Как котките се извиняват

котка у дома Снимка: iStock

К отките не казват „съжалявам“ по същия начин като хората (ако изобщо го „казват)“, но могат да покажат други начини, по които да разберем, че разбират постъпката си. Въпреки това, трябва да сме наясно, че те нямат същата представа за извинения. Хората имат доста сложна социална система и нашите социални концепции не съществуват в съзнанието на котката.

Не знаем какво точно се случва в съзнанието на котката - все пак не можем да попитаме точно котките си какво мислят. За да се извинят, гальовните животни би трябвало да изпитват вина за действията си и да разбират, че са наранили някого.

Котките не са еволюирали, за да живеят в стада в същата степен, както хората или дори кучетата. Затова тези поведения за изграждане на взаимоотношения може просто да не съществуват. Защо една котка би имала нужда да се извинява, ако не изгражда отношения с други котки и не смята, че е засегнала никого?

Какво казва науката?

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Изучаването на емоциите и намеренията в науката е трудно, особено когато става въпрос за животни. Как да докажете защо едно животно е направило нещо, без да може да го попитате и без то да може да отговори? Поради тази причина е практически невъзможно да се докажат намеренията на животните. Науката може да е в състояние да определи, че котките могат да извършват определени действия, след като са наранили своя собственик, но не може да докаже, че тези котки се извиняват.

Котките опознават света чрез миризмите. Ето защо, ако една котка мирише по същия начин като друга, тази котка обикновено може да приеме, че другата е приятел. Благодарение на това поведение съществуват колонии от диви котки. Всички те миришат еднакво - дори ако две конкретни котки не са много близки или дори не се познават пряко.

Обикновено това поведение включва галене с глава и търкане. Мъркащите животни имат ароматни жлези по лицето си, включително по челото и бузите. Затова те търкат лицето си срещу вас, за да смесят ароматите.

Котките могат също така да подновят връзката по различни начини. Например, те могат просто да решат да се гушкат и да мъркат. Въпреки че това е приятно за вас и вашата котка, то също така помага за смесването на миризмата ви. Ако мяукащият спътник се приближи до вас и се държи както обикновено, може би се опитва да възстанови връзката си с вас.

Как може котката да се извини

В повечето случаи първата реакция на котката ще бъде да избяга. Тя може да се скрие за известно време (или дори за дни, в зависимост от нивото на тревожност, което изпитва). След това може да я откриете да ви гледа, без да се приближават. Не трябва обаче да смятате това непременно за лошо. Котките проявяват любезност отчасти като предоставят на хората пространство. В много случаи именно затова котките харесват хора, които не ги притискат. Вашата котка може да се извинява, като ви дава пространство.

Въпреки това котките могат да се извиняват и по различни начини. Например вашата котка може просто да започне да се държи така, сякаш всичко е нормално. Може да се приближат до вас и да се гушнат (ако това е начинът, по който обикновено общуват).

котка у домаСнимка: iStock

Гальовните животни могат също така да мъркат много и да мигат бавно с очи. Бавното мигане с очи е един от начините, по които котките приканват към близък физически контакт. Следователно, ако ви мигат бавно, това може да е знак, че искат да ги гушнете и погалите.

Блъскането на главата и търкането също могат да бъдат признаци на извинение (ако котките наистина се извиняват). Котките имат ароматни жлези на челото и бузите си. Като търкат и потупват главата си във вас, те смесват своя мирис с вашия. Така котките изразяват своето приятелство.

Някои собственици потвърждават, че гальовните животни се държат сякаш се извиняват и изглежда са наясно с провинението, което са извършили. Ако например котката ви е надраскала любимата ви нова раница, след което сте ѝ обяснили или дори сте се ядосали на това действие, котката може да започне да ви следва навсякъде, където отидете като мяука, търка се във вас и се държи „извинително“.

Котките могат да проявяват някои поведения за изграждане на взаимоотношения, които може да са свързани с извинение, но може и да не са. Ако познавате характера и обичайното държание на мъркащия домашен любимец, вероятно може да разберете дали котката ви се извинява, ако е направила нещо или по-скоро не.

Вижте още:

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

Котките изпитват ли срам

„Крадец“ ли е вашата котка

Виж още