Котките изпитват ли срам

засрамена котка Снимка: iStock

Г альовните приятели са много темпераментни и горди животни, така че едва ли бихме могли да си ги представим да се срамуват или да изпитват вина. Когато са направили нещо лошо и ние ги порицаваме, те често ни гледат с неразбиране, макар че в очите на някои котки се чете някаква нотка на осъзнатост.

Въпреки това, зад цялата тази увереност на котките дали би могло да се крие чувство на срам?

Котките и „чувството за неудобство“

Мъркащите животни са способни да изпитват емоции, но не по същия начин, по който можем ние, хората. Предполага се, че котките могат да усещат основни чувства като радост, тъга или страх.

Хората, можем да изпитаме чувство на срам или неудобство в най-различни ситуации. На всекиго се е случвало да сбърка нещо „лесно“ и да се почувства засрамен от това.

Dogsandcats.bg

Предполага се, че котките могат да се натъжат или засрамят, когато например не успеят да скочат успешно до някой висок рафт и паднат. Със сигурност сте виждали множество пъти, когато гальовният приятел се опитва да скочи амбициозно на някоя нова височина - самият той не знае дали ще успее и често се случва да падне. След това котката ви бързо се изнизва с опашка, влачеща се по пода, което действително дава вид сякаш е засрамена, че не е успяла да скочи или е тъжна. Тя не осъществява никакъв зрителен контакт с вас и наистина изглежда сякаш „иска да потъне вдън земя“.

Предполага се, че миенето може да е знак за срам

Ако забележим, че котката ни започне да се мие, точно след този момент, в който тя не е успяла да постигне някоя цел - това може да е знак, че се срамува. Това много прилича на нервните човешки поведения, когато сме под стрес. Например - да ги играем с косата, да гризем кожичките на ноктите си или да чоплим нещо.

Котките по същия начин могат да започнат да мият лапите или някоя друга част на тялото си, защото са „разочаровани“.

Как да разберем дали котката ни е смутена

Котките, както всички животни, имат вродени инстинкти за оцеляване. Понякога е очевидно, че реакцията е движена от тази първична воля за оцеляване. Котка, която се чувства застрашена ще съска, драска, бяга или ще нападне.

Срамът обаче е доста по-сложна емоция и това означава, че за да я забележим, трябва да сме доста по-внимателни. Някои признаци на срам при котките биха могли да бъдат миене или пъхане на опашка между краката (което се тълкува и като знак на покорност) или пък леко потрепване на ушите.

Дори и мъркащият приятел да се е натъжил, че не е могъл да скочи от котешкото си дърво на най-високата етажерка, със сигурност ще опита още много пъти и най-вероятно ще успее. Колко ли срам ще изпита от всичките падания в този процес - не можем да кажем.

Вижте още:

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

Настроението на котките влияе ли се от времето

Котките влияят ли се от нашето настроение

Виж още