Как котките виждат толкова добре в тъмното

котка тъмно Снимка: iStock

И зключителната способност на котките да виждат при слаба светлина се дължи на няколко характеристики. В комбинация, те дават на гальовния домашен любимец предимство, когато става въпрос за нощно виждане.

Много хора си мислят, че мъркащите животни виждат перфектно в тъмното, но всъщност това не винаги е така. Факт е, че котките виждат много по-добре в тъмнината, но всъщност не се справят в пълен мрак. Нека да научим повече за нощното виждане на нашите пухкави домашни любимци!

Фоторецепторни клетки (пръчици и колбички)

Ретината е тънък слой тъкан, който покрива задната част на окото и съдържа фоторецепторни клетки, известни като пръчици и колбички, които превръщат входящата светлина в електрически сигнали, които се изпращат чрез зрителния нерв до мозъка, който произвежда изображение.

Пръчките подпомагат периферното и нощно виждане. Периферното зрение е способността да се виждат обекти и движения извън пряката зрителна линия и всъщност мъркащите животни имат доста по-голям обхват отколкото ние, хората.

Dogsandcats.bg

Конусите са отговорни за възприемането на цветовете. Котките имат 25 пръчици към всеки конус в сравнение с хората, които имат четири пръчици към всеки конус, което позволява на котките да виждат при една осма от светлината, от която хората се нуждаят.

Малко повече за структурата на котешкото око

котка тъмноСнимка: iStock

  • Зеници

Зениците са дупката в центъра на ириса, която пропуска светлината в окото. Зениците се свиват или разширяват в отговор на светлината. Котките имат елипсовидни зеници, които могат да се стесняват при ярка светлина, за да намалят количеството светлина, навлизащо в окото.

  • Tapetum lucidum

Tapetum lucidum е слой от отразяваща тъкан, който лежи директно зад ретината и действа като огледало за отразяване на светлината обратно през ретината. Ако светлината пропусне пръчка, тя ще се отрази от огледалния слой на tapetum lucidum и ще бъде отхвърлена обратно, което предоставя на фоторецепторните клетки втора възможност за стимулация на фотон-фоторецептор, като по този начин повишава зрителната чувствителност при ниски нива на светлина.

  • По-малко конуси

По-малкият брой конуси означава, че способността на котките да виждат цветове е ограничена. Често се казва, че котките са късогледи, защото могат да виждат предмети отблизо, но не виждат в детайли надалеч както хората. Конусите са отговорни за фините детайли, както и за цветовете.

Като цяло, можем да завидим на мяукащите животни за доброто им нощно виждане (което е налице, ако има поне мънична светлина отнякъде), но от друга страна те не могат да се насладят на широката гама от различни, красиви цветове, на които можем ние, хората да се насладим.

Вижте още:

Защо котките обичат да гледат през прозорците

Могат ли котките да виждат духове

Виж още