Могат ли котките да виждат духове

котка наблюдава Снимка: Pixabay

В секи собственик на котка със сигурност си е задавал поне веднъж този въпрос. И има защо - мяукащите приятели понякога седят в тъмното и гледат с ококорени очи и наострени уши в… нищото. Понякога го правят толкова съсредоточено и дълго, че дори и най-рационалните хора, могат да се замислят, дали мяукащият съквартирант не вижда или усеща нещо, което ние не можем.

Все пак, трябва да отбележим, че котките чуват и помирисват много повече неща от нас. Те разбират за идващата буря, усещат атмосферното налягане, чуват мухата, която лети от другата страна на прозореца, както и много добре знаят кога спим и кога не, дори и да сме затворили вратата, защото ни чуват.

Все пак, извън логичното обяснение за нещата - котките способни ли са да виждат свръхестествени неща, за които хората спорим дали изобщо съществуват?

Котките са свръхчувствителни

Това твърдение се отнася за животните като цяло, защото имат по-изострени сетива от нашите. Когато мъркащият приятел се взира в нищото, той може да прави много неща, които не са свързани с духове. Например:

Dogsandcats.bg
  • Опитва се да улови светлина
  • Чува звуци, идващи от съседите, отвън, или природата
  • Засича фино движение - може да е течение или дори прашинка
  • Предполага се, че котките могат да виждат ултравиолетова светлина, която ние не можем
  • Просто наблюдава и събира информация за средата наоколо
  • През нощта котките ловуват и могат да се „ослушват“ за плячка, макар и в дома ви да няма такава

Котките имат шест до осем пъти повече светлинни пръчки в очите си, което ги прави много добри в „нощното виждане“. Нищо чудно когато си мислим, че виждат духове, всъщност да наблюдават сенки и движение на светлината, което идва отвън или се отразява отнякъде. Също така, мъркащите приятели са много загрижени за това дали се намират в безопасност. Когато правят нещо странно, душат, изследват или просто гледат концентрирано в определена посока, те може да включват всичките си сетива, за да преценят дали наближава опасност.

котка наблюдаваСнимка: iStock

Нещо, което не бива да забравяме за тези животни е, че те са много любопитни. Дори и тъмнината може да им е интересна. Те могат да мислят, че определена позиция на светлината не е безопасна и заслужава тяхното внимание, за да преценят дали трябва да се защитават.

Да поговорим за епифизната жлеза

Епифизата или т.нар. трето око и е образувание на междинния мозък, което изработва серотонин, който се превръща в меланин. Котешкият мозък също има тази жлеза, а за нея в миналото се е предполагало, че е мястото, където „се намира“ нашата душа. Макар че съществуват теории за „състава“ на душата и не знаем дали тя е различна от тялото, все пак, се вярва, че епифизната жлеза е свързана с духовните въпроси.

Концепцията за третото око е позната за нас, хората и в някои традиции, хората биха могли да развият сбособността да го използват, с помощта на медитативни техники и упражнения. Не е изключено, котките да имат по-голяма способност на човешката, за да използват тези „духовни“ умения и да усещат или виждат повече неща от нас.

Макар че съществуват много свръхестествени истории в света, нямаме научни доказателства за наличието на призраци, още повече дали котките ги виждат. Да, хората имаме различни усещания, интуиция и също можем да действаме по необичаен начин, защото някаква вътрешна сила ни е подсказала, като това е извън всякаква логика. Предвид, че не знаем каква е структурата на предполагаемите призраци, трудно можем да определим дали котките са способни да ги виждат или дори чуват.

В обощение, можем да бъдем сигурни в едно- животът с котка е интересен. Тези приятели ни носят много щастие всеки ден, но и с поведението си поставят много въпроси, а отговорите на науката не са много.

Вижте още:

Как виждат котките и могат ли да различават цветове

Любопитни факти за котешките очи

Какво не знаете за котешките уши

Виж още