждаСнимка: iStock

За съжаление, може да бъде доста трудно да разберете дали котката ви е бременна - затова това е такава изненада за много стопани на котки! Ето защо най-добрият начин да определите дали вашата котка е бременна е във ветеринарната клиника чрез преглед, ултразвук, рентгенова снимка или кръвен тест. Въпреки това може да забележите няколко леки промени във вашия домашен любимец у дома, които показват бременност.

Една промяна е поведението на вашата котка. Въпреки че не всички гальовни животни претърпяват промени в поведението, докато са бременни, някои може да променят начина си на поведение, за да станат по-агресивни или привързани.

Dogsandcats.bg

Друга промяна, която ще настъпи, е вашият домашен любимец да напълнее и коремът му да се закръгли. За съжаление, това често се случва едва по-късно през бременността и тъй като котките са бременни само около 2 месеца, може да ви остави малко време да се подготвите за котенцата. Заедно с наддаването на тегло и закръгляването на стомаха, зърната на котката ви могат да станат по-големи и по-розови, но ако имате пухкава и дългокосместа котка - може да пропуснете тази промяна.

Признаци на раждане при котките

котка раждаСнимка: iStock

И така, сега имате представа как да определите дали котката ви е бременна на първо място, но това не означава непременно, че знаете колко е напреднала. Ето защо е жизненоважно да разберете как изглежда, когато раждането наближава. За това ще видите няколко знака, които ще ви предупредят, че трябва да се подготвите за раждането на вашия домашен любимец.

Няколко дни преди началото на раждането, вашата котка ще започне да гнезди (котката ви търси безопасно място, където да роди котетата). Това място може да е под леглото, в ъгъла на рядко използвана стая или дори в килера.

Ще видите също промени в поведението на вашия домашен любимец. Някои от тях включват загуба на апетит, повече вокализация, безпокойство, крачка, прекомерна грижа за козината (особено около гениталиите) и задъхване.

Тъй като раждането най-накрая започва, температурата на вашата котка може да спадне, което е нормално. Можете също да видите как коремът „пада“.

И накрая, когато започнат контракциите, вашият домашен любимец може да започне да става по-силен с гласовете си поради болката.

3-те различни етапа на раждането на котките

котка раждаСнимка: iStock

И накрая, как котките раждат? Е, има три етапа на раждане, през които котките преминават по време на процеса на раждане, които ще обсъдим по-долу.

  • Етап 1

Помните ли, когато споменахме спадането на температурата на вашата котка и възможното повръщане? Те се случват в етап 1 от раждането на вашия домашен любимец. Това е етапът, в който шийката на матката започва да се отпуска и ще започнат контракции (макар и периодично). Тъй като шийката на матката се отпуска, мускулите на таза се отпускат, докато перинеумът става по-дълъг и по-отпуснат.

Това, което ще забележите, е, че вашата котка се държи неспокойно, крачи навътре и извън зоната за гнездене, издава повече гласове, започва да се задъхва, вероятно повръща и гореспоменатото понижение на температурата.

  • Етап 2

Етап 2 на котешко раждане започва с по-силни контракции, които идват по-често - в крайна сметка те ще доведат до раждането на първото коте. След като се появи първото, останалите котенца трябва да идват на всеки 30–60 минути (времето ще варира в зависимост от майката). Всички котенца в едно котило (обикновено 4–6) трябва да се родят след 6 часа или по-малко.

Едно важно нещо, което трябва да знаете за раждането на котенца е, че те се раждат в тънка мембрана. Майката обикновено премахва тази мембрана при раждането на всяко коте, за да могат бебетата да дишат.

Също така е важно да не разсейвате котката си, нито да я местите по време на този етап! Ако тя се стресира по някаква причина, може просто да спре раждането и да застраши както бебетата, така и себе си.

котка раждаСнимка: iStock

  • Етап 3

И накрая, достигаме третия етап на раждането, който е след раждането, където майката котка отделя плацентата. Тя трябва да се отдели след раждането на всяко коте и ще изглежда като черно-зелена маса. Забавен факт - котката вероятно ще я изяде.

Добра идея е да следите колко плаценти са преминали, за да сте сигурни, че съответства на броя на родените котенца. Състояние, известно като „задържана плацента“, възниква, когато не е преминала цялата плацента; това състояние може да доведе до разболяване на вашата котка нужда да бъде прегледана от ветеринар.

Как можете да помогнете на котката си по време и след раждане

Наистина няма да можете да правите много по време на процеса на раждане. Повечето котки ще намерят приятно тихо скрито място, където да родят. Някои котки обаче са по-зависими от стопаните си, така че ако вашата е по-прилеплива, вероятно ще иска да сте наблизо по време на раждането.

котка раждаСнимка: iStock

Едно нещо, което можете да направите няколко дни преди котката ви да е готова да роди, е да създадете зона за гнездене. Няма гаранция, че котето наистина ще го използва, но ако го поставите на тихо, отдалечено място, може да го одобри. Също така е необходимо да оставите чиста, мека постелка (стари кърпи или друхи ще свършат работа) или да поставите голяма кутия, която е достатъчно ниско до земята, за да може котката ви да влиза и излиза от нея. След това поставете предмети от първа необходимост, като вода, храна и кутията за отпадъци наблизо, така че да е лесно достъпна по време на кърмене. И не на последно място, следете котката си по време на раждане, за да сте сигурни, че нещата вървят както трябва.

След като вашата котка роди своите котенца тя ще бъде изтощена и гладна; тя също ще трябва да стои близо до котенцата, за да ги храни и топли. Така че, оставете майката и нейните котенца да останат в зоната за гнездене толкова дълго, колкото е необходимо, и се уверете, че вашата котка се храни с качествена, висококалорична храна. До края на кърменето трябва да се спазва висококалорична диета.

И като говорим за кърмене, това е друго нещо, което ще трябва да държите под око. Котенцата трябва да сучат на всеки час или два, но понякога майката не може да произведе достатъчно мляко или просто не позволява на едно или повече от котенцата да се хранят. Ако някое от тези се случи, ще трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

котка раждаСнимка: iStock

Има много неща, които трябва да знаете, когато става въпрос за котешка бременност и как котките раждат! Котките не са бременни много дълго - а само около 63 дни, нито раждането на котенца отнема толкова много време, но това определено е сложен процес. Ако вашата котка наскоро е забременяла или е близо до раждане, сега ще знаете за какво да внимавате, за да може да осигурите здраво котило и здрава майка. След това се насладете на компанията на вашата котка и на новите ви котенца!

Вижте още:

Колко пъти в годината могат да раждат котките

Трябва ли да кастрирам котката си

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Виж още