Как уринират котките

Котка уринира Снимка: IStock

М ногократно сме казвали, че колкото повече знаем за котките - за тяхната физика, здраве, поведение или език на тялото - толкова по-бързо ще разберем, че мяукащия спътник има нужда от нас и нашите грижи. Да знаете как мъркащият домашен любимец обикновено уринира е също ценна информация, която ще ви помогне да разберете дали котката ви е в добро здраве. 

Някои проблеми с уринирането при гальовните животни могат да бъдат много сериозни и да изискват бърза реакция от ваша страна. В тази статия ще обсъдим как се случва изпускането на урина при котките от различни възрасти.

Като цяло, от 3-седмични котенца до дълбока старост мъркащите животни обикновено уринират по един и същи начин, независимо дали са мъжки или женски.

Dogsandcats.bg

За да се изпишкат, котките обикновено клякат, разтварят задните си крака, така че лапите да сочат в противоположни посоки, повдигат опашката и изпускат урината надолу. Опашката обикновено се държи неподвижно, но може да се повдигне по-високо по време на уриниране. 

Как уринират бебетата котки

Новородените котенца не могат да уринират сами. Липсата на уриниране може да ги убие. Майката-котка трябва да стимулира пикочния мехур на котето, като облизва гениталната му област. Това продължава докато мъничетата навършат около 3 седмици, когато вече започват да вършат тази работа сами. 

Котка уринираСнимка: IStock

Ако котето е самичко и майка му я няма, трябва да се намеси човек. Можете да му помогнете с помощта на памучно тампонче, намокрено с топла вода. С него трябва да разтриете нежно гениталната област, за да стимуритате мъничето да отиде до тоалетна. Това се прави всеки път, когато котето се храни.

Къде уринират котките

Мъркащите животни предпочитат да уринират в абсорбиращ материал, като пясък или рохкава пръст. Не случайно котешкият пясък за тоалетна е създаден точно по този начин. Повечето домашни котки естествено се насочват към тоалетната си без много насоки. Други имат нужда от малко повече време, за да свикнат къде следва да ходят до тоалетна. Понякога е необходимо да експериментираме с различви видове пясък за тоалетна, тъй като някои гальовни животни могат да бъдат капризни и да не харесват всеки вид.

Освен това едно домакинство с много котки се нуждае от няколко тоалетни, защото могат да се появят териториални конфликти между тях. Една котка може да изгони друга от тоалетната, ако имате само една за две животинчета. 

Проблеми с уринирането при котките

Гальовните приятели обикновено уринират, без да издават звук. Ако котката ви извика в този момент, може да има инфекция на пикочния мехур или камъни и трябва да посети ветеринарен лекар. 

Като цяло всякакъв необичаен звук при уриниране, който издава гальовният спътник, трябва да се провери от ветеринарен лекар. Запушванията на урината често се причиняват от кристали, малки камъни в пикочния мехур и клетки. Мъжките котки са по-податливи на запушвания, защото имат по-тясна уретра от женските котки. Това състояние обаче е много опасно и животозастрашаващо, затова трябва бързо да реагирате и да заведете мяукащия приятел на ветеринар. 

Маркирането на територия с урина е различно от пишкането

Маркирането е действие, при което урината се използва като маркер за аромат, за да се оставят съобщения на други котки. Повечето котки, които маркират обикновено са некастрирани мъжки котараци, които са достигнали полова зрялост, но има случаи и на женски котки, които го правят.

Ако котките маркират, това най-често се случва по вертикални повърхности, като стени или страни на къщата ви. Освен това котките понякога могат да маркират и върху пода или леглото — дори върху купчина дрехи или в куфара на нов посетител. Последното предполага, че котката изпраща съобщение за новодошлия.

Виж още