Как се променя поведението на котките с възрастта

малко коте Снимка: iStock

Т очно както хората, и котките се променят с напредването на възрастта. Ако сте забелязали, че вашият мяукащ спътник е започнал да се държи по различен начин, откакто е пораснал от коте до възрастна котка, не си въобразявате нищо: това е просто нормална част от израстването. Поведението на котките продължава да се променя през целия им живот. В тази статия ще обсъдим как можете да очаквате поведението на вашата котка да се промени с времето.

Как поведението на котките може да се промени с възрастта

Докато котенцата често са малки топчета от енергия, ярост и разрушително поведение, по-възрастните обикновено са са по-спокойни и доволни да лежат на первазите на прозореца, за да събират слънчеви лъчи.

Когато котките стигнат до зряла възраст или дори станат възрастни котки, те могат да проявят някои или всички от тези общи поведенчески показатели за стареене:

 • Необичаен цикъл сън-събуждане
 • Стават по-гласовити
 • Искат внимание
 • Летаргични са
 • Стават спокойни, предпочитат да спят повече

малко котеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С възрастта много котки ще претърпят промяна в графика си на сън. По-възрастните котки може да започнат да стоят будни цяла нощ и да спят цял ден. Ако това се случи, опитайте да върнете котката си към по-поносим график, като я изморите с игра и внимание точно преди лягане.

Възрастните котки също могат да бъдат по-склонни към агресия. Това не е така, защото те стават по-зли с възрастта. Когато котките навлизат в напреднала възраст, тяхното зрение и слух се влошават. Техните сетива просто не възприемат толкова много, колкото преди, и те лесно биват хванати неподготвени и реагират по съответния начин. Не го приемайте лично, просто се опитайте да се уверите, че подхождате внимателно и дайте на котката си достатъчно време да реагира на промените в околната среда.

За съжаление, по-възрастните котки също могат да претърпят повече инциденти в къщата. С напредване на възрастта мяукащите животни могат да загубят част от способността си да контролират червата и пикочния си мехур, което може да доведе до повече нестандартни почивки в банята. Ако това започне да се случва, помислете за инвестиране в допълнителни тоалетни, за да сте сигурни, че котката ви винаги е близо до подходящо място, където да отиде, ако възникне желание.

Котешката когнитивна дисфункция (FCD) е състояние, за което собствениците на котки трябва да знаят, когато техните космати приятели остаряват. Състоянието засяга повече от 55 процента от котките на възраст 11-15 години и повече от 80 процента от котките на възраст 16-20 години. Мяукащите приятели засегнати от състоянието, могат да изпитат редица симптоми, включително загуба на памет, намалени когнитивни способности и проблеми със зрението и слуха.

Други промени в поведението, свързани с FCD, включват объркване и дезориентация, повишена вокализация и ускорено темпо. Тези странични ефекти идват заедно с когнитивния спад, който котките изпитват по време на FCD.

Поведение на котките според възрастта

малко котеСнимка: iStock

Докато вашият гальовен домашен любимец преминава всеки етап от живота, очаквайте признаците на стареене да се увеличат и нивата на енергия да намалеят.

 • Коте (0-6 месеца): Вашата котка е малко коте, което не е полово зряло и се опитва да обработи огромните количества информация, която приема за света. Това е много за справяне. Изглежда всичко, което вашето коте иска да прави, е да играе.
 • Тийнейджър (6-12 месеца): По време на този етап вашето коте може да е доста палаво, да иска да грабва всичко, което може, както и да се опитва да взаимодейства със стопаните си.
 • Възрастна котка (1-2 години): Котката ви навлиза в зряла възраст и развива всякакви котешки поведения, които остават за цял живот, като месене с лапи, съскане и криене. Тя се успокоява малко от стадия си на малко коте, но все още има много енергия.
 • Пълна зрялост (3-6 години): От 3-6 години вашата котка е в разцвета на силите си.
 • Средна възраст (7-10 години): В този момент вашата котка е навлязла в котешкия еквивалент на средна възраст. Тя все още има енергия, но не толкова, колкото е имала в разцвета на силите си. Може да забележите, че вашата котка започва да става особено твърда в поведението си - тя може да е много по-устойчива на всякакви промени и да изпитва тревожност по-често, отколкото в миналото.
 • Старша (11-14 години): Сега вашата котка официално е „пенсионер“. Тя вероятно ще започне да изпитва влошаване на здравето, включително влошаване на зрението и слуха и възможен когнитивен спад. Подобно на по-възрастните хора, вашата котка може да е склонна към „заядливост“ и може да забележите, че се дразни по-лесно, отколкото преди.
 • Котка „столетник“(15+ години): След 15 котките се нуждаят от много повече внимание. Всички промени в поведението ще наложат посещение на ветеринарен лекар в този момент и можете да очаквате изключителна летаргия и много дремки.

Какво се счита за старост при котките?

малко котеСнимка: iStock

Около 11-годишна възраст котките навлизат в това, което се счита за възрастен етап от живота им.

От 11 до 14 години котките са сравними с хората на 60-70 години.

Въпреки че котките стават „стари“ на около 11 години, те не стават официално гериатрични до зряла възраст от 15. В този момент те са сравними с хората на 80-те. Много котки живеят до старческа възраст и не всички изпитват екстремни здравословни проблеми. Важно е да следите за промени и да ги обсъдите с вашия ветеринарен лекар, особено при гериатрични котки.

Как възрастта влияе на поведението на вашата котка.

Старостта влияе на поведението на котките по почти същия начин, по който се отразява на хората. По-възрастните котки вероятно ще имат по-малко енергия (което означава дори повече дрямка и излежаване, отколкото в разцвета на силите си). Те също така обикновено са по-раздразнителни и лесно се стряскат, благодарение на влошаване на зрението, слуха и когнитивните им способности.

Възрастта променя всички ни. Уверете се, че вашият гальовен  спътник ще изживее целият си живот с редовен режим на игра, обич, здравословна храна и посещения при ветеринар.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

Как да разбера на каква възраст е котката ми

Йерархична структура на котешките семейства

Виж още