Как котките виждат телевизора

котка и телевизор Снимка: iStock

Е дин от многото любими моменти на собствениците на котки е да гледат телевизия заедно с гальовния си домашен любимец. Има случаи, в които котката ни гледа толкова съсредоточено екрана на телевизора, че за миг можем да си помислим, че тя действително гледа филма с интерес точно колкото ние.

Гальовните животни действително виждат екрана на телевизора, но по много по-различен начин от нас.

Котките виждат по-различно цветовете

Способността котките да различават цветовете става с помощта на специални клетки, наречени „шишарки“. Хората имаме повече от тях и това е причината, поради която виждаме повече цветове.

Когато мъркащият приятел гледа към екрана на нашия телевизор, той вижда цветове, но не всички. Котките например не виждат червено и зелено. Така че ако котката ни гледа телевизия с нас, тя най-вероятно вижда изображения, в различни цветове, но но не всички, на които успяваме да се насладим ние.

Dogsandcats.bg

Скорост на обработване на изображенията

котка и телевизорСнимка: iStock

Човешките очи обработват изображения с определена скорост, която е около 45 Hz. Мъркащите приятели обаче, обработват изображенията по-бързо - с около 70-80 Hz. Това означава, че мозъкът им сякаш „работи“ по-бързо от телевизора. Това от своя страна означава, че когато ние виждаме картина, мъркащите животни най-вероятно виждат как телевизора мига.

Въпреки това, котките могат да задържат погледа си доста дълго върху телевизора, защото виждат трепкащите картини, които провокират интерес.

Светлината от телевизора, може да заслепява котките

Докато котките нямат толкова шишарки в очите си, колкото хората, те имат много повече пръчки. Пръчките в очите са отговорни за нюансите на периферното зрение, яркостта и нощното виждане. Богатството от пръчки в очите гальовните приятели им дава възможност да виждат много по-добре в тъмното. Това им помага отлично при лов.

Тъй като те виждат много по-добре през нощта, телевизионният екран вероятно изглежда много по-ярък за котка, отколкото за човек. Телевизорът не само трепти, но и ще изглежда така, сякаш яркостта е много по-голяма, отколкото ние я възприемаме.

Котките чуват телевизора

Слухът на гальовните животни е много по-мощен от нашия. Котките могат да определят звуците по начин, който хората и дори кучетата не могат, така че когато котките чуят какво има по телевизията, те вероятно са също толкова запленени от звука, колкото и от изображенията.

Има нещо, за което трябва да внимаваме, особено с игривите котки. Тъй като те виждат телевизора като нещо голямо, блещукащо и шумно, могат да решат, че той е за ловуване и да скочат върху него. Това може да има лоши последици, ако успеят да го бутнат и да го счупят или да се наранят.

Имайте едно на ум докато гледате телевизия с гальовния си приятел. Разбира се, някои котки остават напълно непукисти към звука и картината и по-скоро ще заспят в скута ви отколкото да внимават какво гледате по телевизията.

Вижте още:

Защо котката ми се взира в нищото?

Защо котките обичат да събарят предмети

Виж още