Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

семейство и котка Снимка: iStock

А ко сте решили да увеличите семейството си с още един член, който да е пухкав като възглавничка, да ви посреща на вратата със звучно мяукане и да бута коледната елхата през зимата - честито, това е прекрасно решение!

Котките могат да бъдат съмишленици в игрите на вашите деца или пък меки топчици, които да се гушкат в тях, за да се топлят взаимно през зимата.

За децата е полезно да живеят с домашни любимци от малки, тъй като се учат на отговорност, грижи и уважение към други живи същества.

Колкото и да са ползите и радостите от един домашен любимец, преди да предприемете тази стъпка трябва да се замислите за някои детайли:

Dogsandcats.bg
  • Децата ви ще бъдат ли уважителни? Често се случва да задушават животните с любов, тъй като ги възприемат като плюшени играчки, а това води до много лоши последици и за двете страни.
  • Достатъчно отговорни ли са, за да внимават с прозорците и вратите?
  • Ще могат ли да ви помагат в грижите или по-скоро ще бъдат пречка?
  • Може ли вашето семейство да си позволи домашен любимец от гледна точка на бюджет?

семейство и коткаСнимка: iStock

Ако сте преценили всички рискове и сте твърдо решени да се сдобиете с темпераментно животинче, ви предлагаме селекция от породи, които са известни с благия си характер, което би ги направило отлични членове на вашето семейство. 

1. Бирманска котка

Бирманците са умни и възприемчиви на тренировки. Можете да ги научите да се разхождат на каишка, стига да го направите докато са бебета. Тези представители са социални, обичат хора и ще бъдат чудесни с децата ви. Единственият им минус е, че са твърде спокойни и едва ли често ще се включват в игрите на децата ви. Все пак, са прекрасна компания за писане на домашни или почивка на дивана.

2. Рагдол

Тази порода също се слави със спокоен характер и нежност. Обичат вниманието и хората, но в същото време не се натрапват. Тези котки харесват игрите, така че децата ви ще им правят чудна компания. В същото време, ще се радват да ви придружат в семейните разходки.

3. Хималайска

Хималайците са активни и забавни, така че ако се снабдите с играчки и лазер, веселието ще е голямо. В същото време са сравнително спокойни, така че ще ви правят компания и докато почивате. Хималайците биха се вписали добре във вашето семейство, така че се пригответе за котка, която ще обича всички.

4. Мейн куун

Може би ще се изненадате, че този гигант е в списъка, но той притежава толкова мек характер, че сърцето ви ще се разтопи. Той е пухкав, добър и обича да играе. Със сигурност ще прави чудна компания на децата ви. Ако решите това да е вашата котка, уверете се, че в дома ви има достатъчно място.

семейство и коткаСнимка: iStock

5. Екзотична късокосместа

Това е друг представител, който е спокоен, мил и ще чака с нетърпение децата ви да се приберат от училище. Единственото, би искал и малко игра с въдица вечер и доза гушкане.

6. Американска късокосместа

Тези породи са мирни и кротки, сякаш създадени за семеен живот. Те са мили, лесни за гледане и се разбират добре с всички - деца или други животни.

7. Манкс

Игрив и всеотдаен, този космат приятел, е още един чудесен избор за семейството ви. Те са забавни и често сравнявани с кучета, защото са лоялни. Със сигурност на децата ви няма да им е скучно с Манкс.

На финала, едно напомняне - домашният любимец е много важно решение за всяко семейство. Никога не избирайте котка просто заради външния вид. Най-важно е как тя се държи с вас и семейството ви. Все пак едно е сигурно - децата ще бъдат на върха на щастието да живеят с пухкав домашен любимец. Ако пък ходят на училище - ще се възползват един-два пъти да се измъкнат от неприятности с номера „Котката ми изяде домашното”.

Виж още