„Крадец“ ли е вашата котка

котка играе с предмети Снимка: iStock

Х имикалката, който току-що оставихте на бюрото, внезапно е изчезнала? Или може би някоя хапка от чинията ви, след като сте отишли да си сипете вода? Вашите чорапи, захвърлени на пода или салфетката, с която сте избърсали носа си? Острилката за молива, която сте сигурни, че сте я оставили на съответния рафт, но сега изгелжда я няма?

Ако живеете с тих, мъркащ крадец, който използва всяка възможност да си играе с вещите ви - не сте сами! В тази статия ще поговорим за „мистериозното“ изчезване на нашите вещи, а вие ще споделите какво най-много обича да краде вашия домашен любимец!

Котките, които крадат храна

Котка краде човешка хранаСнимка: iStock

Мъркащите животни са хищници и повечето са изключително мотивирани от храна. У дома имаме толкова много примамливи аромати на храна, които котката усеща със силното си обоняние, че със сигурност ѝ е трудно да устои. Особено, ако гальовният ви спътник е на специална диета и не е особено доволен от този факт.

Dogsandcats.bg

Вие също може да имате известна вина в това котешко поведение. Ако сте предложили на котката си парчета от вашата собствена храна, докато ядете или сте я възнаградили с някоя хапка от ястието ви, след като котката ви се е молила за храна - така вие сте я научили, че тя получава каквото иска. Предлагането на храна от масата не е добра дресировка, тъй като може да доведе до много досадно поведение и дори опити на котката ви да хапне нещо сладко, което е опасно за тези животни в големи количества.

Разбира се, кражба на храна може да настане, ако сте оставили сготвеното ядене на плота или сте зарязали чинията си, след като не сте могли да изядете храната. Ако живеем с котка, която се катери по масите и плотовете е добре да се научим да прибираме храната си. Котките не бива да се хранят често с човешка храна, защото тя не отговаря на техните хранителни нужди. Също така - не е хигиенично за нас самите, ако котката ни яде от нашата чиния.

Котки, които крадат предмети за игра

Някои мяукащи животни си присвояват предмети само защото искат да играят с тях. Някои предмети са толкова леки и могат лесно да бъдат бутнати с най-лекото докосване на лапата, че е невъзможно за игрива котка да пропусне шанс за малка игра. Преди да се усетите обаче моливът, тиксото или гривната, които сте оставили на масата - изчезват, а вие ги откривате седмица по-късно под дивана.

котка играе с предметиСнимка: iStock

За съжаление много от предметите, които вашата котка може да открадне, могат да бъдат потенциално опасни. Ако котката ви си играе с ластик, обеца или друг малък предмет и реши да го сдъвче, предметът може да бъде погълнат. Котките имат обърнати назад бодли по езиците си и това им затруднява изместването на определени предмети, когато попаднат в устата. Преждата и връвта например са особено трудни за котката или за вас да ги извадите от устата им, а това може да е доста опасна ситуация, която изисква намесата на ветеринарен лекар.

Какво можете да направите, ако гальовният спътник краде вещите ви:

  • Прибирайте вещите си, особено малките предмети.
  • Предложете безопасни алтернативи - хартиено топче, голямо топче от станиол или салфетка, коркова тапа и други.
  • Повече играчки, котешко дърво, драскалки и разбира се - отделяйте време да играете с мъркащия си спътник, за да не му е скучно и да се обръща към предметите ви.
  • Оставете хартиени торби или картонена кутия с лакомства, като поставите лакомства вътре.
  • Редувайте играчките всяка седмица, за да ги поддържате интересни

Котки, които крадат за внимание

Някои гальовни животни могат да крадат с цел да привлекат вниманието на стопаните си. Често котешките родители подсилват това поведение, защото реагират - започват да галят котката или да си играят с нея, а това подсилва поведението. Така гальовният приятел се научава, че ако направи пакост - вие ще му обърнете внимние. Котките са много умни животни и ако вашата котка види, че кражбата води до получаване на внимание, тя най-вероятно ще повтори поведението.

Ако смятате, че гальовният домашен любимец краде, за да получи внимание - уверете се, че не взаимодействате с него. Опитайте се да насочите вниманието на котката си към играчка и след това приберете предмета.

Котки, които крадат за облекчаване на стреса

котка играе с предметиСнимка: iStock

Мяукащият домашен любимец може да краде определени предмети, защото те ѝ осигуряват известна утеха, ако се чувства стресиран. Някои котки се занимават смучат вълнено одеяло или пуловер, за да се успокоят, ако са тревожни.

Вашата котка може също да открадне предмет, който съдържа аромат на член на семейството, като начин за самоуспокояване. Ако подозирате, че поведението е свързано със стрес, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да се уверите първо, че няма основно медицинско състояние зад тези котешки действия. След това използвайте детективските си умения, за да разберете каква може да е причината за стреса.

Имайте предвид, че стресът за котка може да изглежда много незначителен от гледна точка на човека. Дори нещо като промяна в работния ви график или фактът, че най-голямото ви дете е заминало да учи в чужбина, може да бъде потенциална причина. Работете върху облекчаване на стреса и увеличаване на обогатяването на околната среда, за да дадете на вашата котка подходящи алтернативи за нейното поведение. Времето за игра и обогатяването на околната среда също изграждат увереност, защото позволяват на котката да се включи в естествено, нормално поведение като ловуване, катерене, скачане, дебнене и бягане. Колкото повече забавления, които тренират котешките умения, имате у дома - толкова по-добре за мяукащият приятел. 

Мяукащите приятели могат да бъдат много палави и да използват всяка секунда, за да направят пакост или да играят. Въпреки това - проверете дали зад това котешко поведение не се крие някакъв проблем. Ако всичко е наред и просто мяукащият приятел е игрив - просто прибирайте вещите си и заобиколете котката си от играчки, с които да се забавлява.

Виж още