Каква е продължителността на живота на котките от породата „Рагдол“

Рагдол Снимка: iStock

А ко обмисляте да се сдобиете някоя от тези красиви котки, трябва да знаете, че те живеят доста дълго, което е добре дошло за бъдещите им стопани!  Тези мъркащи приятели имат ориентировъчна продължителност на живота около 12–15+ години.

Кои са факторите, които влияят на дългата продължителност на живота на котките

РагдолСнимка: iStock

  • Хранене

Това, което вашата котка яде, има дълбок ефект върху продължителността на живота ѝ. Качествените гранули и първокласната мокра храна могат да помогнат за предотвратяване на много хронични заболявания. Тъй като котките Рагдол са особено податливи на затлъстяване, вие също трябва да следите внимателно теглото им и да се уверите, че ядат правилните порции за размера си. Ако не сте сигурни какъв тип храна трябва да яде вашата котка или колко трябва да слагате в купата ѝ, вашият ветеринарен лекар може да помогне.

  • Околна среда и условия

Хората се нуждаят от здравословна и безопасна среда, в която да живеят комфортно. Ако не го направим, това може да навреди на здравето ни. Например, ако сме изложени на пасивно пушене, можем индиректно да увеличим шансовете си за рак на белия дроб. По същия начин вашата котка се нуждае от среда, която е подходяща за нея, за да увеличи максимално качеството си на живот. Ако вие не се чувствате комфортно и в безопасност, котката ви също не се чувства.

Dogsandcats.bg
  • Жилище

РагдолСнимка: iStock

Котките Рагдол са доста послушни и спокойни. Те не се нуждаят от много място, за да тичат и играят, дори когато са котенца. Това ги прави идеални котки за апартаменти и други малки пространства, но въпреки това имат нужда от известни игри и упражнения. Не забравяйте да им осигурите котешко дърво или друга катерушка и чудесни места за слънчеви бани. Бързо ще откриете на какви удобства се радва вашата котка. По-малко стрес може да се равнява на по-дълъг живот.

  • Размер

Котките Рагдол могат да тежат до 9 кг, но въпреки това живеят по-дълго в сравнение с много други породи котки. По-големите домашни любимци обикновено имат по-кратък живот от по-малките и това може да се дължи на податливостта на голямата котка към затлъстяване и проблеми със ставите поради теглото ѝ. Въпреки това, поради доброто общо здраве на котките, използвани при първоначалното развъждане на Рагдол, тя остава една от най-здравите породи котки.

РагдолСнимка: iStock

Мяукащите животни от породата „Рагдол“ са симпатични, умерено мързеливи котки, които са отлични домашни любимци. Независимо дали обмисляте тази порода, вече имате такава котка или се интересувате, вече знаете, че тези котки живеят малко по-дълго от повечето. Повечето родители на домашни любимци могат да очакват здрава, щастлива котка, която живее достатъчно дълго.

РагдолСнимка: iStock

Вижте още:

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

Виж още